Beždžionės perkeltinė prasmė – prisirišimas, besąlyginė priklausomybė, kuri iškyla ir juostoje – priklausomybė vienas nuo kito poroje, priklausomybė nuo alkoholio...

Marion Laine labai džiaugėsi J. Binoche vaidyba, minėjo, kad nuo pirmų minučių ji labai gerai jautė vaidmenį, Milos personažas ją pačią asmeniškai jaudino.

Taip pat išdavė, kad jos tikslas buvo palikti atvirą filmo pabaigą žiūrovo asmeninei interpretacijai, kad jis pats sau nuspręstų, kokia šios istorijos pabaiga jam būtų priimtiniausia.

„Atvira širdim“ pavadinimas, pasak režisierės, tai dvi filmo gijos: viena – operacinė, kur įtemptas, rimtas, atsakingas darbas, gelbėjimas kitų žmonių gyvybių, kita – jausmai, kur tik atvirumas meilėje gali nugalėti viską.

Istorija apie dviejų žmonių – Milos ir Ksavjė (Edgaras Ramírezas) – ryšį, jo kitimą šeimoje einant metams (vedę jau 10-metį) ir keičiantis aplinkybėms, pradedant nuo kiek dirbtinio linksmumo filmo pradžioje ir keliaujant uždarumo ir ciniško nenuoširdumo link filmo pabaigoje.

Įtemptas poros darbas (dirba vienoje komandoje operacinėje), neplanuotas nėštumas (Mila jo niekada nenorėjo, nes tai pažabotų jos laisvę ir nepriklausomybę), besiformuojantis meilės trikampis (ar tik žmogiškos paguodos ieškojimas už namų durų?) bei alkoholio sukeltas įniršis veda žiūrovą per besikeičiančius Milos ir Ksavjė santykius šeimoje.

Likimo ironija juostoje – patys kasdien operuoja žmonių širdis, gelbsti jų gyvybes, o su savo širdimis ir jausmais šeimoje negali susitvarkyti.

Filmas mane pakerėjo savo paprastumu, aistra, dinamika. Atviri konfliktai, jų sprendimai arba glaistymas. Režisierė nenagrinėja Ksavjė alkoholizmo priežasčių, tiesiog pateikia jas per moters šeimoje prizmę – ar viešai pripažinti, kad tavo vyras alkoholikas, ar tiesiog apie tai nekalbėti ir stengtis tai paslėpti už namų durų? Daug minčių tarp eilučių kiekvieno žiūrovo asmeninei interpretacijai, daug psichologinių niuansų, su kuriais susiduria dauguma šeimų kasdieniame gyvenime.

Sutinku su dr. Gražinos Arlickaitės mintimi, išsakyta pristatant filmą, kad svarbiausia gyvenime yra likti ištikimam pirmiausia sau ir savo jausmams, tuomet pamažu viskas tinkamai susidėlioja į savo vietas.

Puikus filmas savaitgalio peržiūrai, tikrai rekomenduoju, ir tikiuosi, kad festivaliui pasibaigus, jį bus galima išvysti kino salėse.

SEANSAI

Lapkričio 15 d., ketvirtadienis, 21.20 val. „Forum Cinemas Vingis“, 1 salė, Vilnius

Lapkričio 17 d., šeštadienis, 18.40 val., „Forum Cinemas Vingis“, 9 salė, Vilnius

Lapkričio 21 d., trečiadienis, 18.30 val., „Forum Cinemas Kaune“, 5 salė, Kaunas