Bijome sustoti, kad nepradėtume jausti ir dėl to nepasidarytume neva silpni, pažeidžiami. Trumpai tariant, labai dažnas šiandieninis žmogus tiesiog bijo būti žmogumi – paprastu, nuoširdžiu, atviru, laisvu, turinčiu savo nuomonę ir esančiu jai ištikimu. Gyvename taip, lyg būtume amžini – lyg visuomet dar „spėsime susitikti“. O tai, ką iš tiesų turime - tai dabartis, tik ši akimirka. Būtent ją turime vertinti, būtent tuos, kurie šalia, turime saugoti.

Labai svarbu, kad apie tai būtų kalbama ir to būtų mokomi jauni, augantys, savęs ieškantys žmonės. Juos reikalinga burti draugėn tam, kad būtų kuriami teisingi, tikri, šviesūs dalykai. Jaunąją kartą reikia mokyti, pirmiausia ne kaip sukurti savo verslą ar praturtėti per vienerius metus, o kaip bent kažkiek suvokti, kas, iš ko ir su kuo esi, supažindinti su kultūra – muzika, daile, literatūra, buvimo kartu ir pilnaverčio bendravimo kultūra. Reikalinga jaunam žmogui padėti suprasti, kad kūryba ir yra tai, per ką ateina atsakymai.

Būtent iš tokių idėjų gimė ir liepos 20-22 dienomis Kazliškiuose įvyko visiškai nekomercinis gyvos autorinės muzikos festivalis „Ką galvoja muzika“. Festivalyje dalyvavo daugiau kaip 20 atlikėjų bei grupių iš visos Lietuvos:

Aleksandras Makejevas
Žilvinas Vingelis
Kas nupaišė žvaigždes
Insomnia Vera
Juozapas Liaugaudas
Ilgumos
Volumetears
Leaded by two
Tomas Pupinis
Ovidijus Jucys
Eglė Gelažiūtė
Vitražai
Žydrė ir Liuda
Renata Pocė
Here‘s your bill
Rūta Zentelytė
Eglė Žegulytė
Vilmantas Pedišius
Matas Kaunietis ir Linas Kulaitis
Gabrielė Goštautaitė
Gabrielė Motiejauskaitė ir Agnius Rušys

Sonata Packevičiūtė su grupe

Visų buvo prašoma atlikti savo kūrybą, ypač džiugu, kad daugelis rašo ir dainuoja lietuviškai – labai svarbu, kad muzikuojantys žmonės nesislėptų už užsienio kalbų šydų, o drąsiai kalbėtų per savo dainas, sava kalba ir taip pasiektų auditoriją, kad išties būtų išgirsti. Festivalyje taip pat dalyvavo amatininkai – žmonės, kurie savo rankomis kuria vienetinius, o ne masinius dalykus (keramikai, juvelyrai, medžio drožėjai ir kt). Per abi festivalio dienas čia apsilankė virš pusės tūkstančio žiūrovų – štai keleto iš jų atsiliepimai:

„Šį festivalį prisiminsiu kaip laiką, praleistą bendraujant su nuostabiais žmonėmis, svajojant, šokant, linksminantis, viską apjungiant labai nuoširdžia kokybiška muzika ir teigiama emocija“ (E. Ulozevičiūtė).

„Labai jaukus ir šiltas festivalis, daug geros, gyvos, nenuvalkiotos muzikos, talentingų atlikėjų ir nuoširdžių šypsenų“ (A. Šataitytė).

„Labai gera matyti tiek daug jaunų, talentingų ir entuziastingų žmonių. Buvau maloniai nustebinta. Labai jaukus savaitgalis“ (L.Vilkaitė).

„Festivalis „Ką galvoja muzika“ buvo gausiai nuspalvintas atlikėjų įvairove, šiltomis organizatorių šypsenomis ir smagiai laiką leidžiančia publika“ (R. Pūkienė).

O čia - kai kurių atlikėjų, kurie sutiko atvykti į festivalį ir dalijosi gera muzika, šviesiomis nuotaikomis, bendravo su žiūrovais, įspūdžiai.

Justinas Žilinskas, čia skambėjusios grupės „Ilgumos“ atstovas: „Sunki dalia - nešti prasmingos dainos kultūrą į provinciją. Dėl to dar labiau galima gerbti tam pasiryžusius festivalio organizatorius“.

Ovidijus Jucys: „Esu pamalonintas, būdamas tarp jaukių, mielų ir talentingų žmonių, kurie neabejotinai ateityje paliks gražų palikimą ateinančioms kartoms. O festivalio vertė begalinė. Jo esmė - tikrumas be kičo, bližgučių ir paviršutinybių“.

Rokas Girulis: „Festivalis buvo tikrai puikus, žmonės nuostabūs ir labai draugiški, jau pradėsim ruošti programą kitų metų festivaliui“.

Žilvinas Vingelis, muzikantas ir be galo šarmingas festivalio vedėjas: „Būna, kad gyvenime atsitinka kažkas gero. Kažkas momentalaus, niekada nepasikartojančio ir visada išliekančio atmintyje. Tai suvoki tik tam praėjus... Tai įsivaizduokite, kas turi vykti, jei dvi dienas nesugebėjus pagalvoti apie jokią civilizaciją ir problemas, galiausiai sugrįžti namo ir susivoki, kad grįžai būtent iš tokios mistinės erdvės, kurioje ir vyksta šie stebuklai. O dar žinojimas, kad kitais metais tai pasikartos...“.

Organizatoriai „Largo“ labai dėkoja visiems čia buvusiems, grojusiems, dainavusiems, klausiusiems ir galbūt dabar niūniuojantiems kokią festivalyje išgirstą ir atmintin įsirašiusią melodiją. Dabar visi kantriai laukime nuotraukų, vaizdo įrašų ir kitų mūsų susitikimų. Susijunkime teisingoms ir šviesioms mintims.

Eglė Gelažiūtė, viena iš festivalio organizatorių