Pirmiausia, tai yra tos pačios problemos, kaip ir anksčiau minėtuose pasisakymuose: šunys, šuniukai, kačiukai ir net žiurkėnai knibždėte knibžda tarp poilsiautojų, ne tik atlikdami savo reikalus čia, ant šviesaus smėliuko, bet dar ir dažnai piktai aplodami žaidžiančius smėlyje ar paskui kamuolį bėgančius mažus vaikus. Gerai, kad tik aploja, o jei įkastų, kas tada? Na, taip, sakysite, gyvūnų mylėtojai, gi nenumirs. Nenumirs, bet kodėl atvažiavę pailsėti turime nuolat bijoti, kad tie paplūdimyje esantys gyvūnai, ko nors nepadarytų?

Pritariu ir tam, kad su mažu vaiku dėkis kur nori. Sauskelnes gali keisti kad ir ant suoliuko ar pievutės, jei tokią rasi ir pavyks neįminti į keturkojų dovanėles. Tačiau mums didžiausias nepatogumas ir problema – kaip pasiekti pajūrį su vežimėliais ar dviračiais.

Lietuvoje visi labai mokame pasakoti, kaip saugom gamtą, kaip propaguojam dviračių sportą, sveiką gyvenseną ir pan., bet atvažiavus iki jūros nėra kur tų dviračių ar vaikiškų vežimėlių palikti. Tuomet, visi tempia savo transporto priemones stačiais ir gan ilgais laiptais, o kiti, tiesiog nekreipdami dėmesio į tai, kad kopas reikia saugoti, savo transportą bando nukelti slysdami kopų smėliu. Keista, kad darydami naujus laiptus, pamiršo tiesiog padaryti ir greta takelį. Tai taip, mes galim kilnoti aukštyn ir žemyn ir dviračius ir vaikų vežimėlius, o ką daryti žmogui, kuris nevaikšto? Sakysite, tegul važiuoja į Palangą ant tilto? O jeigu užsimanei į Nidą ar Smiltynę, tai sėdėk sau aukštai ir žiūrėk į besiturškiančius jūroje... Vienintelis, kiek man teko matyti, paplūdimys, pritaikytas ratuotiems, yra Juodkrantėje.

Kita problema – sena ir atrodo išspręsta, bet... Na, nepatogu kulniuoti puskilometrį laiptais aukštyn, kai prispiria reikalas, iki to bjauraus, apdergto WC. Suaugęs žmogus gali ir pakentėti, bet vaikui nepasakysi, kad iki tualeto reikia gerokai paeiti ir tu dabar nieko nedaryk. Nejaugi negalima pastatyti kad ir mobilių tualetų arčiau? Nesakau, kad reikia nukelti juos į pajūrį, bet eiti didelius atstumus irgi ne kas. O tada piktinamės, kad visos kopos apšlapintos ir apkakotos.

Vanduo. Net tie patys Druskininkai savo mažame Vijūnelio paplūdimyje turi įsirengę dušą. Aišku, naivu tikėtis, kad pajūryje galėsi nusiplauti smėlį, o apie vandenį, kurį būtų galima gerti, belieka tik pasvajoti. Keistai atrodo ir įspėjimai, kad negalima vartoti alkoholio ar rūkyti. Rūko kas antras gulintis ir gerai, jeigu tik alaus prigėręs, o dar dažnai ir saulėgrąžų lukštus spjaudo tiesiai tau prieš akis ir dar karts nuo karto šiaip seilių fontanus paleidžia. Nemalonu kažkaip, nehigieniška ir poilsio jokio. Bėdų pajūryje daug, dalį galim išspręsti patys, keisdami savo įpročius ir kultūrą, auklėdami savo vaikus ir rodydami jiems patys gerą pavyzdį, tačiau turėtų prisidėti ir pajūrio valdžia, galbūt ir vyriausybė prie gerinimo ir tvarkos. Todėl ir vykstame į lietuvišką pajūrį tik lankydami giminaičius.

Mieliau atostogoms renkamės Latviją ar Kroatiją. Kainos tos pačios, o poilsio kokybė nepalyginama.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Kur atostogauti geriau – Lietuvos ar Latvijos pajūryje? Tai klausimas, sukeliantis nesibaigiančias diskusijas kiekvieną vasarą.

„Iš kur jūs, tokie viskuo nepatenkinti, atsiradot, ar patys bent šiukšlę pakėlėt ir įmetėt į šiukšliadėžę kaip kad padaro tuose išgirtuose paplūdimiuose Latvijoje? Tai daro būtent latviai, jie išauklėti pakelti numestą popierių ir įmesti į šiukšliadėžę. Ne tai, kad savo ledų popierėlį, bet pakels ir svetimą, lietuvio numestą. Tad baikite bambsėti, elkitės kultūringai ir kiti su jumis bus mandagūs...“, – apie tai, kodėl skiriasi Lietuvos ir Latvijos paplūdimiai, rašė vienas komentatorių.

Klausiame visų, kada nors atostogavusių Lietuvoje ir Latvijoje, – kokius skirtumus įžvelgiate? Kur pigiau, įdomiau, ramiau ir triukšmingiau? Kieno aptarnavimas viešbučiuose bei kavinėse – latvių ar lietuvių – labiau patinka? Ar latviai iš tiesų tvarkingesni?

Savo nuomonę pareikškite čia.