Lietuvos mokyklų žaidynės – tai didžiausias sporto renginys Lietuvoje. Dešimtąjį jubiliejų švenčiančiose varžybose dalyvauja daugiau negu 200 tūkst. mokinių iš 59 Lietuvos savivaldybių. Į žaidynių programą įtraukta net 21 sporto šaka, taip kiekvienas mokinys paskatinamas atrasti sau pačią tinkamiausią. Prie žaidynių prisijungė daugiau negu 1000 Lietuvos mokyklų, per sportą sudarydamos sąlygas mokiniams ugdyti save, susirasti naujų draugų, išmokti siekti užsibrėžtų tikslų ir kartu su bendraamžiais pasinerti į sporto teikiamus džiaugsmus.

Itin atkakli kovas vyks vaikinų ir merginų futbolo varžybose, kuriose dalyvaus keturiolikos metų ir jaunesni sportininkai.

Berniukų turnyre dėl čempionų vardų susikaus Palangos „Baltijos“ pagrindinė mokykla, Pasvalio Lėvens pagrindinė mokykla, Vilniaus Fabijoniškių vidurinė mokykla ir Prienų rajono Revuonos pagrindinė mokykla.

„Sunku spręsti, kaip pasibaigs berniukų varžybos, tačiau pagal rezultatus ankstesniuose etapuose, tai favoritais laikyčiaus Vilniaus Fabijoniškių pagrindinės mokyklos atstovus“, - sakė Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro metodininkas Ričardas Ališauskas.

Vilniečiai paskutiniame etape, kuriame sprendėsi kelialapių į Kauną likimas, įveikė Telšių Kranto pagrindinės mokyklos futbolininkus, Alytaus Šv. Benedikto gimnazijos atstovus ir Kauno rajono Garliavo Jonučių progimnazijos komandą.

„Tokiame amžiuje sunku užsiimti prognozėmis, tačiau norime laimėti, tikimės, kad mums pavyks. Tiesa, yra populiarus posakis, kad kamuolys apvalus, o dėl prizo kovos keturių miestų komandos“, - teigė Vilniaus Fabijoniškių mokyklos atstovai.

Lietuvos mokyklų žaidynėse futbolininkai sezoną pradėjo jau gruodžio mėnesį. Pirmajame etape visi moksleiviai varžosi savo regionuose.

Geriausiai pasirodžiusios komandos patenka į savivaldybių etapą, kuriame varžosi su kitų mokyklų atstovais dėl teisės dalyvauti zoninėse varžybose. Zoninių varžybų etape dalyviai ir komandos teritoriniu principu yra suskirstomi į pogrupius, po 1-2 geriausias šio etapo komandas ar dalyvius iš kiekvieno pogrupio patenka į tarpzonines varžybas. Tarpzoninėse varžybose atrenkamos geriausios Lietuvos mokyklų komandos, kurios gauna teisę dalyvauti finalinėse varžybose.

Finalinėse varžybose komandos kovos vieno rato principu, tai reiškia, kad visos komandos su visomis sužais po vieną kartą.

Tokia pačia sistema Lietuvos mokyklų žaidynėse varžysis ir mergaičių futbolo turnyro dalyvės. Tarp keturių geriausių komandų pateko Elektrėnų savivaldybės Vievio gimnazija, Jonavos rajono Ruklos Jono Stanislausko pagrindinė mokykla, UkmergėsŠilo“ pagrindinė mokykla ir Zarasų rajono Dusetų Kazimiero Būgos gimnazija.

„Spėčiau, kad favoritėmis turėtų būti Zarasų rajono Dusetų Kazimiero Būgos gimnazija“, - teigė Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro metodininkas R. Ališauskas.

Zarasų rajono futbolininkės lemiamame etape palaužė Šiaulių Gytarių progimnazijos komandą, Vilniaus savivaldybės Grigiškių „Šviesos“ gimnazijos futbolininkes ir Vilniaus rajono Nemenčinės Konstanto Parčevskio gimnazistes.

„Važiuojame kautis, norime sėkmingai pasirodyti, laukia smagus renginys, manau, visi bus labai laimingi“, - nedaugžodžiavo Zarasų rajono Dusetų Kazimiero Būgos gimnazijos atstovai.

Lietuvos mokyklų žaidynės skatina sporto ir kūno kultūros svarbą, kiekvienam mokiniui sudaro sąlygas sportuoti, per sportą ugdo atsakingą ir pilietišką žmogų ir taip kuria aktyvią ir laimingą visuomenę.

Lietuvos mokyklų žaidynes organizuoja Lietuvos tautinis olimpinis komitetas ir Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija, remia Kūno kultūros ir sporto departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir bendrovė MAXIMA LT, o projektą įgyvendina Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras, savivaldybės bei mokyklos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją