Ne vienas DELFI skaitytojas komentarų skiltyje panoro išsakyti karčią darbo darželyje patirtį.

Auklėtojos vyru prisistačiusio komentatoriaus teigimu, jis ragina žmoną mesti darželyje, kol ši visai „nesugadino nervų“. Jo teigimu, vaikų mamos mato tik savo atžalą ir terorizuoja jo žmoną.

„Jau greitai Vilniaus darželiuose neliks auklėtojų. Tiesiog nebeįmanoma dirbti su (...) furijomis – mamytėmis. Mano žmona nuolat skundžiasi dalies mamyčių terorizmu.

Jos mato tik savo vaiką, o kad grupėje dar yra beveik 30 vaikų, joms dzin. Ne veltui jaunų auklėtojų Vilniaus darželiuose sunku rasti. Mano žmonai jau 35-eri, o ji vis dar tebėra jauniausia auklėtoja visame darželyje.

Darželis vis dar laikosi todėl, kad vis dar dirba nepailstančios darboholikės, kurioms jau arti 70. Greita nebebus, kam dirbt. Atėjusi jauna auklėtoja neištveria nė mėnesio. Ir ne tiek dėl vaikų gausos (kas taip pat problema), bet dėl mamyčių akiplėšiškumo ir nusenusių darželių vadovų sovietinio vadovavimo stiliaus. Šiuo metu jau uždirbu nemažai, tai vis raginu žmona baigti gadinti sau nervus ir eiti lauk iš to darželio (...)“, – rašė skaitytojas savo komentare.

Apie tai, koks nelengvas darbas darželyje, komentarų skiltyje pasakojo ir buvusi jo darbuotoja. Moteris pasiūlė tėveliams bent valandą prižiūrėti 30 trimečių, kad suprastų, kokį darbą tenka nudirbti auklėtojai.

„Darbas darželyje yra labai sunkus. Tikra tiesa, pedagogai ar jų padėjėjos turi besąlygiškai visiems įtikti, jei nori ramiai dirbti. Kodėl taip sakau? Teko tokioje įstaigoje dirbti. Ateidavo vaikučiai po išeiginių ir nusibrozdinę, o kartais net rimčiau susižeidę... Bet tai įvyko namuose, tėveliams priežiūrint. Neduok dieve, jei vaikas nors kiek įsibrėžia ar susižeidžia darželyje... Oho, kas tada vyksta, kaltinimai vos ne kriminaliniai. Ir tu niekam neįrodysi, kad buvai šalia vaikų (jų 30). Vaikas ar žaislu nepasidalijo, ar bėgdamas užkliuvo ir užsigavo... Ir t.t.

Tėveliai, praplėskite akis ir protingai vertinkite darželio dirbančiųjų darbą. Jei tėveliams nors vienai valandai paliktų prižiūrėti 30 trimečių, tai, manau, jie kitaip galvotų“, – rašė skaitytoja.

Kita darželio darbuotoja taip pat išsakė nemalonią patirtį.

„Vasara. Vaikai žaidžia netoli kiemo teritorijos, į kurią galima važiuoti tarnybinėms mašinoms (ant vartų kabo perspėjimas). Mamulytė įlekia į kiemą savo automobiliu. Aš jai aiškinu, kad negalima čia važiuot, ji pasiunta, šaukia, kad neturiu teisės dirbti auklėtoja ir t.t., tai aš jai: „Tada tu neturi teisės mama būti, nes nesaugai vaikų.“ Ach, kad pradėjo alpėti! Reziumė, aš turėjau jos atsiprašyti... Nors kiti tėvai, kurie visa tai girdėjo, palaikė mane“, – istoriją papasakojo komentatorė, prisistačiusi „Auklėtoja“.

Komentarų skiltyje pasisakė ir darželyje nedirbantys, bet jo darbuotojus užjaučiantys žmonės. Pasak jų, tėvai ne visada supranta, koks tai nelengvas darbas.

„Kartą atvedusi į darželį anūkę, mačiau tokį vaizdą: berniukas nevalgė pusryčių, niekino maistą, (...), todėl ir pusė grupės vaikų nevalgė. Auklėtoja prašė, kad neduotume pusryčių namuose, nes jos nežino, ką daryt – egzistuoja „bandos“ jausmas, nes ir vienas vaikas, elgdamasis arogantiškai, gali sutrikdyti visos grupės nuotaiką. Tas pats ir su miegu. Jei bent vienas vaikas neina gulti (o iš tikrųjų jų yra daugiau, tik kiti tiesiog ramiai guli), tai atsiranda ir daugiau tokių, ir sutrikdomas visos grupės miegas.

Neteisūs, kurie teisia vien darželio darbuotojas – liepimas miegoti nereiškia vien auklėtojų laisvės, tai trikdo ir daugumos vaikų miegą. Aiškinama, kad pažeidžiamos vaiko teisės, o tada kur kitų dvidešimties (ar net daugiau) teisė? Kodėl žiūrima tik iš vienos varpinės – mano vaikas pats geriausias? Labai lengva nuteisti darbuotoją, kai net neturi supratimo apie jo darbą! Aš darželyje tikrai nedirbau, bet labai suprantu auklėtojas, nes dirbau panašų darbą ir suprantu, kaip tai „lengva“. Aišku, yra ir savanaudžių, bet žinant apie vieną – negalima teisti visų!“, – rašė skaitytoja.

Tam pritarė ir kita komentatorius.

„Norėčiau kreiptis į tėvelius: gerbiamieji, išleisdami vaikučius ryte į darželį ar pagalvojate, kam jūs atiduodate savo atžalas? Galiu spėti, tikrai ne visi. Dalis mano, kad tegu žiūri, atseit, toks darbas. Kiti įgrūda verkiantį pro duris (ai, kaip nors susitvarkys) ir tik retas pamąsto, kad vaikutį palieka antrai mamai. Negi jūs galvojate, kad vaikui snargliuką valo nykštukas? Tai auklytė. Tai ta, kuri „privertė“ mergaitę plauti tualetą. Ta, į kurios sijoną įsikibę vaikšto pusė grupės vaikučių.

Gerbiami tėveliai, prieš smerkdami kitus, pirmiausiai atsistokit prieš veidrodį ir pamąstykit, ar jau esat tokie šventi savo vaikų atžvilgiu, kad ramia sąžine galit smerkti kitą. Auklėtojos, auklytės – tai ne jūsų tarnai. Tai antros mamos jūsų mažyliams. Ir didesnę dienos dalį praleidžia su vaikais jos, o ne jūs. Jūs net nepažįstat savo vaikų tiek, kiek jos.Gerbkite vieni kitus ir nežiūrėkit iš aukšto.Vaikai mokosi iš mūsų ne tik gero...“, – rašė komentatorius, slapyvardžiu „ Nesvarbu“.

Prašome tėvelių ir darželių darbuotojų pasidalinti – galbūt turite visai kitokios patirties? Ar sąlygos darželiuose jus tenkina? Jūsų minčių laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (549)