Pasirinkau žiūrėti „Po Liusijos“ (rež. Michel Franco), bet po jo „Karališko romano“ (rež. Nikolajus Arcelis) nebepasižiūrėjau... Ne todėl, kad būčiau persigalvojusi, bet nebeturėjau jėgų kažkam kitam. Išėjus iš salės, norėjosi patirtus įspūdžius išgyventi, apmąstyti, dar kartą įvertinti.

Filmą pristačiusi dr. Gražina Arlickaitė nuteikė sudėtingam filmui. Sunerimau, bet, pradėjus suktis juostai, vis nekantravau, kada tie smurto proveržiai prasidės, kokia forma bus pateikti žiūrovams.

Filmas prasidėjo gana nuobodokai – vairuoja, keliauja, kraustosi, nauja mokykla, naujas darbas, tada veiksmas ėmė įgauti pagreitį – pramogos, vakarėliai, narkotikai, nusivylimai, patyčios, baimė... ir už viso to nugaros stovi smurtas, kuris tiesiogiai mažai išreiškiamas ir parodomas, bet jį nuolatos jauti – paauglių bendravime, Alechandros santykiuose su tėvu, aktorių tarpusavio dialoguose.

Kai įpusėjus filmui greta sėdinti moteris išsitraukė nosinaitę nusivalyti ašaroms, savyje tyliai nusistebėjau – ach, nemačiusi mokyklinių patyčių... Bet... Neilgai trukus – Alechandrai įšokus į jūrą, kai ji nebeturi pasirinkimo, apsipilu ašaromis ir aš. Tokia salėje įtampa, kad, atrodo, niekas nekvėpuoja.

Treniruotas kūnas, kuris puikiai atsiskleidžia Alechandrai plaukiojant baseine, dar kartą patvirtina posakį, jog tvirtam kūne gyvena stipri siela. Tokia ir yra motiną praradusi, ir ryšio su tėvu dar neatradusi paauglė Alechandra. Na, o aš pasijuntu visiška jautruolė, daug kartų silpnesnė už paauglę Alechandrą, nors sukaupta gyvenimo patirtis turėtų byloti visai kitką.

Filmas labai priminė serbų juostą ,,Klipas'' (rež. Maja Miloš). Tiesiog tas pats jausmas apėmė žiūrint ir šį.

Tąsyk pamąsčiau ir dabar tos pačios mintys sugrįžo, kad vietoj ekskursijų į akropolius paauglius reikia vežti į tokius filmus. Būtų geriausia gyvenimo pamoka stebint save iš šalies ir matant galimas pasekmes.

Filmą nuoširdžiai rekomenduoju tiems, kad mėgsta analizuoti, moralizuoti, kam pasaulis būna tik juodas arba tik baltas. Ir tiems, kas galvoja, jog didesnių bėdų už jų turimas, nėra.

SEANSAI

Lapkričio 18 d., sekmadienis, 20.30 val. „Forum Cinemas Vingis“, 9 salė, Vilnius
Lapkričio 21 d., trečiadienis, 20.30 val. „Forum Cinemas Kaune“, 5 salė, Kaunas

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją