Po trejų metų aikštelę planuota nugriauti

Į DELFI kreipęsi tėveliai savo laiške papasakojo, kad vaikų žaidimų aikštelė Vilniaus Antakalnio mikrorajono Tverečiaus gatvės kvartale, kurią buvo planuojama nugriauti, pastatyta vos 2012 m. rudenį.

„Gyventojai dėl saugios ir šiuolaikiškos vaikų žaidimų aikštelės įrengimo į savivaldybę kreipėsi dar 2008 m. 2012 m. vasarą pagaliau nušvito viltis ir buvo pradėti aikštelės įrengimo darbai. Deja, jie iš karto buvo sustabdyti, nes atsirado nepatenkintų gyventojų ir pradėti darbai buvo nutraukti. Galiausiai, aktyvioms mamos surinkus daugiau nei 60 parašų, aikštelė vis dėlto buvo įrengta. Vaikai laimingi, mamos ramios, nes vaikai žaidžia po langais, aikštelė saugi, aptverta tvorele“, – rašė tėveliai.

Vis dėlto, vos po trejų metų tėvai gavo žinią, kad aikštelė bus nugriauta.

„O dabar štai „puiki“ dovana rugsėjo 1-osios proga. Savivaldybės tarnautojai penktadienį pranešė, kad aikštelė bus nugriauta. Yra teismo sprendimas, kad tai nelegali statyba. Statybų inspekcijai, kurios sprendimu visa ši žaidimų aikštelės istorija nukeliavo į teismą, skundus aktyviai rašė keli vaikų keliamu triukšmu nepatenkinti Tverečiaus g. 20 ir 16 namų gyventojai. Esą žaidimų aikštelė blogina jų gyvenimo sąlygas. 2012 m. buvo argumentuojama, kad aikštelės įrengimas trukdys privažiuoti prie 20 namo komunikacijų ir likviduoti galimas avarijas. 2013 m. vasarą tokia avarija buvo likviduota visiškai nepaliečiant žaidimų aikštelės, o išlaidas pasidalino dar ir Tverečiaus g. 18 namas. Savivaldybė teigia, kad nors pradžioje iš tiesų buvo tam tikrų nusižengimų teisės aktams, tačiau statybų eigoje dokumentinė dalis buvo sutvarkyta ir aikštelė stovi teisėtai bei yra visiškai legali“, – pasakojo tėvai.

Kaip DELFI antradienį nurodė savivaldybė, bėdų nutikę dėl to, kad iki statybų pradžios nebuvo gautas Nacionalinės žemės tarnybos sutikimas bei pritarimas statybai. Aikštelės statybą vienam iš gyventojų apskundus Statybos inspekcijai, ji paskyrė Vilniaus miesto savivaldybei 1500 litų baudą. Per tą laiką buvo gauti visi reikalingi dokumentai aikštelės statybai ir buvo nutarta ne mokėti baudą, o bylinėtis.

Teismas įpareigojo Vilniaus miesto savivaldybę per 6 mėnesius sumokėti LR statybos įstatymo 1 priede nustatytą įmoką už savavališkos statybos įteisinimą ir gauti statybą leidžiantį dokumentą, o neįvykdžius šio reikalavimo per nustatytą terminą, savo lėšomis per 3 mėnesius likviduoti savavališkos statybos padarinius – nugriauti Inžinerinius statinius ir sutvarkyti statybvietę. Per nustatytą laiką Vilniaus miesto savivaldybei neįvykdžius nustatytų įpareigojimų leista pačiai Inspekcijai nugriauti pastatytus Inžinerinius statinius išieškant patirtas išlaidas iš Vilniaus miesto savivaldybės.

Šis pirmosios instancijos teismo sprendimas Vilniaus miesto savivaldybės administracijos buvo apskųstas apeliacine tvarka, tačiau 2015 m. kovo 5 d. Vilniaus apygardos teismas apeliacinį skundą atmetė ir Vilniaus miesto apylinkės teismo 2013 m. gruodžio 20 d. sprendimą paliko nepakeistą.

Tėveliai iš valdininkų tikisi sveiko proto

Tėveliai tikina, kad vaikams žaidimų aikštelė tikrai reikalinga.

„Realiai dabartinė žaidimų aikštelės vieta yra vienintelė galima vieta visoje Tverečiaus bei aplinkinėse gatvėse. Namai stovi įkalnėje ir rasti lygesnį didesnį žemės plotą, po kuriuo nebūtų komunikacijų, nerealu. Sovietiniais laikais aplink namus buvo kelios mažytės žaidimų aikštelės (tiksliau keli žaidimų elementai), kurios jau prieš 10 metų buvo nebetinkamos naudoti ir šiuo metu nugriautos. Vaikai aplinkiniuose kiemuose neturi galimybės net dviračiais pasivažinėt. Namai ant kalno, automobilių daug ir leisti važiuoti dviračiu vaikui reiškia patiems pakišti po ratais savo vaikus.

Labai svarbus aikštelių socialinis edukacinis aspektas. Vaikai susiranda naujų draugų. Tik pastačius aikštelę paaiškėjo, kad aplinkui pilna vaikų. Ir jie bendrauja, draugauja ir mokosi komunikuoti gyvai, o ne virtualioje erdvėje. Nepaisant to, kad skundus rašantys gyventojai vaikams grasina apipilt vandeniu, nežinia kam filmuoja (dėl šito fakto nufilmuoto vaiko mama yra kreipusis į policiją). Aikštelė prižiūrima, nesulaužyta, tvarkinga. Aplinkinių namų seneliams tuo pačiu buvo atnaujinti suoliukai. Įsisiautėjusius vaikus visada yra kam sutramdyti žodžiu. Be to, aikštelės įrengimas tikrai turėjo teigiamos įtakos aplinkinių butų kainoms. Aikštelės nuotraukos buvo sudėtos praktiškai visų pastaruoju metu parduotų aplinkinių butų skelbimuose“, – rašoma susirūpinusių gyventojų laiške.

Norėdami išsaugoti aikštelę, gyventojai surinko apie 50 parašų savivaldybei, padėti gyventojams išsaugoti aikštelę, vaikai piešė plakatus, kuriuos pakabino aikštelėje, sekmadienį susirinko vaikai ir tėvai iš aplinkinių namų, kad išreikšti protestą prieš aikštelės griovimą. Aplinkinių namų tėvai surinko parašus ir parašė prašymą, kad savivaldybė imtųsi ginti viešąjį interesą ir skųstų teismo sprendimą griauti vaikų žaidimų aikštelę. „Tikimės, kad sveikas protas bei vaikų – kaip mūsų visuomenės ateities - interesų gynimas leis išsaugoti šią vienintelę kvartale vaikų žaidimo ir susibūrimo vietą“, – rašė jie.

Aikštelę savivaldybė išsaugos

Gavus tėvelių skundą, DELFI kreipėsi į Vilniaus savivaldybę – paaiškėjo, kad Antakalnio gyventojų skundai buvo išgirsti. Nors, tėvelių žiniomis, aikštelės griovimo darbai turėjo būti pradėti trečiadienį, nuspręsta aikštelę išsaugoti.

Tai meras Remigijus Šimašius antradienį per pietus patvirtino žinute savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“: „Vaikai ir jų tėvai gali būti ramūs – absurdo teatro mieste tikrai nebus. Vaikų žaidimo aikštelė Tverečiaus g. vaikams bus išsaugota. O visais reikiamais leidimais pasirūpinsime. Nesvarbu, kad kažkada kažkas leidimų nesutvarkė, o paskui piktas kaimynas po teismus visus užvaikė. Vaikai turi turėti, kur žaisti.“

Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktorius Virginijus Pauža DELFI patvirtino, kad aikštelę bus bandoma išsaugoti: „Mes stengsimės ją išsaugoti todėl, kad mes gavome daugiau nei 40 gyventojų parašų, kurie nori išsaugoti tą aikštelę ir mes darysim visus žygius ir imsimės priemonių tam, kad ją išsaugotume ir įteisintume“. Jis patikino, kad miesto pozicija tai pat yra tokia, kad vaikų žaidimų aikšteles reikia išsaugoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)