Investicija į ateitį

Iš pirmo žvilgsnio, Karjeros dienos – tai vieta studentams susirasti svajonių darbovietę ir kilti karjeros laiptais. Vis dėlto, nereikia pamiršti ir kitos pusės – darbdavių, be kurių šis projektas netektų prasmės. Įvairių įmonių atstovai, paklausti, kodėl dalyvauja šiame projekte, yra vieningi – tai puiki investicija ne tik į studentų ugdymą, bet ir į tolimesnę įmonės veiklą.

„Turime galimybę į įmonę pritraukti motyvuotus, kūrybingus, energingus darbuotojus, kurie papildo mūsų komandą nauju požiūriu, naujomis mintimis ir idėjomis, greitai mokosi ir prisideda prie veiklos rezultatų“, – Karjeros dienų naudą apibūdina „Western Union Processing Lithuania“ personalo vadovė Živilė Valeišienė.

Svarbiausia – motyvacija ir noras tobulėti

Darbdaviai ypač vertina studentų išsilavinimą bei savo srities išmanymą, tačiau ne mažiau svarbios – asmeninės savybės.

UAB „Ruptela“ personalo vadovė Neringa Smailienė įsitikinusi, kad kiekvienam studentui svarbiausia – tikslo turėjimas. Tik žinodamas, ko nori, gali pasiekti labai daug: „Pirmiausia dėmesį kreipiame į studento tikslus, motyvaciją, siekį augti ir tobulėti. Svarbu ir tai, ar įmonės kultūra bei vertybės atitinka studento pasaulėžiūrą“.

Ž. Valeišienė priduria, kad daugelio darbui reikalingų profesinių žinių ir praktinių kompetencijų studentai išmoksta jau isidarbinę įmonėje, tad svarbu, kad žmogus norėtų kokybiškai ir efektyviai atlikti darbą, mokytis bei tobulėti.

Darbo pokalbis – ne loterija

Iniciatyvumas ir motyvacija be tam tikrų „namų darbų“ nepadės ieškant darbo, tvirtina kalbinti įmonių atstovai.

Jau ketvirtus metus VU Karjeros dienose dalyvaujančios kompanijos CSC Baltic komunikacijos ir marketingo konsultantė Ingrida Bartkienė pastebi, kad, nors jauni specialistai į darbo pokalbius ateina neblogai pasiruošę, tačiau dažnai nepagalvoja apie savo stiprybes, labiausiai traukiančią sritį, kurioje galėtų atsiskleisti visi asmeniniai privalumai.

Pasak Ž. Valeišienės, svarbu iš anksto pasidomėti ir darbovietės, į kurią eini, veikla: „Kandidatas atrodo neprofesionaliai, jei nieko nežino apie įmonę, nėra girdėjęs ir neturi žinių apie ją“. Ji taip pat pataria būti korektiškiems, apgalvoti klausimus, kurie bus pateikiami vadovui.

I. Bartkienė viską tarsi apibendrina: „Nebijokite savęs išbandyti įvairiose situacijose. Juk kompetencijos įgyjamos kaupiant patirtį, o ieškant savo karjeros kelio teks nueiti daug mažų, bet reikšmingų žingsnių“.

Vilniaus universiteto Karjeros dienos (VU KD) – tai jau aštuntus metus organizuojamas projektas, padedantis studentams ir darbdaviams užmegzti tarpusavio ryšius. Šiais metais karjeros mėnesiu skelbiamas kovas – visą mėnesį studentai bus kviečiami į ekskursijas po įmones, o kovo 23-27 dienomis vyks renginių savaitė – paskaitos, diskusijos, darbo pokalbiai, įmonių kūrybinės dirbtuvės ir, daugelio Karjeros dienų veidu vadinama, kontaktų mugė.