O ką reikės daryti vaikams, kurie tinkamai nebuvo informuoti ir negalėjo išbandyti naujojo egzamino struktūros ir užduočių tipų. Viskas buvo „saugiai“ slepiama iki paskutinės akimirkos. Kodėl?

Ar vaikai tikrai galėjo tinkamai pasiruošti bandomajam per naktį? Kodėl mokyklos yra atakuojamos spamu iš švietimo skyriaus, o negali būti tinkamai informuojamos apie bandomąjį egzaminą, kuris suorganizuotas dar iki Naujųjų metų ir taip skubiai.

Kartu ir startavusi lapkričio 27 d. nauja KELTO versija (tai nacionalinio egzaminų centro bendravimo su mokyklomis sistema) kelia daug klausimų. Kam ji reikalinga? Nacionalinis egzaminų centras turėjo normaliai veikiančią sistemą KELTAS, kuri buvo normaliai suprogramuota ir palaikoma praktiškai visų interneto naršyklių, tačiau naujoji sistema sukurta naudojant Microsoft Sharepoint‘ą, dėl ko reikės naudoti Microsoft Internet Explorer, nes su kitomis naršyklėmis dingsta daug Sharepoint'o funkcionalumo.

Sharepoint'as taip pat labai glaudžiai susijęs su Microsoft Office paketu, todėl, mano nuomone, čia eilinį kartą yra propaguojamas Microsoft‘as. Programuoti naujas sistemas apsimoka, nes jos kainuoja daugiau nei papildomų funkcijų programavimas.

Tikriausiai naujosios sistemos sąmata neviršys dešimčių milijonų, bet niekas neskaičiuoja, kiek dar reikės pinigų apmokymams bei dokumentacijai, kaip dirbti su naująja sistema. Juk su šia sistema dirba visos Lietuvos mokyklos.

Matant kiekvieną tokį atvejį vėl kyla labai daug klausimų, ar verta mokėti mokesčius, kai matai, kad tavo sumokėti pinigai iššvaistomi į kairę ir į dešinę, o daug žmonių skaičiuoja kiekvieną centą eidami į parduotuvę.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!