Turi turėti labai stiprius raumenis, kad pradėtum savo verslą, kad ir koks jis paprastas būtų. Štai draugas pavėlavo keliomis dienomis susimokėti mokesčius – rado areštuotą sąskaitą. Išsiaiškino, kad nesumokėjo kelių eurų, bet komentarų ar raginimų, ar dar kažkokios komunikacijos neišgirdo. Kitas draugas pats paskambino VMI ir paprašė atidėjimo, nes tiekėjai uždelsė atvežti prekes, o klientai vėlavo sumokėti – negailestingai buvo nuskalpuotas. Nuskalpuojant ir jo visas iniciatyvas, optimizmą ir kūrybiškumą. Tuomet draugo darbuotojai negavo laiku algos, taigi draugas bėgo skolintis, nes darbuotoją rasti – misija neįmanoma.

Taigi – VMI ir co. dalgis šmaukšt – mažasis verslas byldykšt. Aišku, kai jau kalba eina apie dešimtis ir šimtus milijonu, VMI lyg nekalta senmergė kukliai pareiškia, kad nebus kažkieno sąskaitų suvedinėjimo įrankių. Čia kai kalba eina apie menamai nesumokėtus šimtus milijonų eurų. Įdomu, ar užblokuotos Nerijaus Numavičiaus ir Mindaugo Marcinkevičiaus kortelės? Iš savo taip vadinamo pasididžiavimo galiu lažintis, kad ne.

Tai kai beveik kiekviena mažoji įmonėlė, varganas individualia veikla ar pagal verslo liudijimą dirbantis ir bandantis pats be pašalpų išgyventi pilietis – pabrėžiu, aktyvus, besistengiantis ir kažką vis sugalvojantis pilietis – turi po VMI ir dar kažkokį seklį, sargybinį, inspektorių, sekantį kelių centų finansinį srautą, reikėtų tik stebėtis, kad šios verslinės iniciatyvos dar kažkaip funkcionuoja. Nors turbūt dažnas toks mažas verslininkas dažnai pagalvoja – gal geriau ramiai dirbti kokiame Anglijos fabrike, gauti sutartą algą, pakentėti, pagyventi barake ir persiųsti pinigus šeimai, daugiau mažiau būtų ramu ir stabilu, bent jau stabiliau nei čia beprotiškai lakstyti, plušėti po šešiolika valandų ir dar būti linčiuojamam visokių inspektorių-seklių-tarnybų.

Ir kokios tada juokingai šlykštokos atrodo visokios valstybinės programos emigracijai mažinti ir emigrantams susigrąžinti. Gal tiesiog čia pakastas paprastas, plikas ir seniai nepraustas šuo – keistas valstybės požiūris į savą žmogų. Kai valstybė ranka numoja į milijonus, bet uoliai, didelėm pajėgom išieško tūkstančius kartų mažesnius įsipareigojimus, ir dar kalbant apie paramą smulkiam verslui, – veidmainiška visa tai.

Juk tetrūksta tik žmogiško požiūrio į verslų žmogų. Kai valstybės vardu bus kalbama žmogiška kalba, žmogiška gaida ir žmogiškom intonacijom, mes ir pajusime, kad savo darbu kuriam savo valstybę. Bet tai turime pajusti visi – ir žmonės, besistengiantys kažką sukurti, ir valstybės tarnautojai, palaikantys sistemą. Tik tam reikia nukasti didelius arogancijos ir abejingumo klodus. Kiek čia laiko reikėtų pokyčiams? Na, pažiūrėkim, pavyzdžiui, kiek vidutiniam Seimo nariui liko iki pensijos, tai maždaug tiek.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI paprašė savo poziciją išdėstyti ir VMI, komentarą skaitytojo tekstui pateikė VMI atstovė spaudai Rūta Asadauskaitė:

„Vertiname visų gyventojų nuomonę apie VMI. Visuomet įsiklausom į konstruktyvias pastabas ir dėkojame už jas, bet norime pažymėti, jog VMI tikslas yra padėti gyventojams bei verslui teisingai ir laiku atlikti savo mokestines prievoles, o ne juos bausti. Taip pat norime priminti, jog tie mokesčių mokėtojai, kurie susiduria su finansiniais sunkumais gali sudaryti sutartį su mokesčių administratoriumi ir atidėti mokesčių skolos sumokėjimą arba išdėstyti jos mokėjimą dalimis.

Kontrolės srityje VMI veiklos prioritetu yra didžiųjų ir vidutinių mokesčių mokėtojų segmentų stebėsena ir kontrolė. Jų metu ypatingas dėmesys skiriamas agresyvaus planavimo bei mokesčių vengimo schemų atskleidimui, rizikingų asmenų, valdančių didelės vertės turtus (įmonių grupių savininkų, akcininkų, direktorių ir t.t.) tikrinimams.

Dar kartą norime akcentuoti, jog VMI niekada nedalyvavo ir neplanuoja dalyvauti verslo partnerių konfliktuose, ir niekada nebus įrankiu, kuriuo galėtų naudotis akcininkai kovai su konkurentais, tačiau VMI nuodugniai tiria visą turimą informaciją apie verslo grupes, vertina galimas jų veiklos rizikas ir sprendimus dėl patikrinimų priimama vadovaujantis rizikos vertinimo išvadomis.“