Nusiteikiu emociškai sukrečiančiam ir sunkiam filmui ir... pradedu juoktis, kai pirmas kelias minutes rodomi treningai, treniruoti vyrukai, dideli pripumpuoti raumenukai... Mintyse jau linksniuoju, kad jei taip ir toliau, žinau, kur šis filmas turės pasisekimą.

Pirmas įspūdis – apgaulingas. Iš tiesų filmas emociškai labai stiprus. Sudėtingas. Yra scenų, kur tenka damoms užsidengti akis. Tačiau yra ir tokių užburiančių akimirkų, kai Stefani milžiniškame akvariume rankų gestais „kalbasi“ su orkomis.

Netrūksta vaizdų, kurie sukrečia. Filmo metu man ne kartą po kūną bėgiojo šiurpuliukai. Tai meilės istorija, bet matuojama ne meilės stiprumu, o iššūkiais. Ar gali žmogus nugalėti save? Ar jis turi ribas? Filme smarkiai susipynusios žiauraus realizmo stiprios aistros ir romantikos gijos. Buvo momentų, kai širdis nukrito į kulnus, norėjosi užsimerkti. Susidarė vaizdas, kad žiūrėjau realiai nufilmuotą gyvenimą, o ne sukurtą filmą, kuriame vaidina aktoriai. Žmonės viso filmo metu atrodė tikri, nevaidinantys. Natūralūs jausmai, stiprūs potyriai. Vien ko verta pirmoji Ali ir Stefani sekso scena?

Arba Semo natūralus sumišimas susipynęs su vaikišku žingeidumu apžiūrint Stefani kojų protezus? Arba scena, kur nugalėtą, ant žemės gulintį Ali, įkvepia ir naujų jėgų kovai tęsti suteikia Stefani? Kas stipresnis – Ali kovoje, ar Stefani, išdrįsusi išlipti iš automobilio ten, kur moterims – ne vieta?

Puikiai savo darbą atliko žavioji prancūzų aktorė Marion Cotillard (Stefani). Viename iš epizodų ji tiesiog meistriškai perteikia savo emocijas, kai suprato esanti neįgali. Jai puikią kompaniją sudarė Matthiaso Schoenaertso personažas Ali. Žavus, stačiokiškas, klausimus kumščiais sprendžiantis ir nesibodintis pasikeitusios Stefani, kuomet kiti nuo jos nusisuka.

Rekomenduoju tiems, kam patiko "Pranašas". Tiems, kurie nebijo matyti žiaurios realybės ir mėgsta nepagražintą kiną. Buvo momentų, kurie atemė kelis balus iš šimto, skirtų mano vertinimui, bet ne tiek, kad būtų verta apie juos kalbėti.

Iki šiol iš mano matytų filmų „Scanoramoje“ šis yra stipriausas ir labiausiai emociškai sukrenčiantis.

p.s. Spėkite, kas grojo automobilyje važiuojant namo po filmo? Bruce Springsteeno „State Trooper“. Filmo muzikinis takelis neabejotinai vertas dėmesio.

SEANSAI

Lapkričio 13 d., antradienis, 16.30 val. „Forum Cinemas Vingis“, 1 salė, Vilnius