Pakankamai atlaidžiai žiūriu į valstybės pareigūnų klaidas ir pavienius politikų godumo atvejus. Žmogaus pirštai lenkti į save ir nieko čia nepadarysi, kuprotą tik grabas ištiesins. Bet kad sukčiautų ne atskiri pareigūnai, o pati valstybė! Privalo būti labai aiškiai įvardintas ne tik šis skandalas, bet ir jo pasekmės.

Vyriausybės elgesys vengiant grąžinti teisėtai žmonėms priklausančius pinigus yra įžūlus. Šilumos vartotojai permokėjo už dujas, „Gazprom“ grąžino permokas Lietuvai, įmonei „Lietuvos dujos“.

Tačiau permokas gyventojams, atrodo, vengiama atiduoti prisidengiant keistais pasiteisinimais.
Yra aiškiai suskaičiuota, kad vilniečiams yra nesugrąžinta apie 19 milijonų eurų permokos. Tai yra, valstybė konkrečiai man yra skolinga vidutiniškai 100 eurų dydžio permoką. Tuos pinigus asmeniškai aš permokėjau ir dabar, mielieji ponai, norėčiau atgauti, bet dabar nežinia, kad gal pinigėlius kažkada ir grąžins, o gal ir ne. Sako, gal tie pinigėliai jau visai ir nebe mano.

Tai galima prilyginti apiplėšimu viduryje baltos dienos. Galiu drąsiai sakyti, kad tai dar neregėto masto įžūlumas. Manau, kad vyriausybė elgiasi kaip skustagalvis tarpuvartėje, atvirai tyčiojasi iš žmonių. Prisiminkime, kad ir premjero Algirdo Butkevičiaus vedama socialdemokratų partija į rinkimus žengė su šūkiu: „Svarbiausia žmogus“. Dabar gi žmonėms aiškiai parodoma, kad jie laikomi kvailiais, kuriuos galima mulkinti į akis.

Pažiūrėkime plačiau į šią problemą. Jeigu valstybė su manimi taip elgiasi, atvirai tyčiojasi, kaip aš galiu ja pasitikėti?

Kaip valstybė, kuri pati taip elgiasi, gali reikalauti iš savo piliečių neimti atlyginimo vokelyje, nepirkti kontrabandinių cigarečių, nesėsti už vairo girtam ir laikytis daugybės kitų nustatytų taisyklių?
Stebint šią permokų situaciją kyla dar vienas klausimas. Tai gal ne tik čia, bet ir kitose srityse valstybė man į akis meluoja ir akiplėšiškai vagia mano pinigus?

Valstybė pati turi rodyti pavyzdį, o šiuo atveju daromas atvirkštinis griaunamasis darbas. Toks Vyriausybės elgesys yra valstybės pamatų griovimas, pasitikėjimo valstybe menkinimas.

O gal čia tokiais būdais bandoma grąžinti seną sovietinę tvarką, kai vogti iš žmonių buvo norma? Kai galiojo taisyklė, iš tavęs pavogė, tai eik dabar ir pats pavok.

Tačiau šių dienų Lietuvai, demokratinei ir teisinei Europos Sąjungos valstybei, su tokiomis vertybėmis tikrai neturi būti pakeliui.

Teisėtai šilumos vartotojams priklausantys pinigai turi būti grąžinti savininkams be įžūlumo ir atsikalbinėjimų.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI kreipėjis į įmonė „Lietuvos dujų tiekimas“, kurie pakomentavo skaitytojo nusiskundimą:

„Gyventojams, perkantiems gamtines dujas iš „Lietuvos dujų tiekimo“ jau nuo 2014 m. vidurio taikoma nuolaida, o verslui, įskaitant ir šilumos tiekimo įmones, – nuo šių metų pradžios. Abejoms vartotojų grupėms taikomas toks pat dujų kainos mažinimo modelis. Jis parengtas vadovaujantis šalies įstatymais ir Vyriausybės nutarimu, kuris reglamentuoja nuolaidos taikymą.

Deja, šilumą centralizuotai Vilniaus gyventojams tiekianti bendrovė „Vilniaus energija“ gamtines dujas su nuolaida iš „Lietuvos dujų tiekimo“ pradėjo pirkti tik šių metų vasario viduryje, o šilumos vartotojų sąskaitose pigesnių dujų efektas atsispindėjo tik balandžio mėnesį – pačioje šildymo sezono pabaigoje. Metų pradžioje Vilniuje buvo perkamos kur kas brangesnės dujos iš gamtinių dujų biržos. Dėl šios priežasties vilniečiai iš tiesų gavo kur kas mažesnę atpigusių dujų naudą, nei buvo galima tikėtis, o už šildymo paslaugas metų pradžioje gerokai permokėjo.

Šių metų lapkritį vilniečiai už šilumą jau mokės ketvirtadaliu mažiau nei praėjusiais metais tuo pačiu metu. Tai pats geriausias įrodymas, kad Lietuvos gyventojai ir verslas atpigus gamtinėms dujoms gauna apčiuopiamą naudą.

„Lietuvos dujų tiekimas“ savo verslo klientams per pirmąjį 2015 metų pusmetį jau suteikė beveik 20 mln. eurų papildomų nuolaidų iš numatytos 81 mln. eurų sumos.“