Gyvenimo aplinkybės susiklostė taip, kad buvau priverstas laisvu nuo studijų metu dirbti. Darbą radau parduotuvėje, dirbau kasininku. Alga irgi buvo studentiška – apie 440 Lt. Jų užtekdavo bendrabučio kambario nuomai (150 Lt), viešojo transporto bilietui (20 Lt). Pagrindinių maisto produktų nepirkau, davė tėvai. Taigi, visi algos pinigai likdavo alkoholiui, tabakui, pramogoms.

Kad ir kaip neįtikinamai skambėtų, gyvenau gerai. Ir dar kartais mėnesio pabaigoje likdavo 20-50 Lt. Kelis mėnesius padirbėjęs, susiradau antrą, o po to – trečią darbovietę. Per mėnesį uždirbdavau mažiausiai apie 900 Lt. Tada nusprendžiau, kad reikia valgyti sveikesnį maistą – kuo daugiau daržovių. Iškart atsirado nauji įpročiai: neberūkiau ir nebevartojau alkoholio, nusprendžiau daugiau laiko skirti studijoms, vakarais eidavau į lauką daryti pratimų, sportuoti. Laiko užtekdavo ir į darbovietes nueiti, ir į paskaitas pasiruošus nuvykti ir atsiskaityti, nedaug trūko, kad gaučiau stipendiją.

Baigęs studijas, radau nuolatinį darbą visu etatu, nepamiršau senos darbovietės, kur dirbau laisvu grafiku. Nusipirkau dviratį, jis ir dabar yra didelė pramoga. Kai reikia nuvykti į bet kurią miesto dalį, susiplanuoju išvykimo laiką ir maršrutą. Patikėkite, tai labai gera pramoga, gerina fizinį pasirengimą ir taupo pinigus, laiką.

Mėnesio išlaidos, lepinant save gardumynais, siekdavo daugiausiai 400-500 Lt, atsargoms likdavo apie 1500-1800 Lt. Dabar persikrausčiau į butą, kurį nuomojuosi. Tai – didžiausios išlaidos. Taip pat nusipirkau automobilį. Per mėnesį mano išlaidos, įskaičiuojant degalus, nuomą, maistą ir abonentą sporto klube ir t.t. siekia apie 600-800 Lt. Žiemą daugiausiai sieks apie 900 Lt. Taip daugiau nei pusė pinigų (1000-1300 Lt) lieka santaupoms. Dar pamiršau pridėti, kad nebedirbu antroje darbovietėje, tai sumažino pajamas, bet likusį laiką investuoju į savišvietą, mokymąsi. Laisvu laiku skaitau, žiūriu kursus internete, jau turiu keturis oficialius sertifikatus.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Ar žinote kaip taupyti, uždirbant 900 litų, ar per mėnesį į taupyklę sumesti 500-700 litų? DELFI skaitytojai – taip! Ne kartą dalijęsi tokias vertingais patarimais, jie pagelbėjo ne vienam. Šįkart prašome Jūsų – atskleiskite, kokiu būdu – grynaisiais ar kortele – mokate, aprašykite savo išlaidas ir pasidalinkite nuomone, kokiu būdu sekasi jas geriau kontroliuoti! Už įžvalgas vienam Jūsų padovanosime planšetę!

Išdrįskite papasakoti, kiek Jūsų šeima išleidžia per mėnesį, kam skiria pinigus ir kaip taupo mokėdami grynaisiais ar kortele. Kaip sutaupyti lengviau? Ar artėjant dienai, kai litą pakeis eurai, kaip nors pasikeitė Jūsų pinigų naudojimo įpročiai?

Dalinkitės savo mintimis iki lapkričio 23 d.! Lapkričio 24-30 d. vyks balsavimas, kurio metu galėsite balsuoti už Jums pravarčiausias, įdomiausias įžvalgas. Daugiausiai balsų surinkusio autoriaus laukia naujutėlė planšetė.

Nenorėsite paleisti savo naujojo planšetinio kompiuterio „iPad Air“ (Wi-Fi + 4G 16GB, tamsiai pilkos spalvos) iš rankų. Jis lengvutis, bet galingas, greitas ir itin išmanus. Tai naujausių technologijų žaisliukas kasdieniam darbui, kelionėms ir pramogoms.

Mintimis galite dalintis el.paštu pilieciai@delfi.lt, antraštėje nurodydami „Pinigai“, arba spausdami nuorodą čia.