Nuo 2016-2017 mokslo metų KTU gimnazijoje (KTUG) veiksianti sustiprinto informatikos mokymo klasė skirta III gimnazijos klasių mokiniams (vienuoliktokams). Mokiniai kas savaitę turės po 4 informatikos ir 2 IT pasirenkamųjų modulių pamokas. Taip pat jiems bus dėstoma ir sustiprinta matematika.

„Šioje klasėje mokysis tie, kurie jau dabar tvirtai žino, kad savo ateitį sieja su studijomis ir karjera IT srityje. Universitetas ir gimnazija suteiks moksleiviams dalykinių gebėjimų, o verslo pasaulis supažindins su karjeros galimybėmis. Vasarą geriausi mokiniai stažuosis IT įmonėse. Siekiame, kad vaikai jau mokydamiesi mokykloje pasiruoštų tvirtą pagrindą savo studijoms ir net profesinei karjerai“, – sako KTUG direktorius Tomas Kivaras.

Stojamieji egzaminai į sustiprinto IT mokymo KTUG klasę ir į laisvas III gimnazijos klasės vietas vyks birželio 7 d. Stojančiųjų registracija prasideda gegužės 2 d. Registracija vyksta adresu: http://priemimas.ktug.lt/ Dr. J. P. Kazicko konkurso ir Lietuvos mokinių informatikos olimpiados nugalėtojai priimami be konkurso. Gegužės 14 d. taip pat vyks stojamasis egzaminas į I-ąją KTUG klasę. Daugiau informacijos, kaip įstoti į KTU gimnaziją, rasite adresu: http://ktug.lt/priemimas/

Pajus studijų universitete dvasią

Sustiprinto IT mokymo klasės programa rengiama drauge su KTU Informatikos fakultetu (IF), todėl gimnazistus mokys Universiteto specialistai.

„Moksleiviai, pasirinkę mokytis šioje sustiprinto IT mokymo klasėje, turės galimybę ne tik įgyti gilių IT žinių, bet ir pajusti studijų Universitete dvasią. Sėkmingai atsiskaičius programavimo ar laisvai pasirenkamus modulius, kuriuos ves fakulteto dėstytojai, bus galima užskaityti, įstojus į KTU Informatikos fakultetą“, – pasakojo KTU IF dekanas prof. Eduardas Bareiša.

Moksleiviams bus pasiūlytas bazinis KTU IF pirmų metų programavimo kursas (objektinis programavimas). Pasirenkamieji moduliai: web technologijos, duomenų bazės, 3D grafika, žaidimų kūrimas, olimpiadinių programavimo konkursų uždavinių sprendimai. Taip pat bus sudarytos galimybės rinktis įvairius KTU modulius, ne tik informatikos. Šiuo metu viena KTU gimnazijos dešimtokė sėkmingai studijuoja KTU pirmo kurso taikomosios matematikos studijų programoje.

Ugdo ateities talentus

Naujoji KTUG IT klasė steigiama glaudžiai bendradarbiaujant su „Bentley Systems“, kuri yra pirmaujanti pasaulyje įmonė, kurianti programinę įrangą skirtą pasaulinės infrastruktūros kūrimui ir palaikymui.

„Sužinoję apie KTUG planus steigti sustiprinto IT mokymo klasę mielai sutikome prisidėti prie šio projekto, nes tikime jo reikalingumu ir nauda moksleiviams. Įmonės „Bentley Systems“ filosofija yra stengtis kuo daugiau duoti aplinkai, kurioje esame. Vienas iš to aspektų yra skatinimas siekti karjeros tiksliųjų mokslų srityje.

Keletą pastarųjų metų remiame Lietuvos moksleivių informatikos olimpiadas bei „Nacionalinės moksleivių akademijos“ informatikos sekciją. Tikime bendravimo svarba, todėl šis bendradarbiavimas neapsiriboja vien finansine parama. Įmonės darbuotojai skaito paskaitas „Nacionalinės moksleivių akademijos“ sesijų metu, esame surengę ne vieną atvirų durų dieną moksleiviams ir studentams. Siekiame, kad gimnazistai dar labiau susidomėtų programinės įrangos kūrimo pasauliu ir nuspręstų siekti karjeros šioje srityje.

Mūsų darbuotojai šia veikla užsiima todėl, kad tai jiems patinka, jie mato šių užsiėmimų prasmę. Tai yra mūsų įmonės indėlis į ateities IT srities talentų ugdymą“, – sako „Bentley Systems“ Žmogiškųjų išteklių vadovė Rytų Europai Girėnė Ščiukaitė.

Įmonėje dirbančių dirbančių KTUG absolventų iniciatyva „Bentley Systems“ gimnazijai yra padovanoję įrangą fizikos laboratorijai, IT besidomintys gimnazistai lankėsi Atvirų durų dienose naujai atidarytame „Bentley Systems“ Kauno filiale, kur galėjo atlikti užduotis susijusias su programuotojų bei programinės įrangos analitikų darbu, du moksleiviai praėjusią vasarą atliko praktiką įmonėje.

Trūksta tūkstančių IT specialistų

„Reiktų paminėti, kad sustiprinto IT mokymo klasės steigimas yra istorinio teisingumo atstatymas. Kuriant gimnaziją joje buvo pasirinktas sustiprintas matematikos fizikos ir informatikos ugdymas. Ir gimnazistų pasiekimai pirmuosius 20 gimnazijos gyvavimo metų puikiai iliustruoja tokio ugdymo efektyvumą: nuo 1992 iki 2012 m. gimnazistai tarptautinėje informatikos olimpiadoje laimėjo 8 sidabro ir 9 bronzos apdovanojimus, nepamirškime ir 2 aukso, 3 sidabro, 12 bronzos apdovanojimų bei 13 pagyrimo raštų iš tarptautinių matematikos, fizikos ir astrofizikos olimpiadų“, – sako T. Kivaras.

Tačiau KTU gimnazijos direktorius skuba pabrėžti, kad klasė steigiama, visų pirma, ne dėl istorijos. Viešojoje erdvėje nesustabdomu srautu transliuojama informacija apie IT specialistų trūkumą Lietuvoje ir pasaulyje. 2015 m. šalies IT įmones vienijančios asociacijos „Infobalt“ duomenimis, jau šiais metais Lietuvoje trūks 14 tūkst. šios srities specialistų, o tai – visas Druskininkų miestas.

„Švietimo ir mokslo ministerija, reaguodama į verslo pasaulio poreikius, šiemet informacinių technologijų studijoms planuoja skirti 50 proc. didesnį finansavimą nei praėjusiais metais. Tad KTU gimnazija ir KTU Informatikos fakultetas nusprendė suvienyti mokyklą, universitetą ir verslą, siekdami parodyti pavyzdį, kaip galima kryptingai ruošti būsimus IT specialistus“, – aiškino T. Kivaras.

Jis pabrėžė, kad KTU gimnazija drauge su Universitetu nuolat ieško galimybių kiekvieno talento savirealizacijai. Taip pat siekiama sudaryti galimybę vaikams patiems įsitikinti, kad, veikiant kryptingai, Lietuvoje galima rasti patinkantį ir dar puikiai apmokamą darbą. Keli gimnazistai jau darbuojasi arba atlieka praktikas IT įmonėse.