Lietuvos moksleivių sąjunga (toliau - LMS) — savarankiška, savanoriška, nevyriausybinė organizacija, vienijanti mokinių savivaldas bendroms iniciatyvoms, kaip ir kasmet, organizavo didžiausio susidomėjimo sulaukiantį LMS renginį - forumą. Jie organizuojami keturis kartus per metus, kurių metu pasirinkta tema vyksta paskaitos, diskusijos, moksleiviai mokosi ir tobulėja įvairiais metodais: darbas grupėse, simuliacijos, improvizacijos, saviugda. Vesti paskaitas kviečiami universitetų dėstytojai, lektoriai, politikai, įvairių organizacijų nariai.

Šiais metais vasaros forumo organizavimas, valdybos sprendimu buvo patikėtas atsakingai ir gausiai Šiaulių miesto moksleivių komandai. Forumas vyko Šiaulių rajone, sodyboje „Pageluvio šilas“. Į vasaros forumą „Jaunimo laisvalaikis, galimybės ir užimtumas“ liepos 23 – 27 dienomis atvyko 70 moksleivių iš visos Lietuvos. Tai buvo tarsi vasaros stovykla - akademija, kurioje buvo nagrinėjami ir diskutuojami jaunimui aktualūs klausimai. Šios nacionalinės konferencijos visokeriopai padeda įvykdyti užsibrėžtus tikslus – suteikti galimybę jaunimui įgyti naujas žinias ir patirtį. Kurti prasmingą, kūrybingą bei įdomų jaunimo laisvalaikį.

„Jaunimo laisvalaikis, užimtumas ir galimybės“ forumo programa prasidėjo liepos 23 dienos ryte, Šiauliuose esančioje Amerikos skaitykloje, kur vyko susitikimas su JAV Karo Akademijos Kadetais, iš Amerikos atvykusiais pagal CULP programą. Sulaukta dvidešimt penkių amerikiečių, 19-24 metų amžiaus. Tai neformalus, atviras visiems susitikimas, kurio metu tiek vasaros forumo dalyviai, tiek aktyvus, veržlus, suinteresuotas šiuo susitikimu jaunimas diskutavo apie darbą, studijas, savanorystę, esamas galimybes jaunimui Amerikoje. Šio susitikimo iniciatoriai: Amerikos ambasada, Amerikos skaitykla ir Lietuvos moksleivių sąjunga. Po pietų dalyviai biudžetinės įstaigos „Busturas“ padedami vyko į nacionalinės konferencijos sodybą „Pageluvio šilas“. Čia vyko vasaros forumo atidarymas, įvairios socializacijos: Lietuvos kariuomenė sukūrė trasas, kuriose jaunimas galėjo išbandyti save. Dalyviai galėjo pašaudyti iš profesionalių karininkų šautuvų, susipažinti su kariuomenės artilerija, minimaliai išmokti rykiuotės. 

Ankstyvų liepos 24-osios dienos rytą moksleivius žadino „Zumba“ sporto trenerė. Iškart po treniruotės dalyvių laukė „ Debatų diena“, kurios metu jaunimas susipažino su debatavimu, jo struktūra, taip pat savo jėgas išbandė debatuodami darbo grupėse. Debatavimo mokyti atvyko moksleiviai - studentai iš Kauno bei Klaipėdos miestų.

Vakare aktyvistai turėjo galimybę geriau susipažinti  su sodybos teritorija, dalyvaudami orientacinėse varžybose. Origanizatoriai paruošė ekstremalią trąsą: dalyviams reikėjo bristi per pelkę, plaukti ežeru, kurti ketureilius, eiti per lynus. Taip pat moksleiviai visą dieną plaukiojo mūsų rėmėjų „Baidarė.com“ suteiktomis baidarėmis Geluvos ežere! Antradienis moksleiviams paliko labai didelį įspūdį.

Trečiadienis buvo pavadintas „Tarpkultūrine diena“. Šią dieną Vasaros forume dalyviai sulaukė aktorės Virginijos Kochanskytės bei visuomenininko Gabrieliaus Liaudansko - Svaro, kurio paskaita jaunimui paliko didžiausią įspūdį. Motyvuotas jaunimas turėjo puikią progą padiskutuoti su vienuoliu Broliu Pauliumi apie gaunamų galimybių realizavimą. Vakarop apie jaunimo politiką moksleiviai diskutavo su nevyriausybinių organizacijų informacijos ir paramos centro vadovu Martinu Žaltausku.

Liepos 26-tą dieną laukė projektinės veiklos simuliacija, kurios metu jaunuoliai turėjo pasitelkti savo vaizduotę ir sugalvoti projektinių idėjų. Taip pat LMS vasaros forumo dalyviai išgirdo VšĮ "Socialinio verslumo artelės" direktorės Jūratės Jurgilienės patarimų, kaip taisyklingai rašyti CV bei supažindino su bendro etiketo pradmenimis. Į šią nacionalinę konferenciją taip pat atvyko Viceministras Vaidas Bacys bei Lietuvos moksleivių sąjungos Alumniai. Paskutinę Vasaros forumo dieną, moksleiviai drauge su visuomenės veikėja Nijole Oželyte diskutavo apie karjerą, išmintį bei lydinčią sėkmę!

Lietuvos moksleivių sąjunga, sulaukusi pagalbos iš rėmėjų bei atvykusių lektorių ir kitų visuomenės veikėjų, dėkoja visiems, prisidėjusiems prie Vasaros forumo idėjos.