Anot ekspedicijos vadovo Baltijos-Atlanto-Viduržemio jūros prekybos ir investicijų tarybos prezidento Roko Volungevičiaus, parodos organizatoriai Lietuvos visuomenei siekia pristatyti Gintaro kelio atgaivinimo iniciatyvą.

„Gerai žinome, kad Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kariauna siekė Juodąją jūrą. Tačiau prekybinė galybė siekė dar toliau - Kaspijos jūrą. Įkvėpti žymių LDK verslininkų, šia paroda norime parodyti Lietuvos visuomenei jos istorinės sklaidos kelius. Ekspedicijos metu ne tik ieškojome liudijimų apie istorinius prekybos kelius į Rytus, bet ir realiai gaivinome platų regioninį bendradarbiavimą – naująjį Gintaro kelią. Parodos lankytojai ne tik galės susipažinti su aplankytų šalių grožiu, bet ir pamatyti pagarbos Lietuvos valstybei akimirkas“, - sako R. Volungevičius.

Parodoje bus eksponuojama virš 40 nuotraukų. Jose atspindėtos ryškiausios kelionės Gintaro keliu akimirkos: aplankytų miestų atmosferą atskleidžiantys vaizdai, susitikimai su gyventojais, įspūdingi gamtovaizdžiai, ekspedicijos nuotykiai. Parodą pristatys ekspedicijos vadovas Rokas Volungevičius, ekspedicijos istorikas archeologas VU docentas Valdemaras Šimėnas, ekspedicijos iniciatorius, dalyvis „Medicinos banko“ tarybos narys Vytenis Rasutis, Irano Islamo Respublikos ambasados Varšuvoje pirmasis sekretorius Hossein Ebrahimi.

Parodoje dalyvaus prie ekspedicijos organizavimo prisidėję valstybinių institucijų atstovai, užsienio šalių diplomatai. Fotoparodos atidarymo metu bus pristatytos tolesnės regioną apjungiančio Naujojo Gintaro kelio iniciatyvos. Parodos svečiai taip pat galės išvysti ekspedicijos dalyvius lydėjusią didžiausią Lietuvos Vyčio vėliavą.

„Mano įsitikinimu, lietuvių nacionalinį charakterį puikiai simbolizuoja istorinis Lietuvos Vytis. Mes esame vyčiai - užkietėję nenuoramos kariai, kurie būtinai nori atverti vis naujus horizontus, užkariauti naujus plotus. Tai įrodo ne tik mūsų istorinis žygis iki Juodosios ir Kaspijos jūrų. XX amžiuje atgavę Nepriklausomybę, sustiprėję, ir vėl imame žiūrėti į mums artimus bei tolimus horizontus. Vėl norime sėsti ant žemaituko ar trakėno ir veržtis pirmyn bei naujai atverti kultūros, verslo ir tarpvalstybinio bendradarbiavimo horizontus“, - projekto reikšmę apibendrina ekspedicijos dalyvis Vytenis Rasutis.

Parodoje pristatomos ekspedicijos dalyviai aplankė Gruzijos, Azerbaidžano, Irano, Turkijos didžiuosius miestus. Juose vyko daugybė dalykinių susitikimų su miestų vadovais, valstybės pareigūnais, didžiausių muziejų vadovais ir specialistais, istorikais, kultūros veikėjais bei verslo lyderiais. Pokalbiuose siekta ne tik gilesnio abipusio supratimo, bet ir konkrečių susitarimų dėl bendradarbiavimo ir partnerystės įvairiose srityse. Tuo pačiu ši ekspedicija buvo puiki proga skleisti informaciją apie Lietuvos istoriją, kultūrą, ekonomikos laimėjimus. Tai buvo ir galimybė sėkmingai vykdyti Lietuvos verslo diplomatiją - pristatyti mūsų valstybę kaip patikimą prekybos ir investicijų partnerę.

Ekspediciją surengė visuomeniniu pagrindu susibūrusi Baltijos-Atlanto-Viduržemio jūros prekybos ir investicijų taryba.