#nekenciukaziuko pasirodo tokie ir panašūs hashtag'ai feisbuke ar instagram'e, kuomet Kaziuko mugės dėka užtveriama daugybė Vilniaus Centro ir Senamiesčio gatvių. Atrodo, kad tomis dienomis visiems DAR LABIAU reik visur važiuoti, visi DAR LABIAU, nei įprastai, skuba. Sutinku, kad atsiranda nepatogumas.

O lietuviai džiaugiasi, turėdami dar ir dar vieną progą išlieti nepasitenkinimą. Kai kurie Senamiesčio ir Centro gyventojai, atrodo, pradeda negaluoti: užtverti jų įvažiavimai/išvažiavimai, gatvės pilnos žmonių. O kalbant apie Vilniaus gatves, pilnas žmonių – lietuvių, baltarusų, lenkų, vokiečių – pasidžiaugtumėt, ar ką.

Prisipažinsiu – ir mane Kaziukas dažniausiai užklumpa netikėtai: pirmosios Kaziuko mugės dienos rytą, kuomet įsėdau į Uber'į ir pasakiau, kad man reik į Gedimino prospektą (iš Užupio) – vairuotojas tik atsiduso. Iš rankos beveik niekuomet nepaleidžiamame telefone galėjau kaip mat imti type'inti nebūtinai normatyvinę leksiką apie užtvertas gatves.

Ir ką? Na, būčiau turėjęs ką veikti artimiausias keletą dienų, su armija tokių pačių nepatenkintų. Sweet: pirmas, saulėtas pavasario savaitgalis, praleistas nepasitenkinant viskuo, kas vyksta Vilniuje. A, dar tuo pačiu užsiimant kaltų paieškomis: nepamirštant Vilniaus mero, kultūros ministro, savivaldybės darbuotojų, turistų iš Baltarusijos, Lenkijos, pačios prezidentės.

Žinot ką, mieli nekentėjai ir nekentėjos? Turiu jums pasiūlymą. Ne, ne eikit ant trijų raidžių. Šitą palieku A.U. Siūlau užsistatyti priminimą, kuris sekančiais metais, gerokai prieš Kaziuko mugę primintų apie TAI artėjant ir jūs galėtumet išvykti į kitą miestą ar šalį. Deja, kadangi esat so freaking predictable*, iš anksto žinau, kodėl šis pasiūlymas jums nepatiks. Pasirinkite vieną iš sekančių amplua.

*Taip suknistai nuspėjami

1. – O kodėl aš turiu kažkur važiuoti?! Tegul mugę kur nors perkelia.

Mielas nedidelio miestelio (ar tu galvoji, kad Vilnius – didelis?) gyventojau, ar teko pabuvoti užsienyje? Na, kur nors, iškyrus Turkiją ar Egiptą. O gal teko girdėti apie Notting Hill'o ar Rio de Žaneiro karnavalus? Nemanau.

Oi, palaukite! O gal tu – daugiau ar mažiau (greičiausiai pastarasis variantas) žinomas Lietuvos selebričių pasaulyje žmogus ir tau teko lankytis Kanaruose ir netgi Azijoje?! Good for you.

Kai kurie pasaulio miestai gali dar ir kaip pasidžiaugti, turėdami pasaulinio lygio karnavalus ar renginius, į kuriuos suplūsta milijonai žmonių. Ne, nelyginu Kaziuko mugės su Rio de Žaneiro karnavalu. Bet. Jeigu Kaziuko mugę žino už Lietuvos ribų (o žino – ir galit nesižiot su prieštaravimu, nes niekam jis neįdomus), tai jau gerai. Tai dar vienas žingsnis link daugiau atvykstančių turistų, link dar patrauklesnio Vilniaus.

2. – Galėtų išvis uždrausti tą Kaziuko mugę, kam ji reikalinga, su visais tais troškintais kopūstais ir rankdarbiais!

Mielas žmogau: Kaziuko mugė, palyginti su tavim, yra dar ir kaip reikalinga. Neaiškinsiu kodėl, nes vis vien nesuprasi.

Yra vienas „bet“ su mano pasiūlymu visiems nepatenkintiems užsistatyti priminimą ir išvykti (ypač tiems, pseudo žinomiems): išvykdami jie rizikuoja, kad gerai praleis laiką. O kur tada Vilnius, socialiniai tinklai ir, svarbiausia, nepasitenkinimas? Juk jiems tai – gyvybiškai svarbu.

Todėl linkiu labiau mėgautis gyvenimu ir dažniau pasidžiaugti mūsų visų mylimu Vilniumi. O jeigu kažkam kažkas nepatinka – tai siūlyčiau eiti... Pasivaikščiot. Ir tikrai ne po Vilnių. Kam jūs čia reikalingi.

Prisimenu savo pasivaikščiojimą po pagrindinę Kijevo gatvę Kreščatyk sekmadienio popietę. Turbūt visi puikiai prisimename neseniai Ukrainoje nuaidėjusią ir kai kuriuose jos regionuose vis dar griaudinčią revoliuciją. Kreščatyk’e sekmadieniais automobilių eismas draudžiamas: didžiulėje, plačioje gatvėje, jų Gedimino prospekte, vaikštinėja šimtai žmonių, groja muzika, stovi dešimtys keisčiausių autobusiukų, prekiaujančių kava. Ir taip kiekvieną sekmadienį. Net baisu įsivaizduoti, kas būtų, jeigu Gedimino prospektas būtų nepravažiuojamas kiekvieną sekmadienį. Amen.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!