Daug metu dirbau mokytoja ir labiausia mane erzindavo mokytoju kvalifikacijos tobulinimo sistema. Lietuvoje daug aukštųjų mokyklų, kuriose yra Edukologijos katedros. Mano manymu, jos puikiai ir kvalifikuotai, daug mažesnėmis sąnaudomis galėtų atlikti tų centrų funkcijas.

Tuose centruose organizuojami niekiniai renginiai, mokytojai lyg ir moko kitus mokytojus, dalinasi patirtimi, o išties tai tiesiog reikia kažkam pasirodyti, užsidėti pliusą savai kvalifikacijai.

O kur dar visokie kitokie dariniai „ant mokytojų galvų“: auditai, akreditacijos, komitetai, tarybos, švietimo skyriai, UPC, MMC ir kt. Dažnai jų darbuotojams nesisekė dirbti mokyklose, o kitus mokyti – prašau. Jų algos, kiek žinau, didesnės nei mokytojų.

Įdomiausia buvo, kai viena tarnyba mokė mokyklas planuoti, tikrino jų parengtus planus, tvirtindavo. Patvirtindavo apie vasario mėn., gražindavo kokį kovą, o jau birželio pradžioje mokslo metai baigdavosi.

Neįdomus tie planai buvo mokykloms. O tarnyba dirbo, pinigus gavo. Strateginiai planai – dar įdomesnė tema. Miesto tarnyba patvirtina, o jei mokyklos vadovas turi ten komitete ryšių, gali perrašinėti kone kiek tik nori ir su niekuo nederint. Pakeitus visą šią sistemą, galima būtų sutaupyti lėšų mokytojų algoms.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Antradienį DELFI publikuotas tekstas apie tai, kiek uždirba Lietuvos mokytojai, susilaukė didelio dėmesio. Vieni mokytojai komentaruose vardijo algas, kurios toli gražu nesiekė Vilniaus licėjaus direktoriaus Sauliaus Jurkevičiaus įvardintų 800-900 eurų „į rankas“ Vilniaus licėjuje. Kiti netikėjo direktorių ir komentatorių kalbomis apie 400-500 eurų atlyginimus ir tikino, kad mokytojų algos iš tiesų – didesnės.

Klausiame Jūsų – o koks jūsų atlyginimas, kiek norėtumėte, kad jis kiltų? Kaip manote, ar atlyginimai, dirbantiems mokykloje iš tiesų per maži, kokias kitas sritis įvardintumėte kaip tas, kur darbuotojai – labiausiai nuskriausti? O didžiausius? Laukiame Jūsų įžvalgų – jas galite atsiųsti rašydami pilieciai@delfi.lt.