Festivalio „Art-Gene“ pagrindinis tikslas - skatinti ir populiarinti Gruzijos tradicinį folklorą, kuo patraukliau jį pristatyti plačiajai visuomenei ir taip jį išsaugoti ateities kartoms. Nustebino žiūrovai, kurių dauguma buvo jauni žmonės, šiltai ir draugiškai priimantys kiekvieną festivalio kolektyvą. Šiemet festivalyje vyko daug koncertų ir kitų renginių, kuriuose itin gausiai dalyvavo įvairūs Gruzijos regionų atlikėjai. Savo tautines tradicijas pristatė ir kitų pasaulio šalių - Afrikos, Prancūzijos, Lenkijos, Madagaskaro, Škotijos, Anglijos - kolektyvai. Tradiciškai festivalis prasidėjo Gruzijos regionuose, o baigiamieji koncertai su užsienio kolektyvų pasirodymais devynias dienas vyko Tbilisio Etnografijos muziejuje, kuris savo grožiu primena lietuviškąsias Rumšiškes. Aisviečiams scena teko dalintis su Gruzijoje ir visame pasaulyje garsiais kolektyvais, tokiais, kaip "Zaza-Zumba", "Chveneburebi", "Sukhishvili" ir kt. Festivalio metu netrūko muzikinių staigmenų. Viena jų - su grupe "Chveneburebi" modernaus folkloro grupė „Aisva“ savo pasirodymų metu atliko bendrą dainą „Ne dėl žalio vyno“, kuri žiūrovų buvo sutikta itin karštai, palydima audringais aplodismentais. Džiugu, kad renginio organizatoriai būtent aisviečius pakvietė sudalyvauti Gruzijos televizijos "1TV" rytinėje tiesioginėje laidoje, kurioje suskambo lietuvių liaudies daina „Šaltyšius“.

Aisviečiai neliko nepastebėti LR ambasados Gruzijoje darbuotojų ir buvo pakviesti į ambasadą, kur vyko susitikimas su vietos lietuviais ir tą dieną į Tbilisį atvykusiu jaunuolių ralio ekipažu „Dykumų rijikai“, nuo liepos 15 d. keliaujančiu į „Mongolijos ralį“. Vakaronėje netrūko pokalbių apie kelionę, o „Aisvos“ atliekamos dainos, liaudiški šokiai įtraukė visus susirinkusius vakaronės svečius.

Visos kelionės metu aisviečiai jautė didžiulį LR ambasados Gruzijoje ir vietos lietuvių verslininkų palaikymą. Reikiamu metu buvo suteikta pagalba, sprendžiant apgyvendinimo klausimus bei geranoriškai buvo pasiūlytos gido, transporto ekskursijoms paslaugos. Užsimezgusi draugystė su Gruzijoje gyvenančiais lietuviais, serialom „Vyno kelias“ aktoriais bei operatoriumi Rimvydu Martinaičiu, svetingu gruzinu Timo ir kitais leido dar kartą suprasti, kad Lietuvos vardas svetur suskamba vis kitomis spalvomis. Kaip kad ir tylų vakarą ambasados kiemelyje skambėjusi „Lietuva brangi“, sugraudinusi ne vieną vakaro dalyvį, nukėlė mintimis į gimtinę...

Už pagalbą ir palaikymą grupės nariai nuoširdžiai dėkoja LR ambasados Gruzijoje darbuotojai Justinai, Rinui verslininkams Viačeslavui, Dianos ir Giedriaus šeimynai, Linui, Rimvydui ir kitiems vietos lietuviams bei gruzinams Vachtangui ir Timo. Nuoširdi padėka skiriama AB “Achema“ užfinansinę paramą, skirtą daliai kelionės išlaidų padengti.

Ši kelionė grupės nariams paliko didelį įspūdį apie Gruzijos kultūrą, vaišingumą, meilę šeimai ir tėvynei, bei apie lietuvių, gyvenančių ir plėtojančių savo verslą Gruzijoje, svetingumą, geranoriškumą, draugiškumą. Tautinės vertybės, tautinis identitetas atranda savo vietą įvairiuose pasaulio kraštuose. Turbūt ne vienas lietuvių tradicinio ar modernaus folkloro kolektyvas, lankydamasis svetur, iš naujo atranda lietuvišką dainą, didžiuojasi tautinėmis tradicijomis, pristato Lietuvą. Modernaus folkloro kolektyvas „Aisva“ gavo vardinį kvietimą spalio mėnesį dalyvauti Tarptautinėje menų mugėje Šanchajuje (Kinija), tačiau dėl lėšų stygiaus, deja, į Kiniją išvykti nepajėgs. Bet gyvenimas teka toliau. „Aisva“ kviečia į savo koncertus Lietuvoje ir linki savo gerbėjams ir klausytojams nuoširdumo, geranoriškumo bei kartu sudainuoti ne vieną
dainą.