Apie albumą

Išleidimo data: 2014 spalio 21 d. (JAV). Aukščiausios pozicijos topuose: JAV − 1 vieta, Didžiojoje Britanijoje − 1 vieta. Metacritic.com duomenimis albumo vidutinis kritikų įvertinimas − 76/100.

„1989“ yra penktasis JAV daininkės Taylor Swift studijinis albumas. Pavadintas atlikėjos gimimo metais, jis žymi permainas Taylor Swift karjeroje: persikėlimą iš JAV vidurio, Našvilio miesto, į rytų pakrantės megapolį Niujorką ir kantri muzikos stiliaus bruožų atsisakymą.

Albume tik labai norint galima išgirsti kažkada geriausia JAV kantri atlikėja skelbtos Taylor Swift kantri muzikos stilistinių sąskambių. Albumo žinia nedviprasmiška − Taylor Swift pasiryžusi tapti pasauline popmuzikos žvaigžde. Tam padeda 7 albumo dainas prodiusavęs šiuolaikinių pophitų „kalvis¨, švedų prodiuseris Max Martin.

Pasak daugelio kritikų, „1989“ yra albumas, sugrąžinantis 1980-ųjų elektroninės muzikos madas, bet tuo nereikia apsigauti. Albume tikrai nėra nieko panašaus į, sakykim, Pet Shop Boys muziką. Albumas pripildytas agresyvių šiuolaikinių sintezatorių ir ritmų garsų, kurie tarsi suniveliuoja Taylor Swift naująjį stilių su kitų šiuolaikinių popžvaigždžių (Katy Perry, Rihanna).

Pirmoji albumo daina „Welcome To New York“ skirta daininkės persikėlimui į Niujorką. Daugelyje dainų dainuojama apie pačios Taylor Swift (ar įsivaizduojamos herojės) santykius su vaikinais.

Hitas „Shake It Off“ yra maloni išimtis. Svajinga turėjusi būti „Wildest Dreams“ nėra tokia svajinga su šaltai skambančiu garso efektais apdorotu atlikėjos balsu. Jei galvojame, kad Taylor Swift muzikinė viršūnė buvo 2008 m. albumas „Fearless“, tai reikia pripažinti − „1989“ nėra jam lygus.

Ko išties trūksta, tai išsiskiriančios albumo dainos, kokia 2008 m. buvo „Love Story“. „1989“ pirmąją savaitę buvo parduotas įspūdingu 1,287 mln. kopijų tiražu JAV. Albumas taip ir nepasirodė populiariame „Spotify“ internetinės muzikos portale, o po savaitės Taylor Swift leidybinė kompanija „Big Machine Records“ pašalino visą atlikėjos diskografiją iš „Spotify“. Panašu, kad tiems, kas norės legaliai išgirsti „1989“, teks mokėti visą kainą už albumą.

Trumpai apie atlikėją: Taylor Swift profesionalios atlikėjos karjerą pradėjo 2006 m. Būdama vos 18 metų amžiaus buvo pripažinta geriausia 2007 metų JAV kantri atlikėja. Iki 2014 m. Taylor Swift pardavė daugiau nei 30 mln. įrašų ir buvo septyniskart apdovanota „Grammy“ apdovanojimuose.