Išlipome iš automobilio ir nuėjome prie vandens. Pirmasis klausimas, kuris mums kilo: kur dingo žmonės? O kai priėjome krantą, mus pasitiko tradiciškai žalias putotas marių vanduo ir, žinoma, dvokas. Tada draugė pastebėjo nemažai didelių kriauklių. Norėjo kelias paimti ir staiga sustingo...

Visas krantas buvo nusėtas vėžių griaučiais. Tada supratome, kodėl neradome žmonių. Tik iš kur visi šie negyvi vėžiai?

Negi turtingasis Simpsonų magnatas Degėla kažkur šalimais paslapčia pastatė dar vieną savo juodąjį fabrikėlį?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Kupiškio rajono turizmo centro direktorius Paulius Pranckūnas, Kupiškyje organizuojantis vėžių gaudymo varžybas, pamatęs nuotraukas atmetė skaitytojo versiją, kad vėžiai Kauno mariose galėjo žūti dėl taršos. P. Pranckūno teigimu, jų žūties priežastimi galėjęs būti maras. Dėl šios pačios priežasties jis įtaria, kad Kupiškyje vėžių populiacija taip pat labai sumažėjusi.

„Išaugo arba per didelė tos rūšies populiacija, bet greičiausias variantas gali būti, kad tai tiesiog maras (…), – kalbėjo P. Pranckūnas.

Šią ligą išplatinti po kitus tvenkinius nėra sudėtinga. „Vėžiaujant kituose vandens telkiniuose, kur gali būti tos ligos židinys, gali būti, kad pagavus sergantį vėžį, jis pakliūna į tinklelį, grybelinėmis sporomis užkrečia tinklelį, vėžiautojai tinklelio neišplauna, neišdžiovina, ir jos lieka aktyvios ir gaudant kitam tvenkinyje, užteršiamas kitas tvenkinys“, – paaiškino pašnekovas.

P. Pranckūnas sakė, kad jei liga suserga siauražnypliai ar plačiažnypliai vėžiai, jie žūva, tačiau rainuotieji ir dėmėtieji vėžiai tėra ligos nešiotojai – juos sugavus ir tinkamai neišvalius tinklelio, taip pat galima apkrėsti kitus vėžius.

Pasak pašnekovo, jei vėžius iš tiesų užpuolė maras, daug jų pagauti bus sudėtinga trejus metus.

Norite pasidalinti savo patirtimi? Rašykite žemiau arba el.paštu pilieciai@delfi.lt: