Neabejotinai, M.A.M.A. organizatoriams reikėjo „vyšnios“ ant torto, nes bet kuriam kažkiek mąstančiam buvo aišku, kad Kaune šis benefisas bus apdovanotas ne tik švilpimu, bet ir portalų antraštėmis, diskusijomis socialiniuose tinkluose bei po to neabejotinai seksiančiomis laidomis apie labai toleranciją ir diskriminaciją. Didžiausi aplodismentai Justei Arlauskaitei, brandžiai ir korektiškai suvaldžiusiai situaciją, nors tai šiek tiek disonuoja su jos antrosios pusės Justino Jankevičiaus juokeliu „padaryk Žilinską“. Aišku, linksmas žodžių žaismas, tačiau bendrame kontekste...

Ar tikrai švilpimas per apdovanojimus Kaune (nors tai galėtų būti bet kuris kitas miestas Lietuvoje) atspindi bendrą situaciją dėl tolerancijos gėjams ir jų teisėmis Lietuvoje? O gal tai labiau atspindi požiūrį į tas konkrečias asmenybes, kurios kovoja už tas teises? Kadangi gyvenime skirtumai dažniausiai jaučiami lyginant, tad gal palyginkim (noriu pažymėti, kad asmeniškai nepažįstu nei vieno iš jų ir mano nuomonė apie juos susidaryti tik iš jų pasisakymų spaudoje):

Rokas Žilinskas – gyvenime šį bei tą tikrai nuveikęs išsilavinęs žmogus, buvęs televizijos veidas. Visada korektiškas, gebantis kultūringai ir argumentuotai reikšti savo nuomonę. Nesutinkantis su kai kuriomis bendromis „gėjų politikos“ pozicijomis, tarkime dėl įvaikinimo, todėl dalies gėjų nuomone turbūt nėra tinkamas jiems atstovauti. Ar daug racionalių ir išsilavinusių žmonių neigiamai atsilieptų apie jį? Greičiausiai ne, nes jis adekvatus savo ir kitų atžvilgiu. Jei jis būtų LGBT pagrindinis atstovas, manau , visuomenės supratimo ir tolerancijos gėjų atžvilgiu tikrai būtų daugiau.

Vladimir Simonko – pasirodė norintis provokuoti, kovoti, kelti kartais net bereikalingas diskusijas, dalyvaujantis tariamosios žurnalistikos laidose, skirtose tiesiog sukelti triukšmą, kuriame, mano galva, tiek pat prasmės, kiek ir „B‘avarijos“ dainų tekstuose (atleisk, Deivydai). Triukšmas (net ir šiuo atveju) leidžia teigti, kad didžioji dalis visuomenės netolerantiška, o tai LGBT galbūt lemia daugiau ir geriau finansuojamų projektų (...).

Jei LGBT bandytų eiti kitu keliu, t.y. per socialinius ir švietimo projektus, kurie padeda, skatina, ugdo, visuomenės nuomonės formavimas užtruktų žymiai ilgiau. Čia kaip su mūsų „žvaigždutėmis“ – ateini be liemenėlės ir gauni dėmesio, antraštes, o ateini apsirengusi „į temą“ ir niekam neįdomu, nė vieno komentaro. Bet ar gėjų teisės yra toks pigus reikalas, kurį reikia stumti vien pigiais skandalėliais? Juk pats R. Žilinskas 2013 m. yra pasakęs, kad Lietuvos gėjų lyga (t.y. V.Simonko) yra UAB , kurio tikslas yra komercinis. Bet, matot, taip sakyti gali tik Rokas, juk jis net teoriškai negali būti homofobu. O aš, V.Simonko nuomone, turbūt esu, nes apie jį atsiliepiu nepalankiai.

Taigi, prieikime prie esmės. Juk požiūrį į žmogų suformuoja jo asmenybė, charakteris, darbai ir jo ištarti žodžiai. Jei, pavyzdžiui, nekultūringas, negabus, arogantiškas, neišprusęs, įžūlus, pigaus dėmesio siekiantis žmogus yra gėjus, tai jį kritikuodamas tampi homofobu. Tai reiškia sveikos diskusijos pabaigą, nes bet kokia argumentuota kritika oponentui yra tik homofobijos išraiška. O jei tas žmogus netyčia dar būtų visos gėjų ir lesbiečių asociacijos vadovas, tai ta kritika tampa ne vien jam skirta asmeninė, bet visos Lietuvos ar net pasaulio gėjų, kritika.

Niekas negali svarstyti jo veiksmų ar pasisakymų adekvatumo ir priimtinumo, o turi tik klausytis ir pritarti, kitaip bus išvadintas Gražulio draugu. Tokį primityvų „žaidimą“ žaisti patinka tik primityviems žmonėms, kurie girdi tik save, nes kitų girdėti nenori arba tiesiog nemoka. Taip jie paverčia visus likusius vienvaldės savo nuomonės įkaitais.

Prieš daugelį metų, būnant studentu, teko dirbti įmonėje, kurios kolektyve dirbo du gėjai. Vienas buvo šaunus žmogus – patikimas, draugiškas, linksmas, apie kurį negalėčiau nei vieno blogo žodžio pasakyti. O kitas – pasipūtęs, nekultūringas, nedraugiškas, apie kurį galėčiau kažką pasakyti, bet tai neskambėtų gražiai ir maloniai. Ar tai, kad pirmąjį mėgau, o antrojo ne, mane paverčia gėjumi arba homofobu? Taip gali mąstyti tik tamsūs žmonės, kurie kitame nemato pačio žmogaus.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!