Ignalinos kultūros ir sporto centre Laisvės gynėjų dienai skirtame iškilmingame minėjime buvo prisiminti 1991-ųjų įvykiai, jaudinančiai skambėjo liudininkų prisiminimai, poezijos žodžiai ir dainos. Renginio dalyviams prisegti melsvi neužmirštuolių žiedeliai – atminties ir pagarbos ženklas.

Pirmiausia suskambo visiems žinoma pagal Justino Marcinkevičiaus eiles sukurta ir Atgimimo himnu dar vadinama daina „Laisvė“. Tuomet ją dainuodavo Eurika Masytė, Ignalinoje nuostabūs žodžiai ir muzika suskambo Deimantės Malikėnaitės, ansamblio „Iš širdies“ ir gimnazisčių Renatos, Gintarės bei Miglės lūpose. Daina iškart sugrąžino jausmus, sugrąžino to laiko dvasios prisiminimą.

„Laisvė reikalinga ir žmogui, ir tautai, tačiau ji nebūna šiaip sau. Laisvė yra ir pareiga... Kokią Lietuvą sukūrėm, tokioje dabar ir gyvenam. Ar viską kiekvienas padarėm, kad gyventume geriau, ar negalvojame, kad kažkas kitas turi tai padaryti...“,- kalbėdamas apie Sausio 13-osios prasmę retoriškai klausė meras Bronis Ropė. Renginyje dalyvavusiems laisvės gynėjams Nijolei Nagurnaitei, Arūnui Domininkui Grabažiui, Albinui Gruzdžiui ir Steponui Pruckui meras padovanojo naujas knygas „Ignalinos krašto kultūros paveldas. Tautodailė.“ Laisvės gynėjai pasidalijo prisiminimais. „Lietuvos žmonės išlaikė egzaminą. Visi mes turėjome pasirinkimą – būti ten ar sugrįžti į namus. Žinoma, kad bijojome, tačiau ryžtas buvo didesnis“, - sakė N. Nagurnaitė.

Skambant gražiam Deimantės Malikėnaitės balsui ir prasmingiems dainoms „Broleli“ žodžiams, buvo prisiminti už visų mūsų laisvę Sausio 13-ąją žuvusieji: Loreta Asanavičiūtė, Virginijus Druskis, Darius Gerbutavičius, Rolandas Jankauskas, Rimantas Juknevičius, Alvydas Kanapinskas, Algimantas Petras Kavoliukas, Vidas Marcinkevičius, Titas Masiulis, Alvydas Matulka, Apolinaras Juozas Povilaitis, Ignas Šimulionis, Vytautas Vaitkus, Vytautas Koncevičius. Parodytos jų nuotraukos ir atminimas  pagerbtas tylos minute.

Jaudinančios akimirkos – prisiminimų skaitymai. Tokie tikri žodžiai ir jausmai, kad negali neišgyventi dėl tų žmonių patirties, kuri ir po dešimtmečių kalba lyg apie vakar dieną. Liudininkų žodžiuose vėl ir vėl atgyja vaizdai, išgyventa kančia, viltis ir didelis to meto žmonių pasiryžimas. Prisiminimus skaitė renginį puikiai vedę Deimantė Malikėnaitė ir Eimantas Ramanauskas, minėjimo ir koncerto režisierė - Jolanta Narbutaitienė.