Apie olimpinių renginių tradicijas, vertybes ir svarbiausius simbolius kalbamės su Lietuvos olimpinio komiteto Olimpinio švietimo programų vadove Vita Balsyte.

Kokios yra svarbiausios olimpinių renginių tradicijos?

– Olimpinės žaidynės nuo senovės laikų buvo daug daugiau nei sporto renginys. Tai – didelis festivalis, sujungiantis visas pasaulio valstybes į vieną būrį. Nuo Senovės Graikijos laikų Olimpinėse žaidynėse dalyvaudavo stipriausi ir kilniausi sportininkai, kurie garsindavo savo gimtųjų vietų garbę.

Beveik tūkstantmetį senovės laikais gyvavus Olimpinių žaidynių tradicija buvo atgaivinta XIX amžiaus pabaigoje. Šiuolaikinio Olimpinio judėjimo pradininkas Pjeras de Kubertenas siekė išlaikyti dalį senovės žaidynių tradicijų, o per XX-ąjį amžių judėjimas sukūrė dalį ir naujų ceremonijų, kurios mums visiems yra labai gerai žinomos.

Kokios tai ceremonijos?

– Visų pirma, tai – olimpinių žaidynių ugnis. Legenda byloja, kad olimpinį deglą uždega vaidilutės Senovės Olimpijos stadione nuo saulės spindulių ir jį kartu su alyvmedžio šakele, simolizuojančia taiką, perduoda sportininkams, kurie deglą neša per Graikiją. Apkeliavusi visą šalį olimpinė ugnis yra nugabenama į žaidynių vietą.

Olimpinė ugnis jau atkeliavo į Gruziją. Ji keliavo po šalį ir jau pasiekė Tbilisį.

Taip pat labai svarbios ceremonijos: olimpinių žaidynių atidarymo, uždarymo, medalių teikimo. Jų metu yra laikomasi griežto protokolo: įnešama olimpinė veliava, uždegamas olimpinių žaidynių aukuras, kuris dega visų žaidynių metu, sakoma sportininkų, teisėjų ir trenerių priesaika. Taip pat labai svarbi ceremonijų detalė – sportininkų paradas, kuris yra organizuojamas atidarymo ir uždarymo metu.

Kokia tvarka žygiuoja sportininkai parado metu?

– Pirmoji žygiuoja Graikija – olimpinių žaidynių pradininkė, o paskutinioji – tų žaidynių šeimininkė. Kitos šalys žygiuoja abėcėlės tvarka. Atidarymo metu kiekvienos šalies atstovai eina kartu, o jau uždarymo parado metu sportininkai simboliškai žygiuoja visi kartu parodydami, kad per dvi savaites gyvendami kaimelyje, varžydamiesi, treniruodamiesi jie susidraugavo, nebeliko ribų tarp šalių ar tautybių.

Kam tenka garbė nešti olimpinę vėliavą?

– Taip pat labai svarbi ceremonija – Olimpinės vėliavos įnešimas į stadioną. Vėliavą neša šaliai organizatorei ir pasauliui nusipelnę sportininkai, kultūros, politikos veikėjai.

Žaidynių uždarymo metu olimpinė vėliava yra perduodama kitam miestui, kuris po ketverių metų organizuos olimpines žaidynes, užgesinamas olimpinis deglas ir žaidynės pasibaigia.

Kodėl Europos jaunimo olimpinio festivalio (EJOF) deglas uždegamas Atėnuose?

– EJOF protokole yra laikomasi pagrindinių olimpinių tradicijų, tačiau žinant, kad tai yra jaunimo olimpinis festivalis ceremonijos yra modifikuotos. Atidarymo metu yra rengiamas sportininkų paradas, sakomos priesaikos, perteikiama šalies ir Europos kultūros tradicija, įnešama olimpinė vėliava ir deglas.

Svarbu pastebėti, kad deglas yra uždegamas ne Senovės Olimpijoje, o Atėnuose, „Panathenaic“ stadione, kur pirmą kartą vyko atkurtos olimpinės žaidynės 1896 m. Kadangi EJOF yra šiuolaikinis olimpinio judėjimo renginys, tai ir olimpinė ugnis yra uždegama pirmajame olimpinių žaidynių mieste. Tačiau ceremonija yra labai panaši į organizuojamą Senovės Olimpijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją