Vilniaus miesto savivaldybės teritorijoje galioja įstatymas, jog šunys, išlaikę socializacijos testą gali būti vedžiojami be antsnukio. Sostinės pėdomis pasekė ir Panevėžys. Nors keturkojams palankaus įstatymo Panevėžio miesto politikai dar nesvarstė, tačiau jau atsirado norinčių išbandyti savo keturkojų paklusnumą ir gauti pažymėjimą.

Socializacijos testą surengė Panevėžio gyvūnų globos draugijos vadovė Rūta Liberienė. Keturkojų pasirodymus vertino kompetentingas nacionalinės kategorijos teisėjas ir kinologas Alfonsas Dauskurdis. Dalyvauti pirmajame šunų socializacijos teste savo augintinius paruošė per dvidešimt savininkų. Tiesa, egzamino dieną pasirodė 18 keturkojų.

Pirmoji testo dalis vyko šalia Panevėžio gyvūnų globos draugijos, Kaimiškio kaime. Vėliau dalyviai persikėlė į miestą, kur šalia vieno prekybos centro vyko pagrindinė testo dalis. Keturkojai privalėjo eiti greta šeimininko, vykdyti komandas, nekreipti dėmesio į kitus šunis ir praeivius. Buvo vertinamas ir šuns elgesys šeimininkui užėjus į parduotuvę ir palikus šunį greta įėjimo.

Po antrosios testo dalies keturkojai ir jų šeimininkai vėl sugrįžo į Kaimiškio kaimą paskutinių užduočių vykdymui. Čia buvo vertinamas šuns paklusnumas komandoms, ėjimas greta be pavadėlio ir reakcija į šūvius.

Jau vėlų vakarą suskaičiavus rezultatus paaiškėjo, kad socializacijos testą išlaikė šešiolika iš aštuoniolikos augintinių. Dviems keturkojams, labradorui ir auksaspalviam retriveriui egzaminą teks perlaikyti. Teisėjo vertinimu šie šunys surinko per daug baudos balų.

Geriausiai iš visų šunų pasirodė labradoras vardu Goldas. Antroji vieta atiteko haskių veislės Hanui. Trečią rezultatą parodė po tiek pat taškų surinkę belgų aviganis Malinua Fugas ir labradoras Boltas.

Rūta Liberienė sako, kad dar šią savaitę kreipsis į miesto savivaldybę ir siūlys papildyti vietos savivaldos įstatymo punktą dėl šunų vedžiojimo ir taip iškovoti teisę socializacijos testą išlaikiusiems keturkojams legaliai vaikščioti be antsnukio.

Socializacijos testo pažymėjimas galioja trejus metus. Vėliau keturkojis vėl turės laikyti paklusnumo egzaminą.