Į DELFI vaizdo įrašą atsiuntusi moteris stebėjosi, kodėl vaikui norima verti auskarus, jei jis verkia ir rėkia. Pasak jos, klyksmus iš mažųjų ji yra girdėjusi daugybę kartų, eidama pro įvairius auskarų vėrimo salonus. Šįkart moteris nebeištvėrė ir panoro viešai parodyti tai, kas jai neduoda ramybės – ar tikrai mažiems vaikams verti auskarus yra normalu?

„Kažin, ką pasakytų vaikų teisių specialistai“, - piktinosi vaizdo įrašo autorė. Ji sakė, kad vaizdo įrašas – tik pavyzdys, tačiau tokia situacija vyrauja ir kituose auskarų vėrimo salonuose. Tiesa, jame neužfiksuota, kodėl verkia vaikas ir ar taip yra būtent dėl to, kad jam bus veriami auskarai. Vis dėlto, būtent tokia buvo situaciją mačiusios skaitytojos nuomonė.

Sprendimą priima tėvai

DELFI susisiekė su auskarų vėrimo salonu, kurio telefonu prisistatyti nepanorusi darbuotoja, išdėstė, kada vaikui veriami ir neveriami auskarai.

„Galima auskariukus verti nuo pusės metų, o vaikiukas verkia galbūt tik tai dėl to, kad išsigąsta svetimų žmonių, o tikrai ne dėl to, kad jam skauda kažkas, arba vaikutis tiesiog nepasileidžia. Bet jeigu tėvai sutinka su tuo, kad vaikas verkia, mes nieko negalime padaryti“, - sakė specialistė.

Pasak jos, būtent tėvai sprendžia, jei vaiką dėl auskarų vėrimo, pavyzdžiui, apima isterija. „Mes neprievartauja to vaiko, čia yra tėvų pasirinkimas, ar mes versim auskariuką, ar ne“, - vėliau telefonu sakė ji.

Vis dėlto, specialistė patikslino, kad būna tokių atvejų, kad auskarus verti vaikams atsisakoma.

„Būna tokių atvejų, kai mes pasakom, kad vaikui neversim, nes vaikas tikrai labai stipriai yra išsigandęs ir tikrai isterikuoja, ir mes kategoriškai nusistatom ir neveriam tam vaikučiu auskariukų“, - kalbėjo salono darbuotoja.

Tėvų leidimo vertis auskarus nebereikia nuo 18 m.

Vaikų teisių specialistai: auskarų vėrimas mažamečiui galėtų būti vertinamas ir kaip fizinio skausmo sukėlimas

Kaip DELFI nurodė Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstovai, poreikis vaikui praverti ausis turi būti vertinamas vaiko intereso požiūriu.

„Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 3.3 straipsnio 1 dalyje numatyta, kad šeimos santykių teisinis reglamentavimas Lietuvos Respublikoje grindžiamas prioritetinės vaikų teisių ir interesų apsaugos ir gynimo principu. Tai reiškia, kad sprendžiant klausimus, susijusius su vaiku, visada būtina įvertinti sprendimą ar bet kokį kitą veiksmą vaiko interesų požiūriu bei užtikrinti, kad jie nebūtų pažeisti. Teisės aktai nenumato papuošalų vėrimo asmenims iki 18 metų paslaugos draudimo, esant raštiškam tėvų sutikimui. Tačiau visais atvejais šios paslaugos būtinumas, poreikis turi būti vertinamas vaiko interesų požiūriu. Manytina, kad kiekvienu individualiu atveju turėtų būti atsižvelgiama ir į vaiko, galinčio pareikšti nuomonę, norą, jei šis noras neprieštarauja vaiko interesams“, - teigiama komentare.

Vis dėlto, tarnybos nuomone, auskarų vėrimas kūdikiui ar mažamečiui vaikui galėtų būti vertinamas ir kaip fizinio skausmo vaikui sukėlimas bei tėvų valdžios panaudojimas priešingai vaiko interesams, todėl tėvai, prieš priimdami sprendimą minėtu klausimu, turi atsakingai įvertinti priimamo sprendimo galimas pasekmes bei, ar jų noras neprieštarauja vaiko interesams.

Tarnybos atstovai taip pat pastebėjo, kad kai kuriuose salonuose, mažamečiams vaikams, net ir prašant tėvams, yra atsisakoma verti auskarus. Tai priklauso nuo salonų darbo etikos bei vidaus tvarkos taisyklių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (100)