Tai – šeštasis tarptautinio daugiašalio mainų programos Comenius projekto „Love the Nature, save your future“ („Mylėk gamtą, saugok savo ateitį“) narių susitikimas.

Minėto Comenius projekto paprogramės veikla, remiant Europos Komisijai, buvo finansuota iš Mokymosi visą gyvenimą programos, kurią Lietuvoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas. Projekto partneriai – 8 šalys - Turkija, Latvija, Ispanija, Rumunija, Graikija, Prancūzija, Olandija ir Lietuva, kuriai atstovauja Kelmės rajono Tytuvėnų gimnazija.

Pirmadienio rytą visi dalyviai susirinko „LEGTA d‘ONDES“ mokykloje. Projekto nariai buvo sutikti mokyklos direktorės Claudine Quilliec. Visų šalių dalyviai prisistatė, pateikė užduočių, kurias reikėjo atlikti savo šalyse, ataskaitas bei analizes aplinkosaugos ir ekologijos srityse.

Tądien apžiūrėta mokykla. Projekto nariai buvo supažindinti su mokyklos tvarka, kuri daugelį mokinių nustebino: mokiniai, suskambėjus skambučiui, pamokose nedrįsta net pažvelgti vienas į kitą – vyrauja mirtina tyla, o už trukdymą mokytojui vesti pamoką skiriamos baudos; mokyklos kieme yra įrengta speciali rūkymo vieta; mokiniai, kurie gyvena toli nuo mokyklos, gali gauti kambarį ir likti ten nakvoti visą savaitę prižiūrimi auklėtojų.

Pirmadienį visų šalių mokiniai ir mokytojai dalyvavo chemijos pamokoje, atliko įvairius bandymus ir eksperimentus apie vandenį bei sodino augalus mokyklos teritorijoje.

Antradienis buvo skirtas susipažinti su Kahoro miestu. Ten projekto dalyviai pamatė įspūdingo dydžio vynuogynus, apsilankė Kamberto pilyje. Tądien vėliau visi dalyvavo konferencijoje apie triufelius – grybus, kurie turi gydomųjų savybių nuo vėžio.
 
Trečiadienį dalyvių laukė Tulūza – vienas gražiausių Prancūzijos miestų. Daugelį sužavėjo aplankyta „Capitale – St Sernin – Jacobin“ katedra. Didžiulį įspūdį paliko ir kiti pamatyti objektai: miesto biblioteka, bažnyčios, mokyklos, „Capitolius“ pastatas. Aplankyta „Bazakle“ „vandens pilis“, kur mokiniai ir mokytojai buvo supažindinti su vandens įranga, veisiamomis žuvimis, elektros gamyba bei jos taupymu, panaudojant vandenį.

Ketvirtadienį šalių atstovai aplankė dar vieną miestą – Albi. Projekto nariai susipažino su kita Žemės ūkio mokykla, kurios direktorius - ponas Parisonas - mielai priėmė svečius. Visi dalyvavo konferencijoje apie vandens daugkartinio panaudojimo galimybes, atliekų perdirbimą, susipažino su žemės ūkio technika, turėjo galimybę išbandyti golfo žaidimą. Po pietų visi apsilankė Albi miesto katedroje, kuri sužavėjo savo architektūra ir didingumu. Vakare mokiniai buvo pakviesti žiūrėti kino filmą „Artistas“.

Penktadienis - sporto diena. Mokiniai ir mokytojai bėgo 3 km distanciją, mokėsi šokti zumbą, žaidė tinklinį, stalo tenisą. Sportas atgaivino sielas - tvyrojo labai gera nuotaika, visi buvo linksmai nusiteikę, todėl laikas pralėkė itin greitai. Netrukus buvo įteikti dalyvių veiklos įrodymai – sertifikatai... Tuomet suspaudė širdis, nes projekto nariai suprato, kad jų vizitas Prancūzijoje artėja į pabaigą. Dalyviai atsisveikino ir pažadėjo vieni kitiems, kad dar kada nors susitiks. Mokinių akyse pasirodžiusios ašaros porino, kad jie labai susidraugavo ir džiaugėsi šia puikia, turininga savaite.

Dovilė Stoškutė

Šis straipsnis atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Europos Komisija negali būti laikoma atsakinga už bet kokį jame pateikiamos informacijos naudojimą.