Išgirdusi informaciją apie naujai atidarytą Šaltojo karo muziejų, pamąsčiau, kad būtų puiku aplankyti, tačiau nuo Vilniaus iki Telšių atstumas nemenkas - apie 300 kilometrų, todėl važiuoti pasižiūrėti tik muziejaus idėja nebuvo patraukli. Apsvarsčiusi įvairias galimybes, sumaniau puikų variantą naujam maršrutui „Vilnius – Lietuvos pajūrys“ ir atvirkščiai.

Jeigu nuspręstumėte ilsėtis Palangoje, tuomet šis nuvažiuotas kelias pailgės maždaug 50 km nei važiuojant įprastai (magistrale per Kauną), tačiau tai - puiki galimybė ne tik pailsėti pajūryje, bet ir aplankyti Šaltojo karo muziejų bei kitas lankytinas vietas. Šiuo atveju buvo pasirinktas maršrutas aplankyti įdomias vietas grįžtant atgal į Vilnių.

Platelių ežeras

Ežeras – Žemaitijos nacionaliniame parke, Plungės rajone, nuo Plungės į šiaurę nutolęs maždaug 14 km. Tai didžiausias ir giliausias ežeras Žemaitijoje, turintis net 7 salas, labai primenantis Galvės ežerą Trakų rajone, tačiau tuo pačiu - ir kitoks. Jeigu esate įpratę ilsėtis Trakuose ir turistų bei prekiautojų šurmulys yra lyg savaime suprantamas reiškinys, čia – ramybės oazė. Jachtklubas, dviračių takai ir kitos galimos pramogos sudaro galimybę šauniai praleisti laiką, norinčius užsibūti ir ilgiau.

Šaltojo karo muziejus

Rekomenduojama iš anksto užsirašyti šio muziejus kontaktinį telefono numerį, nes atvykus į Plungę, netgi važiuojant link Platelių ežero, nėra jokių nuorodų, kaip pasiekti muziejų. Tačiau paskambinus muziejaus darbuotojoms, jos maloniai ir labai išsamiai paaiškins, kur važiuoti, kur pasukti, kokiomis nuorodomis vadovautis. Taigi, tokiu būdu surasti muziejų, giliai „pasislėpusį“ tankiame miške nebus sudėtinga.

Muziejus nėra didelis, eksponatų nedaug, bet tikrai verta pamatyti, pajusti tuomet tvyrojusią ir lig šiol išlikusią dvasią. Likusi aparatūra, vaškinės figūros puikiai atkuria tuometinę kasdienybę. Na, o bene įdomiausias ekskursijos momentas, ypač vaikams, tai – galimybė vieno mygtuko paspaudimu pačiam sukelti atominės bombos sprogimą.

Kryžių kalnas

Kryžių kalno pristatinėti turbūt neverta, nes visi apie jį esame girdėję, matę nuotraukas ar per televiziją, o gal net ir pabuvoję. Galima paminėti tik tiek, kad kalnas nuo Šiaulių į šiaurę nutolęs maždaug 12 km.

Neabejoju, kad važiuojant nuo pajūrio link Vilniaus, galima išvysti žymiai daugiau įdomių ir lankytinų vietų, bet tai jau kiekvieno pasirinkimas, ką mes norime pamatyti, kiek galime skirti laiko šių vietovių pažinimui.