Apdovanojimų programa siūlo keturias skirtingas veiklas: žygius, sportą, įgūdžių lavinimą ir savanorystę. Išbandydami savo jėgas, įgūdžius ir talentus, mokiniai tobulėja bei kovoja patys su savimi.

„Dalyvaudamas programoje aš išmokau neatidėlioti darbų rytdienai, daryti juos šiandien“, – teigia bronzos ženklelį atsiėmęs gimnazistas Karolis Marcjan.

Džiaugiamės, kad mūsų gimnazija turi tokių mokinių, kurie nepabūgo iššūkių ir drąsiai kovojo bei tobulėjo visus 6 mėnesius. O pabaigą vainikavo gruodžio 11 d. Jungtinės Karalystės ambasadoje vykusi iškilminga „The Duke of Edinburgh‘s International Award“ programos apdovanojimų ceremonija – aukso ir bronzos ženklelių įteikimas 20-čiai jaunuolių iš Lietuvos, tarp kurių buvo net 5 mūsų gimnazijos moksleiviai: Greta Remeikytė (3a), Gabrielė Vaicekauskaitė (3a), Deimantė Rimkutė (3b), Karolis Marcjan (3b), Saulė Andriulytė (2a).

Iš „DofE“ istorijos

„DofE“ apdovanojimų programa buvo sukurta 1956-ais metais, bendradarbiaujant karalienės Elžbietos (HRH Queen Elizabeth) vyrui Edinburgo hercogui princui Filipui (Prince Philip) ir vokiečių edukologui Kurtui Hanui (Kurt Hahn).

Po Antrojo pasaulinio karo jaunuoliai Didžiojoje Britanijoje mokyklą baigdavo 15-os metų, o kadetų mokykla juos priimdavo tarnystei tik nuo 18-os. Taigi, trejus metus jaunuoliai dažniausiai praleisdavo tiesiog gatvėje, neturėdami kuo užsiimti. Stebėdamas situaciją šalyje, Edinburgo hercogui Princui Filipui sugalvojo sukurti programą, padedančią jauniems žmonėms atrasti prasmingas laisvalaikio užimtumo veiklas.

Padedamas vokiečių edukologo Kurto Hahno, kuris buvo aistringas mokymosi iš patirties propaguotojas, Princas Filipas sukūrė pilotinę „The Duke of Edinburgh’s Award“ programą. Programos esmė – holistinis jaunimo ugdymas, suteikiantis praktinių įgūdžių įvairiose gyvenimo sferose ir įgalinantis jaunimą lanksčiai prisitaikyti prie besikeičiančių aplinkos sąlygų. Lordas Johnas Huntas tapo pirmuoju programos direktoriumi.

1980-ais metais programa įgavo tarptautinį pavadinimą – „The Duke of Edinburgh’s International Award“, nes sparčiai paplito visame pasaulyje. Džiugu, kad galime sužinoti ir „DofE“ vadovės mūsų gimnazijoje Vilmos Šikšnienės nuomonę.

– Kas gali dalyvauti šioje programoje? Ar daug mokinių dalyvauja joje?

– Gali ir dalyvauja jauni žmonės nuo 14 iki 24 metų. Šiuo metu ženklelių siekia 26 Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazijos mokiniai.

– Esate šios programos vadovė mūsų gimnazijoje, ką galite pasakyti apie šią programą? Ar sunku pasiekti šiuos apdovanojimus? Su kokiais sunkumais Jums teko susidurti?

– Smagu, kai jauni žmonės drąsiai, o kartais ir ne visai, bet vis dėlto siekia asmeninio tobulėjimo. „DofE“ programa yra maratonas, o ne sprintas, todėl reikia pakentėti, norint pasiekti šiuos apdovanojimus. Žinoma, iškyla sunkumų, bet mes visada stengiamės kartu juos įveikti. Šioje programoje mokosi ne tik jos dalyviai, bet ir patys vadovai. Todėl dažnai tenka išeiti iš savo komforto zonos, tačiau mus stiprina ir skatina eiti pirmyn.

– Kadangi bronza pasiekta, o dabar laikas siekti sidabro apdovanojimų. Kaip manote, su kokiais iššūkiais teks susidurti mūsų gimnazistams?

– Galiu pasidžiaugti, kad jau 4 dalyviai siekia sidabro ženklelio. Mūsų laukia didelis iššūkis – žygis Suomijoje, kartu su aukso ženklelio siekiančiais dalyviais iš 8 šalių. Tad dar tikrai turėsime daug ką nuveikti…

– Ko palinkėtumėte skaitytojams?

– Kelti savo tikslus ir jų siekti. Žiūrėti į viską plačiau ir atidžiau bei nesustoti!

Pasidžiaukime bronzos ženkleliais pasipuošusiais mūsų moksleiviais. Linkime visiems siekti savo užsibrėžtų tikslų bei didelės kantrybės ir ištvermės. Sėkmės!

2016 m. DELFI ir Vilniaus Gabijos gimnazija skelbia Lietuvos mokyklų jaunųjų žurnalistų konkursą! Šis tekstas – dešimtasis straipsnis konkursui.

Kviečiame jaunuosius mokyklų žurnalistus savo publicistinius tekstus, kurių apimtis siekia iki 400-500 žodžių, siųsti adresu gabijos.laikrastis@gmail.com. Konkursas vyks sausio 1-30 d. Jūsų atsiųsti tekstai bus publikuojami DELFI portalo rubrikoje DELFI Pilietis. Bus skiriamos dvi nominacijos – „Populiariausias jaunasis žurnalistas“ ir „Profesionaliausias jaunasis žurnalistas“. Prizus laimėtojams įsteigs portalas DELFI.