Ši paroda, 14-oje stendų pasakojanti apie Lietuvos partizanų Vytauto apygardos Lokio rinktinę, aktų salėje buvo eksponuojama jau nuo vasario pradžios, tad ją kartu su istorijos mokytojais apžiūrėjo ir aptarė visi 5-10 klasių mokiniai. Jie analizavo stenduose esančią medžiagą, rinko informaciją apie Dzūkijos krašto partizanus.

Netradicinę pamoką pradėjęs istorijos mokytojas Gintautas Semeška pažymėjo, kad istorinės informacijos teikia muziejai, filmai, parodos. Mokytojas pasidžiaugė, kad ši paroda stiprina pilietinį mokinių ugdymą, padeda suprasti pokario kovų reikšmę.

Netradicinėje pamokoje sulaukėme nemažai svečių. Iš Vilniaus atvyko VšĮ „Tautos paveldo tyrimai“ direktorius, fotomenininkas Klaudijus Driskius, Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos roko grupė „Vytis“, kuri savo patriotinėmis dainomis padėjo kurti šventišką nuotaiką. Renginyje dalyvavo ir Alytaus miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas, Dainavos apygardos partizanų vadas Vytautas Žilionis kiti partizaninio judėjimo dalyviai.

Parodos iniciatorius Klaudijus Driskius, keliaudamas per pokario istoriją, priminė svarbiausius faktus, stabtelėjo ties kiekvienu stendu, prikeldamas praeitį, žmones, jų likimus. Svečias pažymėjo, kad idėja atsirasti šiai parodai kilo susipažinus su Aukštaitijoje kovojusio partizano Andriaus Dručkaus išsaugota Lokio rinktinės archyvo (1944-1958 m.) medžiaga, kurią sudaro įvairūs dokumentai, laiškai, dienoraščiai, fotografijos.

Džiaugiamės, kad mums pirmiesiems Dzūkijoje teko garbė pamatyti šią išskirtinę parodą. Nuskambėjus atsakymams į klausimus, paskutiniams dainos akordams, neskubėjome skirstytis namo: dar kartą stabtelėjome ties parodos stendais, bendravome su svečiais.

Netradicinio ugdymo pamoka liks joje dalyvavusių atmintyje: vieni prisimins stendų medžiagą su partizanų gyvenimo kasdienybe ir svajomis, kitiems įstrigo pasakojimo detalės ar kariūnų dainos žodžiai:„O, mūsų Lietuva, į tavąją laisvę mes tiesiam rankas“.