Tiesa, kiekviena rinktinė turi teisę pasikviesti 3 vyresnius žaidėjus, tačiau aukščiausio lygio žvaigždžių čia per daug nebūna. Taigi, kadangi šiuo olimpiniu sportu susidomėjusių per daug nėra, pasistengsiu supažindinti su komandomis, įvardyti jų lyderius ir, be abejo, pateikti prognozes. Įspėjimas: labai daug skaitalo...

Grupių etapas
A grupė

Senegalas į Olimpines žaidynes pateko pirmą kartą. Taip atsitiko jiems laimėjus atkrintamąsias varžybas tarp Azijoje ir Afrikoje ketvirtąją vietą užimančių komandų - Azijai šiame susitikime atstovavo Omanas.

Senegalas neturi įspūdingos futbolo istorijos, o tik nuo praėjusių metų rengiamame Afrikos U-23 čempionate jie, kaip jau minėta, užėmė ketvirtąją vietą. Komandos lyderiu dažniausiai įvardijamas Kopenhagos klube žaidžiantis Dame N'Doye, tačiau nepanašu, jog rinktinė yra pajėgi ką nors pasiekti.

Vyresnieji žaidėjai. Papa Gueye (27 metai, Charkovo „Metalist“), Mohamed Diame (25 m., Londono „West Ham United“), Dame N'Doye (27 m., „Kopenhaga“).

Kiti pretendentai šioje grupėje tapti „patrankų mėsa“ yra Jungtiniai Arabų Emyratai. Pastarieji, kaip ir Senegalas, iššovė tik praėjusiais metais, iškovodami sidabro medalius Azijos čempionate. Tai yra jų pirmosios Olimpinės žaidynės, o savojo žemyno čempionatuose komanda retai išsikapstydavo iš grupės etapo.

Tiesa, komanda neblogai pasirodo Persų įlankos čempionate, tačiau pastarajame dalyvauja tik penkios gana žemo lygio komandos. Tik vienas rinktinės narys žaidžia ne JAE (Hamdan Al Kamali atstovauja „Lyon“ klube), tačiau didžiausią pavojų varžovams gali kelti jau 27 įvarčius rinktinėje įmušęs Ismailas Mataras.

Vyresnieji žaidėjai. Ismail Matar (29 m., „Al Wahda“)

Urugvajaus rinktinė atrodo rimčiau, nors Olimpinėse žaidynėse dalyvavo tik du kartus - 1924 ir 1928 m. - tačiau abu kartus iškovojo aukso medalius. Realiai komandos pajėgumo vertinti kol kas neįmanoma, kadangi Pietų Amerikoje nevyksta U-23 čempionatai, o šios komandos suburiamos tik Olimpiadai.

Šiems futbolininkams kelialapį iškovojo 20-mečių rinktinė, praėjusiais metais pelniusi sidabrą žemyno čempionate. Nors ir tikrojo komandos žaidimo realiai vertinti dar nelabai įmanoma, sudėtį sudaro žaidėjai, žaidžiantys aukšto lygio klubuose, tad komanda turėtų būti rimta varžovė. Be abejo, komandos puošmena - „Liverpool“ klube rungtyniaujantis Luisas Suarezas.

Vyresnieji žaidėjai. Edinson Cavani (25 m., „Napoli“), Luis Suarez (25 m., „Liverpool“), Egidio Arevalo Rios (30 m., „Palermo“).

Grupės favorite yra laikoma turnyro šeimininkė  - Didžiosios Britanijos rinktinė. Ši ekipa suburiama tik Olimpiadai, kadangi tarptautiniuose turnyruose atskirai dalyvauja Anglijos, Škotijos, Velso ir Šiaurės Airijos ekipos. Komanda Olimpinėse žaidynėse dalyvauja devintą kartą, 1908 ir 1912 metais jie laimėjo auksą.

Nors atskirai rungtyniaujančių komandų suaugusiųjų rinktinės ir nerodo įspūdingų rezultatų, jaunimas dažnai užima aukštas vietas. Daug kas įvardija Didžiąją Britaniją ir kaip vieną turnyro favoričių, o vietiniai fanai tikrai bus papildoma paspirtis, tad šansai iš tiesų yra nemenki.

Visi žaidėjai rungtyniauja „Premier“ lygoje, visi yra panašaus pajėgumo, tad išskirti lyderį gan sunku. Kaip universalų variantą galima pasirinkti jau kažkelintą dešimtmetį žaidžiantį senolį Ryaną Giggsą, kuris nori įrodyti, kad dar turi parako.

Vyresnieji žaidėjai. Micah Richards (24 m., „Manchester City“), Ryan Giggs (38 m., „Manchester United“), Craig Bellamy (33 m., „Liverpool“).

Prognozė

1. Didžioji Britanija 2. Urugvajus 3. Senegalas 4. Jungtiniai Arabų Emyratai

B grupė

Jau aštuntą kartą Olimpiadoje žais Pietų Korėjos ekipa. Komanda jau ilgai demonstruoja stabilius rezultatus ir vietiniuose, ir stambesniuose turnyruose. Azijos žaidynes jie tik du kartus baigė be medalių, 2010 m. užėmė trečiąją vietą, atrankoje į olimpinį turnyrą jie nepatyrė nė vieno pralaimėjimo.

Žinoma, pastovūs rezultatai nėra būtinai geri. Olimpinėse žaidynėse rinktinė tik du kartus išsikapstė iš grupės etapo, o toliau - nė iš vietos. Dabartinėje komandoje tik keturi futbolininkai žaidžia ne Azijos klubuose. Jau aštuonis įvarčius šiai jaunimo rinktinei pelnė „Arsenal“ ekipai atstovaujantis ir tik vienerias rungtynes už ją sužaidęs Park Chu-Young, laikomas geriausiu komandos žaidėju. Pietų Korėjai prognozuojama kova dėl antros vietos grupėje.

Vyresnieji žaidėjai. Jung Sung-Ryong (26 m., Suvono „Bluewings“), Park Chu-Young (27 m., Londono „Arsenal“), Kim Chang-Soo (26 m., Busano „IPark“).

Dar viena turnyre debiutuojanti rinktinė yra Gabonas. Vėlgi, apie pasiekimus praktiškai nėra ką kalbėt, nors jie ir yra per plauką didesni nei kitų Afrikos komandų. Pirmajame, pernai vykusiame Afrikos U-23 čempionate jie užėmė pirmąją vietą, taigi jaunimas šioje rinktinėje nėra toks prastas.

Dešimt žaidėjų žaidžia Europoje, devyni iš jų - Prancūzijoje. Vėlgi, šie futbolininkai dažniausiai nepatenka į startinę sudėtį, tačiau vis šis tas. Galima paminėti vieną aukštesnio lygio žaidėją, Pierre-Emerick Aubameyang, žaidžiantį „Saint-Etienne“ klube ir praėjusį sezoną įmušusį 18 įvarčių, bet tai turbūt vienintelė išimtis.

Vyresnieji žaidėjai. Didier Ovono (29 m., „Le Mans“), Bruno Ecuele Manga (24 m., „Lorient“), Charly Moussono (27 m., „Missile“).

Meksika daugelio įvardijama kaip šios grupės favoritė. Dešimtą kartą čia dalyvausianti rinktinė žymesnių rezultatų nėra pasiekusi, vieną kartą sugebėjo prasimušti į pusfinalį. Praėjusiais metais Amerikos čempionatą Meksika baigė be pralaimėjimų ir buvo neabejotina lyderė.

Komanda, kaip ir suaugusiųjų rinktinė, neturi žvaigždžių, dažniausiai trinasi tarp vidutiniokų, tačiau retkarčiais iššauna. Yra tikimybė, kad taip atsitiks ir šiemet. Nors vienintelis ne Meksikoje rungtyniaujantis žaidėjas jų gretose yra Giovani dos Santos, labiausiai rinktinėje blizga Marco Fabianas. Amerikos čempionate jis įmušė 5 įvarčius, tai sugeba padaryti ir pasirengimo etape, tad veikiausiai jis temps savo komandą.

Vyresnieji žaidėjai. Jose de Jesus Corona (31 m., „Cruz Azul“), Carlos Salcido (32 m., „UANL“), Oribe Peralta (28 m., „Santos Laguna“).

Per daug nenuvertinama ir Šveicarijos ekipa. Tai tik trečiasis jos pasirodymas Olimpiadoje, o geriausias rezultatas - sidabro medaliai - buvo pasiektas 1924 m. Tačiau į šį turnyrą komanda pateko užimdama antrąją vietą Europos U-21 turnyre ir tik finale nusileidusi Ispanijos komandai. Suaugusiems auga gana rimta pamaina, tai galima suprasti pažiūrėjus ir į sudėtį.

Beveik visi komandos nariai žaidžia geriausiuose Europos nacionaliniuose čempionatuose ir bando įsitvirtinti startinėse sudėtyse. Be abejo, ne visiems sekasi. Visa rinktinė yra daugmaž vienodo lygio, aiškių lyderių neturi, tačiau praėjusių metų čempionate geriausiai pasirodė Admiras Mehmedi. Nors šveicarų galimybės prasimušti į kitą etapą vertinamos gana palankiai, manyčiau, jog jiems nepavyks to padaryti.

Vyresnieji žaidėjai. Diego Benaglio (28 m., „Wolfsburg“), Xavier Hochstrasser (24 m., „Luzern“), Timm Klose (24 m., „Nuremberg“).

Prognozė

1. Meksika 2. Pietų Korėja 3. Šveicarija 4. Gabonas

C grupė

Egiptas yra praeitų metų Afrikos U-23 čempionato bronzos medalininkas. Komanda tryliktą kartą pateko į Olimpiadą, tačiau Šaltojo karo metu dvejas žaidynes jie boikotavo. Geriausias rezultatas - ketvirtoji vieta - buvo pasiektas tik 1928 ir 1964 m., vėliau afrikiečiai pasirodymus baigdavo grupės varžybomis ar ketvirtfinaliu.

Šiek tiek geriau jiems sekėsi Afrikos žaidynėse, kurias jie jau du kartus laimėjo, tačiau į pernai vykusį turnyrą net nepateko. Egipte į olimpinį futbolą žiūrima labai rimtai ir dedama daug vilčių, tad rinktinė sužaidė ir daug draugiškų rungtynių, kuriose pasirodė patenkinamai. Komandos lyderis yra už U-23 rinktinę jau 20 įvarčių įmušęs Marwanas Mohsenas. Beveik visi žaidėjai žaidžia vietiniame čempionate, tad ypatingai aukšto lygio žaidėjų čia galima nesitikėti.

Vyresnieji žaidėjai. Mohamed Aboutrika (33 m., „Al-Ahly“), Ahmed Fathy (27 m., „Al Ahly“), Emad Motaeb (29 m., „Al-Ahly“).

Debiutuoja turnyre ir mūsų kaimynai baltarusiai. Praėjusių metų U-21 Europos čempionate rinktinė iškovojo bronzos medalius, 1-0 įveikę Čekijos Respubliką. Panašu, kad sėkmė čia nebuvo paskutinėje vietoje, kadangi nei pernai, nei šiemet jie nerodo įspūdingų rezultatų.

Georgijaus Kondratjevo, suaugusiųjų rinktinės trenerio, vadovaujama ekipa pasiruošimo cikle geriausiu atveju sugebėjo išplėšti lygiąsias - prieš Rusijos ir JAE rezervines komandas bei Jekaterinburgo „Ural“ klubą. Pastarąjį susitikimą stebėjo 50 žiūrovų. Tik vienas komandos žaidėjas žaidžia Rusijoje, visi kiti atstovauja vietiniams klubams. Daugelis žaidžia už Barysavo „BATE“, stipriausią Baltarusijos klubą. Kaip pagrindinė grėsmė varžovams dažniausiai įvardijamas Gardino „Neman“ atstovas Andrėjus Varankovas.

Vyresnieji žaidėjai. Stanislav Drahun (24 m., Minsko „Dinamo“), Sergej Kornilenko (29 m., Samaros „Krylja Sovetov“), Renan Bressan (23 m., Barysavo „BATE“).

Ne tik grupės, bet ir turnyro favorite yra vadinama Brazilija. Tai jiems bus jau vienuoliktosios Olimpinės žaidynės. Brazilai į šį turnyrą visada važiuoja su dideliu užsidegimu ir stipria sudėtimi, kadangi Olimpinis auksas yra vienintelis prestižinis trofėjus, kurio šie pietiečiai dar nėra iškovoję. Favoritų etiketė jiems puikiai limpa, kadangi tokia sudėtimi negali pasigirti ir dauguma suaugusiųjų rinktinių.

Dauguma žaidėjų žaidžia geriausiuose pasaulio klubuose, o vietinėje lygoje žaidžiantys jaunuoliai stebina savo talentu ir žaidimu. Be abejonės, turbūt labiausiai šiame turnyre bus žiūrima į kylančią žvaigždę Neymarą, vadinamą vienu geriausių žaidėjų šiuo metu. Bus įdomu pamatyti jo žaidimą tarptautiniame lygyje, kadangi iki šiol jis žaisdavo tik Brazilijos čempionate ar draugiškose varžybose. Bet kokiu atveju, žaidžia ne pavardės, tačiau ši komanda atrodo grėsmingiausiai.

Vyresnieji žaidėjai. Thiago Silva (27 m., PSG), Marcelo (24 m., Madrido „Real“), Hulk (25 m., „Porto“).

Didžiausia autsaidere laikoma Naujosios Zelandijos vienuolikė. Iš Okeanijos regiono prasimušusi rinktinė be rimtesnio pasipriešinimo įveikė atranką ir jau antrą kartą iš eilės pateko į žaidynes. Pirmąjį kartą jų kelionė baigėsi jau po pirmojo etapo. Viena pagrindinių prastų rezultatų priežasčių - pasipriešinimo trūkumas.

Okeanijoje dominuoja Naujosios Zelandijos ir Australijos rinktinės, gana retai pasitaiko išsišokimų iš mažesnių valstybių (salelių) rinktinių. Taip yra ir suaugusiųjų čempionatuose, ir kitose sporto šakose. Tačiau jei ši rinktinė čia pateko - ji buvo verčiausia. Tiesa, iš jų kaip visada daug nesitikima, o rinktinė „ant popieriaus“ neatrodo įspūdingai. Karjerą nacionalinėje komandoje žadantis baigti Ryanas Nelsenas tai padaryti žada su trenksmu. Kaži ar pavyks.

Vyresnieji žaidėjai. Ryan Nelsen (34 m., „Queens Park Rangers“), Michael McGlinchey (25 m., „Central Coast Mariners“), Shane Smeltz (30 m., „Perth Glory“).

Prognozė

1. Brazilija 2. Egiptas 3. Baltarusija 4. Naujoji Zelandija

D grupė

Dar viena Centrinės Amerikos atstovė yra Hondūras. Šiame regione dažniausiai kova vyksta dėl antrojo kelialapio į Olimpines žaidynes, kadangi pagrindinė favoritė ten būna Meksika. Pastarosios atrankos finale taipogi susitiko šios dvi komandos ir pergalę šventė meksikiečiai.

Hondūras Olimpiadoje dalyvauja trečiąjį kartą, pirmus du bandymus jie baigė po pirmo etapo. Nors komanda neatrodo grėsmingai, kai kurie jos žaidėjai jau žaidė 2010 m. Pasaulio čempionate, tad tai jiems gali pridėti papildomos patirties. Tik keli futbolininkai žaidžia ne savo gimtinėje, tarp jų yra ir talentingas 19-metis Andy Najaras, žaidžiantis Vašingtono „D.C. United“ ir už jį jau įmušęs 10 įvarčių. Nepaisant to, jog komandoje daug perspektyvių futbolininkų, nepanašu, jog jie užsibus turnyre.

Vyresnieji žaidėjai. Maynor Figueroa (29 m., Vigano „Athletic“), Jerry Bengtson (25 m., „New England Revolution“), Roger Espinoza (25 m., Kanzaso „Sporting“).

Kita vadinamosios „mirtininkų grupės“ rinktinė yra Japonija, dalyvaujanti penktoje Olimpiadoje. Komanda gana nesunkiai pateko į šias žaidynes ir neslepia ambicijų. Japonų rezultatai yra gana neblogi, Azijos žaidynėse jie pastaruosius tris kartus po kartą laimėjo aukso ir sidabro medalius.

Olimpinėse žaidynėse sekasi kiek prasčiau, tik vieną kartą buvo peržengtas grupės barjeras. Komandos sudėtyje pažįstamų vardų nėra, buvo nuspręsta nekviesti Mančesterio „United“ naujoko Shiji Kagawos. Į pergales rinktinę turėtų vesti dar vienas perspektyvus Vokietijoje žaidžiantis futbolininkas Hiroshi Kiyotake. Komanda yra rimta pretendentė patekti į kitą turnyro etapą.

Vyresnieji žaidėjai. Yuhei Tokunaga (28 m., „F.C. Tokyo“), Maya Yoshida (23 m., Venlo „VVV“).

Turbūt nieko nestebina, jog ir šiame turnyre Ispanija yra įvardijama prie didžiausių favoritų. Praėjusių metų U-21 čempionai nori pratęsti sėkmingą suaugusiųjų rinktinės vasarą ir laimėti auksą. O jų šansai tikrai nemaži. Visi žino, jog ispanai garsėja labai aukšto lygio jaunimo akademijomis, o auksas galėtų būti patvirtinimas, jog šios valstybės futbolo komandos dar ilgai karaliaus visame pasaulyje.

Visi rinktinės žaidėjai žaidžia geriausiuose Ispanijos ir Europos klubuose, tad patirties jie turėtų nestokoti. Vienas komandos lyderių turėtų būti ir EURO 2012 pasižymėjęs Juanas Mata, tačiau jei jam kas nors atsitiks, sudėtis yra pilna aukšto lygio lygiaverčių žaidėjų, tad net ir traumos neturėtų tapti didele problema.

Vyresnieji žaidėjai. Javi Martinez (23 m., Bilbao „Athletic“), Adrian Lopez (24 m., Madrido „Atletico“), Juan Mata (24 m., Londono „Chelsea“).

Paskutinė, bet nebūtinai blogiausia grupės komanda yra Marokas. Septintą kartą čia dalyvaujančios rinktinės geriausias pasiekimas - antrasis turnyro etapas prieš 40 metų. Pernai Afrikos U-23 čempionate komanda užėmė antrąją vietą ir yra ketvirtoji šio žemyno rinktinė Londone.

Nors praėjusių metų pasiekimas Maroko istorijoje yra pats geriausias, šiemet jie žada nebūti autsaideriais. Komandos futbolininkai yra išsimaišę po visą Europą, tačiau ypatingų aukštumų jie nėra pasiekę. Tikėtinas komandos lyderis yra „Getafe“ klube žaidžiantis Abdelazis Barrada. Prognozuočiau komandai kovą su Japonija dėl antrosios vietos grupėje ir, greičiausiai, pralaimėjimą.

Vyresnieji žaidėjai. Nordin Amrabat (25 m., „Kayserispor“), Houssine Kharja (29 m., Florencijos „Fiorentina“).

Prognozė

1. Ispanija 2. Japonija 3. Marokas 4. Hondūras

Ketvirtfinaliai

Didžioji Britanija - Pietų Korėja

Atkrintamųjų varžybų prognozės iš tiesų bus spėliojimai, tačiau iš pirmo žvilgsnio atrodo, jog stipriau atrodo šeimininkų komanda, o ir žinių apie korėjiečius nėra per daug.

Brazilija - Japonija

Nepanašu, jog kamikadzės turi šansų prieš šiuos favoritus. Nebent pultų kaip jų seneliai per karą...

Meksika - Urugvajus

Abi komandos turi savo žvaigždžių, abi gana panašaus lygio. Šis spėjimas tarsi būrimas iš kavos tirščių, bet manau, jog Urugvajus pranoks meksikiečius.

Ispanija - Egiptas

Skirtingo lygio komandos, nepanašu, jog „raudonieji“ sutiks didelį pasipriešinimą. Vėlgi, yra nutikę ir keistesnių dalykų, tačiau ispanai turėtų įrodyti savo vertę.

Pusfinaliai

Didžioji Britanija - Brazilija

Nors britų planai ambicingi, vien tik to neužtenka. Brazilai padarys viską, kad prasimuštų į finalą, kas, panašu, greičiausiai ir įvyks.

Urugvajus - Ispanija

Abi ekipos žaidžia panašaus stiliaus futbolą, gal kiek techniškiau atrodo Ispanija. Manyčiau, jog bus įtemptos ir lygios rungtynės, tačiau ispanai turėtų būti pranašesni.

Kova dėl trečios vietos

Didžioji Britanija - Urugvajus

Eilinis šūvis į niekur. Galbūt pirmiesiems padės namų sienos, galbūt sukliudys, tačiau būtų malonu pamatyti šeimininkus laiminčius olimpinį medalį ten, kur gimė futbolas.

Finalas

Brazilija - Ispanija

Turbūt svajonių finalas. Pagaliau bus galima pamatyti geriausių jaunimo komandų susitikimą, kuris turėtų pavirsti į tikrą šou. Esu linkęs manyti, jog brazilai pagaliau pelnys auksą, nors ispanai nuo mažens yra mokomi daryti stebuklus.

Gavosi labai ilgas ir nuobodus įrašas, tačiau asmeniškai buvo įdomu peržvelgti komandų istorijas ir sudėtis. Visos prognozės ir komandų lyderiai yra ne vien mano paties sugalvoti, naudojausi įvairiais šaltiniais. Na, o jeigu perskaitėt visus svaičiojimus - sveikinu ir dėkoju.