O gal... visgi kalti mes, piliečiai, kad tampame „apolitiškais užmirštuoliais“, kai tik kalba pasisuka apie politiką?

Akivaizdu, kad į šiuos tris klausimus neįmanoma atsakyti vienareikšmiškai, ir apseiti be nuolatinio informacijos papildymo, kad bent iš dalies būtume pajėgūs pateikti nuomonę. Didžiausią informacijos kiekį jaunam žmogui, kurį įmanoma „pavežti“ per savaitę, suteikia Ministro pirmininko tarnybos organizuojamas projektas „Moksleiviai – į Vyriausybę“.

Ketvirtus metus iš eilės vykstantis projektas suteikia galimybes 30-čiai aktyviausių, labiausiai motyvuotų ir geriausius mokslo rezultatus parodžiusių būsimų dvyliktokų (gimnazijų ketvirtokų) bei būsimų pirmakursių išvysti didžiosios politikos užkulisius, atsakyti į klausimus, kurių atsakymų nėra vadovėliuose, bendrauti su žmonėmis, kuriuos matome tik televizorių ekranuose ir neabejotinai praleisti įsimintiniausią vasaros savaitę.

Man suteikta neeilinė galimybė jau trečius metus iš eilės prisidėti prie šio projekto gyvavimo. Pirmiausia, 2010 m. išsipildė mano troškimas tapti šešėline Krašto apsaugos ministre. Dienotvarkė, kaip ir priklauso ministrui, buvo labai įtempta: krašto apsaugos departamentų, štabų, karinių dalinių lankymas, įvairių užduočių atlikimas (pvz., parašyti padėkos laišką JAV gynybos sekretoriui Robertui Gatesui už JAV  kariuomenės oro erdvės palaikymo misiją Lietuvoje, arba parašyti tezes LR KA ministrei pokalbiui su Prancūzijos Užsienio Reikalų Ministerijos Valstybės sekretoriumi Pierre Lellouche (bandant įrodyti, kad Prancūzijos laivų ir technikos pardavimas Rusijai yra didžiulė grėsmė Baltijos šalims), o kur dar karinės technikos išbandymas, pažintys su „kiečiausiais“ krašto apsaugos sistemos darbuotojais ir aukščiausio rango Lietuvos kariuomenės karininkais - nuo ministerijoje dirbančiųjų iki pačių specialiųjų pajėgų!

Be daugybės susitikimų ministerijoje, laukė ir darbas Vyriausybėje. Visa moksleivių komanda teikėme pasiūlymus strategijai „Lietuva 2030“, dalyvavome Vyriausybės posėdžiuose. Savaitę vainikavo mūsų – šešėlinių ministrų – sukurtos vizijos, kokią Lietuvą norėtume matyti 2030-aisiais, pristatymas ministrų kabineto nariams Vyriausybės posėdžių salėje.

2011-ųjų vasara buvo ne ką mažiau įspūdinga. Džiaugiuosi, kad buvau projekto rengėjų įvertinta ir pakviesta tapti „Moksleivių į Vyriausybę 2011“ projekto koordinatore. Vidinė virtuvė, skubėjimas, nesklandumų ir netikėčiausių situacijų sprendimas – nauja ir neeilinė man tekusi patirtis.

Tą savaitę man buvo atviros visų ministerijų durys, aplankytas Lukiškių kalėjimas, Teismo ekspertizės centras (kuris tikrai nustelbia „CSI kriminalistus“), Brangakmenių muziejus, morgas, Valdovų rūmų slapčiausi kampeliai ir pats Vyriausybės pastatas – atskleista visa istorija, kabinetai, muziejus, salės bei, žinoma, pažintys su joje dirbančiais asmenimis. O jie – tikrai nepaprasti. Ministro pirmininko komandoje dirba jauni, labai talentingi ir tikri savo srities profesionalai. Pažintis su jais – įkvėpimo šaltinis kiekvienam tobulėti ir siekti daugiau.

Šiemet vasaros pradžioje vėl atskriejo netikėtas kvietimas prisidėti prie projekto koordinavimo! Jau žinau ko tikėtis, tačiau nekantriai laukiu tos pilnos įspūdžių ir iššūkių savaitės. Jei ir TU to nori - neišdildomų įspūdžių, patirties, puikių draugų, atsakymų į klausimus, kuriuos suteiks aukščiausi šalies pareigūnai ir pamatyti valdžios darbą gyvai – šis projektas kaip tik Tau.

Laužykime stereotipus. Darykime išvadas patys.

P.S. Ačiū organizatoriams už galimybę pažinti fantastiškus žmones, už įgytą neįkainojamą patirtį, už įdiegtą supratimą ir pavertimą teorinius dalykus praktiniais, už galimybę prisiliesti prie valstybės valdymo ir, aišku, už labiausiai nepakartojamą laiką, koks tik įmanomas.