Visų pirma, Lietuvoje mažos paslaugų kainos. Kaip pavyzdį prisiminkime Nyderlandus: mano žmonai kirpėja kerpa ir dažo plaukus už 100 eurų ir tai – normali kaina, pas normalų specialistą. Aišku, galima kirptis pas kokią Nadią iš Rusijos garaže...

Nyderlanduose turime mokėti mokesčius už kelius ir brangų draudimą. Mėnesinis bilietas Amsterdame – 91 euras, kinas – 10,50 eurų, išėjimas į normalesnę piceriją (2 picos ir 2 taurės vyno) atsieis 40 eurų, restorane – 3 patiekalai nuo 25 eurų žmogui.

Automobilių remontas labai brangus – pavyzdžiui, „Mercedes-Benz“ E klasės aptarnavimas pas atstovą (kitaip prarasčiau garantiją) t.y. už tepalus, generatoriaus diržą – 300 eurų.

Už telefoną moki priklausomai nuo to, kaip ir kiek naudojiesi – nuo 6 iki 50 eurų. Mano abonentas kainavo 26,99 eurus, sveikatos draudimas mėnesiui – 86 eurus, dar per metus 350 eurų sumokame iš savo kišenės, kitką dengia draudimas.

Apie tai, kiek reikia sumokėti pas stomatologą, nerašysiu, nes tinginius ant sofos su alaus buteliu ištiks isterijos priepuolis. Pastatyti automobilį visame mieste kainuoja, kaina metams – nuo 200 eurų, priklauso nuo zonos, kurioje gyveni. Buto nuoma nuo 1000 eurų plius mokesčiai kasmet už šiukšles, kanalų valymą ir panašiai. Kainų pavyzdžius galite rasti čia.

Maisto kainų pavyzdžius galite pamatyti čia.

Aišku, visada galima gyventi kaip Londone, aštuoniese name ir apsipirkinėti „Tesco“, savaitgalius leidžiant namie su alaus buteliu ant sofos, kiekvienas renkasi, kas jam geriau. Apie algas verksite? Algos mūsų normalios, bet čia už nieką pinigų nemoka, kad uždirbčiau, man ir žmonai reikėjo baigti mokslus ir krūvą kursų.

O Petras, kuris dirba už minimumą, gyvena, tik žymiai geriau nei Lietuvoje. Linkiu uždirbti daugiau, nei tuos 300 eurų, nes tai tikrai įmanoma, turiu daugybę pažįstamų, jaunų ir protingų, kurie Lietuvoje uždirba tikrai didesnį nei vidutinį atlyginimą.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Galbūt gyvenate užsienyje ir galite papasakoti, kiek ten išleidžiate parduotuvėje, pramogaudami? Kviečiame palyginti kainas svetur ir Lietuvoje – ar iš tiesų lietuvaičiai neturėtų skųstis kainomis? Kviečiame jus rašyti el.p. pilieciai@delfi.lt arba čia.