Jei tikėtume tuo, ką sako knygos autorius Napoleon Hill, jo asmeninis pavyzdys išties įspūdingas, nes parašyti šią knygą jam pasiūlė žymus amerikiečių plieno magnatas ir tuo metu vienas turtingiausių pasaulio žmonių Andrew Carnegie, kuris suintrigavo, atrodytų, nutrūktgalvišku sandoriu: 20 metų gilintis į sėkmingiausių žmonių biografijos bei asmenybės faktus be jokio atlygio. Šitas šykštuolis visai kuoktelėjo, pagalvotų neretas. Tačiau A. Carnegie ir nereikėjo eilinio žmogaus, jam reikėjo tikro fanatiko, kuris neskaičiuodamas laiko ir pastangų nuoširdžiai domėtųsi jam pavesta užduotimi. Būtent toks ir buvo Napoleonas Hillas.

Daugiau nei 10 knygų parašęs amerikietis - spalvinga asmenybė. Juk ne kiekvienas gali pasigirti buvęs JAV prezidento patarėju. Kita vertus, vienas iš pasiekimų psichologijos mokslo pradininkų ne tik skleidė teorines žinias, tačiau ir pats turėjo puikią galimybę jas pritaikyti. Knygoje pasakojama istorija apie N. Hillo sūnų Blairą, kuris gimė be ausų, tad gydytojai geranoriškai siūlė susitaikyti tuo, jog berniukas niekada negalės girdėti ir kalbėti.

Vis dėlto, Napoleono Hillo tikėjimas buvo per stiprus, o susitaikėliškumo marškiniai - pernelyg svetimi, tad po gausybės pratimų bei pritaikius klausos aparatą, Blairas pagaliau galėjo girdėti ir kalbėti. Ar po tokios patirties kas nors galėtų N. Hillui paprieštarauti, jog neužtenka minties rakto tam, kad galėtum atrakinti turtų vartus?

Pačioje knygos pradžioje autorius iškart paaiškina, ką jis laiko turtais, nes labai dažnai darome klaidą turtus suvokdami vien tik per materialinę prizmę. Napoleonas Hillas išskiria 12 dalykų, iš kurių susideda tikrieji turtai, nors nė viename neužsimenama apie pinigus. Toks požiūris galėtų padėti sutrumpinti turtingųjų laimės paieškas, nes be geros sveikatos, harmoningų santykių, gebėjimo bendrauti ir suprasti kitus žmonės sudėtinga įsivaizduoti laimingą žmogų, nesvarbu, kiek pinigų jis turėtų.

Be to, N. Hillas nesiūlo vien tik galvoti, jis skatina ir veikti bei tam pateikia įvairiausių patarimų. Vienas jų tinka ir materialiam turtui sukaupti - užsirašyti norimą turėti pinigų sumą, po to susikurti planą, kaip tai pasieksi bei atkakliai jo laikytis. Žinant, jog knygos pirmas leidimas pasirodė dar 1937-aisiais, galima teigti, jog būtent nuo šio amerikiečių autoriaus ir prasidėjo visiems puikiai žinoma ir šimtų tūkstančių sėkmės mokytojų vėliau pakartota tikslų siekimo formulė.

Tikslą sudėtinga pasiekti be pozityvaus požiūrio bei tinkamo emocijų derinio. Napoleono Hillo teigimu, stipriausios teigiamos emocijos yra tikėjimas, meilė ir seksas. Dar daugiau - be tikėjimo bet kokius turtus susikrauti bus sudėtinga, nes nuo tikėjimo prasideda visi stebuklai, tik tikėjimu įmanoma atverti dar neatrastas beribės žmogaus išminties kerteles.

Visus tuos, kurie tikisi susikrauti turtus ir patys vieni jais mėgautis teks nuvilti, nes, kaip teigia N. Hillas, labai retas atvejis, kai vienas žmogus savo sunkaus darbo dėka tampa turtingu. Daug svarbiau suburti bendraminčių komandą, kurioje kiekvienas realizuotų stipriausias savo savybes, o kartu siekdami bendro tikslo tikrai nueitų toliau, nei kiekvienas iš jų atskirai. Dirbant tinkamai valdomoje komandoje atsiveria nauji tiek mąstymo, tiek turtėjimo horizontai.

Kokie yra tie 12 dalykų, iš kurių susideda turtai? Kur prasideda kelias į tikrąjį turtėjimą? Kodėl taip svarbu nuolat mintyse kartoti tai, ką nori pasiekti? Iš ko susideda lyderystė? Iš kur galima semtis išminties? Kaip išlikti atkakliam, kai rankos pradeda svirti žemyn? Skaityk ir dėkis į galvą, nes kiekvienam iš šių klausimų knygoje yra skiriamas didelis dėmesys. Be to, joje rasite ir kaip ugdyti atkaklumą, 10 labiausiai žmones veikiančių dirgiklių, 7 svarbiausias teigiamas ir neigiamas emocijas bei daug kitų dalykų.

„Mąstyk ir būk turtingas“ - knyga, kurią skaitant reiktų atsiriboti nuo pirminių stereotipų bei pažvelgus giliau pasistengti suprasti, ką iš tiesų autorius turėjo mintyje. Jei pavyks suprasti ne pažodžiui, o kartu ir pritaikyti siūlomas turtų pritraukimo technikas bei dar labiau praturtinti savo asmenybę - pagrindinis knygos tikslas bus pasiektas.

Įvertinimas: 7/10