Kiekvienas žinojome, kad projektas yra vienkartinė, dažniausiai nauja užduotis, kuria siekiama aiškiai suformuluoto tikslo. Jis skiriasi nuo kasdieninių rutinos užduočių, nes turi aiškiai nustatytą pradžią ir pabaigą. Mes, III a klasės mokinai, aš, Greta Tručinskaitė, Karolina Dambrauskaitė ir Karolis Šalkauskas, tūrėjome suskirstyti svarbiausias projekto vykdymo dalis: projekto idėjos suradimą ir formulavimą, projekto tikslo iškėlimą ir jo planavimą, lėšų projektui ieškojimą, paruošiamąją veiklą bei projekto įgyvendinimą ir jo pristatymą. Kiekvienas iš mūsų turėjome labai įvairių idėjų, tačiau projektui reikėjo būtent tos vienintelės, kuri sužadintų smalsumą, būtų įveikiama mums ir suteiktų naujos informacijos visuomenei.

Po ilgų svarstymų bei abejonių nusprendėme surengti dviejų dienų stovyklas: fotografijos ir profesijos dienas. Mes ilgai planavome visų šių dviejų dienų įgyvendinimo etapus. Norint šį projektą paversti tikrove, reikėjo sugalvoti stovyklų dienų bendrąjį pavadinimą; projekto idėją – sukurti trijų dienų pažintinę veiklą stovyklos principu; tikslą – skatinti kiekvieną jauną žmogų išreikšti save, ieškant naujų laisvės pojūčių; uždavinius – fotografijos dienoje sukurti kūrybišką erdvę ir išreikšti save fotografuojant bei karjeros dienoje patraukliai ir įdomiai pristatyti karjeros galimybes.

Laisvė mūsų visuomenėje nėra išreiškiama jaunimo pojūčiais, tad nusprendėme kiekvieną žmogų atskleisti vis kitokiomis spalvomis ir požiūriu, kitaip įvertinti mūsų kuriamąjį projektą. Fotografijos ir profesijos vienos dienos stovyklas pavadinome bendruoju projekto logotipu „Laisvės pojūtis. Šiaulių jaunimo dienos kitaip!“.

Atėjo mūsų projekto pristatymo diena. Šį projektą pristatėme Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmų Moterų verslininkių komiteto narėms. Labai norėjome, kuo įvairiapusiškiau pristatyti ir įrodyti, kodėl šios dvi stovyklos dienos mums yra tokios svarbios. Į mūsų atsiliepimus ir pristatymą buvo atsižvelgta. Buvome labai patenkinti, kad mūsų jau įgyvendinamas projektas gavo finansinę paramą.

Nors ši mūsų veikla truko visus metus, laikas prabėgo labai greitai. Turėjome apgalvoti kiekvieną stovyklos detalę: vietą, susisiekimą, reklamos patalpinimą, lėšų biudžeto neviršijimą, svečių karjeros dienai kvietimą, prizų ir dovanų užsakymą, nuotraukų peržiūrą su profesionalaus fotografo pagalba.

Pirmoji mūsų dienos stovykla įvyko šių metų rugsėjo 14 d. Šiaulių universitete, Dailės fakultete, kuriame susirinkę visi fotografijos mylėtojai tūrėjo galimybę pabūti profesionaliais fotografais ir išbandyti save foto studijoje fotografuojant Šiaulių „Saulėtekio“ gimnazijos modelius. Taip pat buvome supažindinti su foto studijoje esančiais prietaisais, nuotraukas paverčiančiais dar gražesnėmis ir ryškesnėmis. Visi susirinkę svečiai liko patenkinti mūsų suorganizuota vienos dienos stovykla.

Antroji stovyklos diena vyko Šiaulių Arenoje rugsėjo 17 d. Karjeros dienos metu visiems susirinkusiems Šiaulių miesto gimnazijos mokiniams kartu su Karolina pristatėme įdomius, ne kasdien sutinkamus žmones. Karininkė Ieva Gulbinienė, architektė bei politikė Giedrė Mendoza-Herrera, šokėjas Liudas Nekrošius, muzikantas Romualdas Juzukonis ir Nacionalinės regionų plėtros agentūros karjeros konsultantė Diana Armalienė pasidalino savo karjeros žingsniais ir istorijomis kartu su mumis. Visi susirinkę žiūrovai liko nustebinti tokiu šių asmenybių užsidegimu ir noru papasakoti savo sėkmės istorijas bei pasidalinti karjeros žingsniais su visais kartu.

Šie renginiai leido atskleisti kiekvieną iš mūsų kaip asmenybę – ne tik žiūrovą, bet ir renginio organizatorių. Projekto kūrimo metu įgijome patirties, savikritiškumo vertinant pasiekimus ir nuopuolius, kuomet kas nors tampa neįgyvendinamo. Mes negailėjome savęs ir įvykdėme visus savo užsibrėžtus tikslus! Todėl esame labai dėkingi Nacionalinės regionų plėtros agentūros direktorei Aidai Adeikienei, Nacionalinės regionų plėtros agentūros karjeros konsultantei Dianai Armalienei bei Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmų Moterų verslininkių komiteto narėms už nepagailėtą laiką ir bendradarbiavimą kartu su mūsų Šiaulių „Saulėtekio“ gimnazijos III a klasės mokiniais: Greta Tručinskaite, Karolina Dambrauskaite ir Karoliu Šalkausku.