Chaotiškas ir brutalus suaugusiųjų pasaulis piešiamas žavios ir žingeidžios 11-metės mergaitės Skankės (Eloise Laurence) akimis. Šiaurinio Londono rajonas, trys kaimynų – darbininkų ir vidurinės klasės – šeimos, jų dramos ir išgyvenimai, šeimų tarpusavio ir kaimynystės ryšiai. Nuoširdumas, naivumas, sielvartas, sąmyšis, manipuliacijos jausmais, kaltė, psichiškai nesveika kaimynystė, skirtingi gyvenimai kaimynų namuose už uždarų durų atsiskleidžia juostoje.

Trys skirtingos kaimynystėje gyvenančios šeimos – trys istorijos, bet viskas glaudžiai persipynę. Pačios Skankės šeima inteligentiška, bet turinti savų vidinių rūpesčių, į kuriuos įsitraukia ir au-pair aukle dirbanti Kašia (Zana Marjanovic) ir jos mylimasis Maikas (Cillian Murphy). Pastarasis Skankei – draugas namuose, bet mokytojas mokykloje. Tai kelia sąmyšį Skankės viduje ir daug klausimų, nes jai sunkiai suprantamos visuomenės nustatytos normos, kurioms privalu paklusti (skirtingo kreipimosi į jį, jų tarpusavio ryšio).

Antroji vyresnio amžiaus šeima su sūnumi Riku (Robert Emms) bando išsivaduoti iš visiškai kitokių problemų, kurios užgulusios jų tragizmu pažymėtą šeimą. Rikas, Skankės draugas, jų draugystė naiviai nuoširdi, bet... tragiška.

Trečioji – daugiausia kaimynams rūpesčių kelianti darbininkų klasės šeima – Osvaldai, kur tėvas bando suvaldyti tris paaugles jo meile labai manipuliuojančias dukras. Jam visiškai nesiseka su tuo susitvarkyti, dukros naudojasi jo gerumu, engia kaimynus ir kelia aibę rūpesčių gatvėje. Tėvo Bobo (Rory Kinnear) pasimetimas ir problemų (kurių kartais net nėra, tiesiog jos sukuriamos dukrų galvose) sprendimas ir besąlyginės meilės dukroms išraiška pasireiškia kumščiais išlietu pykčiu. Jo veiksmų veikiama tragiškų aplinkybių grandinė veda itin stiprios, sukrečiančios ir netikėtos filmo kulminacijos link.

Emocionalus ir pilnas meilės bei atradimų filmas. Netrūksta žaviai naivių detalių, komiškų dialogų, kas suteikia filmui lengvumo. Juostoje daug turi skaityti tarp eilučių, įžvelgti, kas neištarta veikėjų lūpomis. Filmas labai dinamiškas, daug veiksmo, atradimų, praradimų, meilės (įvairiomis formomis), maištavimų, viskas glaudžiai persipynę.

Patiko, kad istorijoje nėra nei herojų nei niekšų – problemų turi visi, jos individualios, bet kartu ir bendros tam tikroms visuomenės klasėms, kiekvienas sprendžia jas savu supratimu, ir režisierius neišteisina ir nesmerkia nė vieno iš jų, palieka žiūrovo teismui ir vertinimui.

Labai patiko įtikinama ir natūrali aktorių vaidyba bei nuostabus muzikos takelis. Tiesa, kiek dirbtinai pasirodė dauguma tragiškų nutikimų, atsiradusių tarsi vienu metu toms kaimynystėje gyvenančioms šeimoms. Bet, manau, tai dėl knygos ekranizacijos – viskas išėjo kiek dirbtinai suspaudus į trumpesnį laiką.

Nors filmas emociškai labai stiprus, nestokojantis sukrečiančių scenų, kurias žiūrėdamas, tarsi išeini iš savo komforto zonos, mano pirma mintis išėjus iš filmo buvo – kokia nuotaikinga ir graži juosta. Beje, draugai, žiūrėję filmą, sakė mielai darsyk pažiūrėtų, nes labai nuoširdžiai ir paprastai viskas pateikta žiūrovui. Režisierius puikiai atliko darbą savo debiutinėje juostoje – abejingų tikrai nepaliks.

Tad, drąsiai keliaukite pažinti Skankės ir jos kaimynų gyvenimo, jei dar yra bilietų. Mano akimis, tai bus vienas iš filmų – favoritų šiame festivalyje.

SEANSAI

Lapkričio 18 d., sekmadienis, 18.30 val. „Forum Cinemas Vingis“, 9 salė, Vilnius

Lapkričio 18 d., sekmadienis, 21.00 val. „Forum Cinemas Vingis“, 5 salė, Kaunas