Antrasis tarptautinis šviesos instaliacijų festivalis BEEpositive (Pilaitėje, Vilniuje) vyks 2012 m. spalio 13 d.

2011 metais įvyko pirmasis šviesos instaliacijų festivalis Pilaitėje  kurio sėkmė pranoko visus organizatorių lūkesčius, tiek žiūrovų skaičiumi, tiek dalyvių bei meno objektų skaičiumi bei kokybe.

Šių metų renginys turėtų pakelti kokybės kartelę dar aukščiau. 

Šių metų tema „Prisikėlimas“. Tai daugiaprasmis ir provokuojantis žodis, kuris daugiau asocijuojasi su religija, bet tai ir panaudotų daiktų prikėlimas antram gyvenimui, tai ir mikrorajono atgaivinimas nors ir vienam vakarui ir t.t. Temos įvedimas festivaliui suteiks daugiau konceptualumo ir daugiau iššūkio menininkams.

Pasinaudojant praėjusių metų patirtimi, bus keletas instaliacijų kategorijų, kaip kad:

- profesionalus menininkai (iš Lietuvos ir užsienio),
- studentai bei neprofesionalai 
- įmonės (įmonės pristato savo gaminius, susijusius su šviesa arba su įmonių pagalba įrengiamos meninės instaliacijos).

Šiais metais taip pat planuojama vykdyti BEEpart dirbtuvėse penkių dienų studentų menines dirbtuves, kur su profesionalų menininkų ir dėstytojų  konsultacijomis ir pagalba kuriamos vietovei pritaikytos meninės šviesos  instaliacijos ar performansai. Taip pat manome, kad renginį lydės ir gyvi pasirodymai, kaip kad DJ kurs muzikinį foną, fakyrai ir ugnies akrobatai rodys savo programas. 

Kaip ir pernai, tikimės sukviesti daug profesionalių menininkų ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio. Šiuo metu vedame derybas su keletu menininkų Šveicarijoje, Vokietijoje, bei Olandijoje. Nors ir negalime sau leisti menininkams mokėti didesnių honorarų, bet jų pozityvus noras dalyvauti ir pamatyti mūsų šalį yra papildomas akstinas atvykti ir sudalyvauti „Beepositive“ projekte. Jų dalyvavimas įneša smagaus šviežio vėjo į bendrą „Beepositive“ festivalio aurą, beje, ir studentams yra didesnė motyvacija dalyvauti, kai yra galimybė padirbėti su vietos ir užsienio šalių menininkais.

Tikimės ir šiais metais gauti įmonių ir seniūnijos pagalbą rengiant šį festivalį, kuris po truputį ne tik prisideda prie Pilaitės kaip mikrorajono įvaizdžio kūrimo, bet ir viso miesto geros auros skleidimo. Reikia atkreipti dėmesį, kad šis nors ir nedidelis festivalis smarkiai skiriasi nuo analogiškų festivalių, kurie vyksta kituose Europos miestuose. 

Visų pirma, spalio 13 dieną miestiečiai vyksta ne į centrą, bet į miesto periferinį rajoną, kur renginys vyksta miške, kuris yra mieste. Tai suteikia visam renginiui ypatingo šarmo, kuo negali pasigirti kiti festivaliai. Miškas, laukymė, nebaigtos „amžinosios statybos“ tampa mūsų teatro scena, kurioje vyksta veiksmas, kur vietinė bendruomenė ir  svečiai tampa aktoriais menininkų sukurtose dekoracijose. Scenografija,  kuri įtraukia ir išprovokuoja tam tikrą žmonių elgesį ir reakciją į ją - tai, dėl ko verta pasukti menininkams galvas.  

Kaip ir minėta aukščiau, 2012 metų festivalis tampa dvejopu renginiu, viena dalis tai visų pirma meninės raiškos šviesos pagalba festivalis, kita gi dalis yra skirta edukacijai: ką ir kaip galima panaudoti antrą kartą, kaip reikia taupyti, kokie yra alternatyvūs ir ekonomiški sprendimai. Ir šioje vietoje tikimės didesnio įmonių dėmesio, kurios galėtų pademonstruoti daugiau edukacinių modulių, susijusių su elektros taupymu, apšvietimo technika. Menininkų atvykimas į vieną didžiausių miegamųjų rajonų yra didelis įvykis vietos bendruomenei, nes jų kūriniai yra tiesioginė priemonė, gerinanti socialinį klimatą.

Po penkių dienų darbo dirbtuvės baigsis paroda. Kuri, tikiu, prisidės prie Pilaitės kaip patrauklaus traukos taško garsinimo. 

Pasiruošimo akimirkos: