Sprogimai Briuselio oro uoste DELFI skaitytojai Laurai priminė jai pačiai nutikusią istoriją.

„Kartais tenka namo pareiti vėlai, todėl dėl saugumo su savimi nešiojuosi dujų balionėlį. Prieš kur nors skrisdama visada jį išsiimu iš rankinės, bet šį kartą pamiršau.

Skridau iš Vilniaus oro uosto į Briuselį. Praėjau visus metalo detektorius ir patikrinimus be problemų. Kai jau būdama Belgijoje pamačiau, kad rankinėje tebeturiu dujų balionėlį, man širdis nusirito į kulnus. Negalėjau patikėti, kad su juo taip lengvai patekau į lėktuvą ir pradėjau svarstyti, ką daryti: ar išmesti jį, ar bandyti parsivežti atgal į Lietuvą. Nutariau rizikuoti.

Briuselio Šarlerua oro uoste pro metalo detektorius ėjau šiek tiek jaudindamasi. Tikrintojai sustabdė mano kuprinę, bet ne dėl dujų balionėlio, kuris, beje, Belgijoje yra prilyginamas ginklui ir jo nešiotis su savimi iš viso negalima, o dėl sūrio, kurį vežiau lauktuvėms. Pareigūnai išėmė tą sūrį, dar kartą „praskanavo“ bagažą ir leido man eiti. Taip aš grįžau su savo dujų balionėliu atgal į Lietuvą“, – pasakojo Laura.

Iš pradžių šis nutikimas jai atrodė juokinga, tačiau po teroro aktų Briuselio oro uoste, moteris suprato, kad jos istorija iliustruoja, kaip lengvai draudžiami daiktai gali patekti į lėktuvą.

„Tikrai nenorėjau sukelti jokios grėsmės keleiviams ir pati tą balionėlį pastebėjau tik jau nuskridusi. Nusprendusi parsivežti jį atgal, tiesiog dariau mažą eksperimentą, ar apsaugos darbuotojai pastebės draudžiamą daiktą, ar ne“, – prisimena Laura.

Situaciją sutiko pakomentuoti Lietuvos oro uostų Komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vadovė Indrė Baltrušaitienė.

„Mielai pakomentuotume būtent šią situaciją, tačiau turėtume gauti daugiau informacijos – kurią konkrečiai dieną tai įvyko, kokiu reisu buvo skrendama ir kelintą valandą buvo einama per aviacijos saugumo patikrą ir kt. Gavę daugiau duomenų galėsime atlikti vidinį tyrimą. Jeigu laiške nurodyta informacija pasitvirtintų ir paaiškėtų, kad dujų balionėlis, kuris yra draudžiamų daiktų sąraše, su keleivės daiktais pateko į Vilniaus oro uosto sterilią zoną, o tada – ir į lėktuvą, imsimės atitinkamų priemonių.

Kitų oro uostų veiklos komentuoti negalime, tačiau civilinės aviacijos saugumą Europos Sąjungoje reglamentuoja konkretūs aktai, tad aviacijos saugumo taisyklės yra vienodos visoje ES.

Į lėktuvo saloną keleiviams draudžiama įsinešti svaiginamuosius įtaisus, skirtus apsvaiginti – t.y. neutralizuojančias ir paralyžiuojančias chemines medžiagas, dujas ir purškiamąsias dujas – „Mace“ aerozolius, pipirines, kapsicino, ašarines, rūgštines ir gyvūnus atbaidančias dujas. Taip pat draudžiama įsinešti šaunamuosius, nešaunamuosius, duriamuosius ir pjaunamuosius ginklus, aštrius daiktus, bukus įrankius, sprogmenis ir degiąsias medžiagas, chemines ir nuodingas medžiagas, didelius skysčių kiekius ir kt.

Net jeigu kažkoks daiktas nėra nurodytas draudžiamųjų sąraše, bet patikrinimo metu aviacijos saugumo darbuotojo bus identifikuotas kaip draudžiamas ar pavojingas daiktas, aviacijos saugumo darbuotojai gali atsisakyti į riboto patekimo zoną ir orlaivį įleisti asmenį, turintį jiems įtartiną daiktą. Jeigu keleivis bando įsinešti daiktą, kurio negalima, kad ir vandens ar kitokio skysčio butelį ar pakuotę, kurios talpa didesnė negu 100 ml., aviacijos saugumo darbuotojai pasiūlo alternatyvą – keleiviui galima grįžti ir perduoti daiktą lydintiems asmenims, atiduoti jį į registruotą bagažą (jeigu daiktą galima gabenti oro transportu) arba tiesiog išmesti į šiukšlių dėžę.

Dažniausiai keleivių bagaže pasitaikantys draudžiami daiktai – peiliai, kurių geležtė yra ilgesnė negu 6 cm, bei aštrios žirklės“, – sakė I. Baltrušaitienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (189)