Rusija (B1) – Lietuva (A4)

Paskutinė į atkrintamųjų varžybų traukinį įšokusi, itin nestabiliai šiose Olimpinėse žaidynėse žaidžianti, Lietuva, norėdama patekti į ketvertuką, turės sužaisti geriausias rungtynes šią vasarą. Su Rusijos rinktine mūsiškiai jėgas išbandė dvejose draugiškose rungtynėse. Nors abu susitikimai buvo nesėkmingi, lietuviai gali guostis bent tuo, jog šią komandą pažįsta geriausiai. Maža to, tris su puse kėlinio trukusi kova su JAV rinktine bei antroji mačo prieš Tunisą dalis parodė, jog susitelkę ir žaisdami komandinį krepšinį, lietuviai gali įveikti bet ką, tuo labiau, kad ketvirtfinalis susideda tik iš vienerių varžybų. Visgi, didžiulis Lietuvos nacionalinės komandos klaidų skaičius (vid. 16,8 per rungtynes) nėra itin guodžiantis faktorius, o mačas su ūgio pranašumą turinčiais Andrejaus Kirilenkos ir Aleksejaus Švedo vedamais rusais bus bene pirmas rimtas išbandymas lietuvių priekinei linijai. Mūsų aukštaūgių laukia grumtynės su sėkmingai rungtyniaujančiais ir labiau patyrusiais Aleksandru Kaunu, Timofėjumi Mozgovu, A. Kirilenka. Turės ką veikti ir žemesni Lietuvos rinktinės žaidėjai, kuriems reikės sustabdyti Vitalijų Fridzoną bei A. Švedą. Ne mažiau įdomi turėtų būti ir trenerių Kęstučio Kemzūros bei jo mokytojo Davido Blatto taktinė dvikova. Beje, Rusijos rinktinė šiame olimpiniame turnyre kol kas patyrė tik vieną nesėkmę – paskutinėse B grupės rungtynėse 80:82 pralaimėjo australams.

Prancūzija (A2) – Ispanija (B3)

Viena iš 2011 metų Europos krepšinio čempionato finalininkių šiemet Londone liks be medalių. Vis dėlto, atrodo, kad ispanai apie šį etapą visai negalvoja – visos jų mintys sukasi apie tai, su kuo reikės kautis pusfinalyje. Prancūzija ir Ispanija ant parketo dukart susigrūmė dar pasirengimo etapo metu, kuomet abu kartus stipresni buvo Europos čempionai (81:65 ir 75:70). Visgi, kažko išskirtinio nė viena iš šių rinktinių Olimpinėse žaidynėse kol kas nedemonstruoja. Kalbant apie Prancūziją, galima išskirti tik pergalę prieš Argentinos nacionalinę komandą, tuo tarpu rungtynėse prieš Lietuvos, Nigerijos bei Tuniso ekipas teko gerokai pavargti. „Svajonių komandai“ Vincento Collet auklėtiniai rimčiau priešinosi tik pirmąjį kėlinį. Varžovų iš kelio nešluoja ir Ispanijos rinktinė, didesniais skirtumais nugalėjusi tik Kiniją ir Australiją, tačiau svarstyklės prieš šį ketvirtfinalio susitikimą yra Europos čempionų pusėje. Tai leidžia teigti sėkmingas Ispanijos rinktinės aukštaūgių žaidimas, lemiantis šios ekipos pranašumą po krepšiu. Vidutiniškai po 20,6 taško per rungtynes pelnančio Pau Gasolio vedami ispanai – viena iš geriausiai šiame turnyre puolančių (vid. 82,8 tšk. per rungtynes) bei daugiausia kamuolių atkovojančių (vid. 41,4) komandų. Sėkmingai baudos aikštelėje rungtyniauja ir Marcas Gasolis bei Serge Ibaka. Tuo tarpu Prancūzijos rinktinė galingais resursais po krepšiu pasigirti negali, tad didžiausias krūvis teks greičio pranašumą turinčiam Tony Parkeriui ir atletiškumu pasižyminčiam Nicolui Batumui.

Brazilija (B2) – Argentina (A3)

Pietų Amerikos derbis arba dar vienas finalininkių susitikimas. 2011 metų Amerikos čempionato finalo dalyvės, kaip ir Ispanija su Prancūzija, susitiks Olimpinių žaidynių ketvirtfinalyje. Abi komandos, be abejo, sieks tik pergalės. Argentinos rinktinė trečią kartą bandys užlipti ant olimpinės garbės pakylos, o kol kas geriausiai turnyre besiginanti Brazilija (praleidžia vid. 69,8 taško per rungtynes) ne tik sieks revanšo už nesėkmę Amerikos čempionato finale. Ši komanda po 48 metų pertraukos bandys užsikabinti Olimpinių žaidynių medalius. Šių ketvirtfinalio dalyvių tarpusavio rezultatas priešolimpinėse draugiškose rungtynėse 1:1, todėl laukia tikrai intriguojantis mūšis. Žvelgiant į abiejų rinktinių žaidėjus, bent jau „ant popieriaus“ matoma apylygė kova. Ypač įdomios grumtynės laukia po krepšiu, kur susitiks Argentinos komandos lyderiai Luisas Scola, Andresas Nocioni bei priešpastatyti brazilai: Tiago Splitteris, vidutiniškai po 7,4 kamuolio atkovojantis Andersonas Varejao ir vienas iš Vašingtono Wizards lyderių Nene. Vis dėlto, po krepšiu Brazilijos rinktinė turės pranašumą – ūgio persvarą bei didesnį aukštesnių žaidėjų rezervą. Ne mažiau įdomios turėtų būti ir mikrodvikovos tarp abiejų komandų įžaidėjų, daugiausia rezultatyvių perdavimų turnyre atliekančių argentiniečio Pablo Prigioni bei brazilo Marcelinho Huertas ir lengvųjų kraštų – Emanuelio Ginobili bei Brazilijos rinktinės lyderio Leandro Barbosos. Beje, įdomu ir tai, jog brazilus treniruoja argentinietis Rubenas Magnano, 2004 metais savo tėvynės rinktinę atvedęs ant aukščiausio olimpinio krepšinio turnyro laiptelio.

Jungtinės Amerikos Valstijos (A1) – Australija (A4)

"Deja vu" – taip galima vadinti šią dvikovą, nes prieš ketverius metus Pekine šios ekipos taip pat susitiko ketvirtfinalyje. Dar vienas panašumas – pogrupiuose buvo užimtos tokios pat pozicijos. Be to, tai tikriausiai vienintelė ketvirtfinalio dvikova, kurioje nėra intrigos, nepaisant net ir australų pergalės prieš Rusiją. JAV rinktinė Olimpinėse žaidynėse pirmauja daugeliu aspektų: tai geriausiai puolanti, daugiausia kamuolių perimanti ir atkovojanti bei rezultatyvių perdavimų grafoje lyderiaujanti komanda. Maža to, beveik visa „Svajonių komanda“ tolygiai dalijasi žaidimo laiką, o jų strategas Mike‘as Krzyzewski drąsiai eksperimentuoja sudėtimi, rungtynėse daugiau ar mažiau leisdamas „pasireikšti“ visiems savo auklėtiniams. Visiškai priešinga situacija Australijos rinktinės stovykloje, kur komandą tempia vidutiniškai po 20,6 taško per rungtynes pelnantis Patrickas Millsas. Būtent jo ir tokio pat ūgio (183 cm) Chriso Paulo mikrodvikova bus vienas iš pagrindinių rungtynių akcentų. Visgi, vienas P. Millsas savo komandos neišgelbės, o kitiems australų lyderiams pranokti savo tiesioginius oponentus daug šansų nėra. Davido Anderseno laukia akistata Kevinu Love, o Joe Inglesas turės aikštelėje suspėti paskui JAV rinktinės lyderius Keviną Durantą ir LeBroną Jamesą.