Šventėje dalyvavo ir Ukmergės kultūros centro politinių kalinių ir tremtinių choras „Tremtinys“, vadovaujamas Julės Juodienės.

13 val. visi rinkosi į Šv. Apaštalų Perto ir Povilo bažnyčią, kurioje buvo aukojamos Šv. Mišios už gyvus ir mirusius tremtinius ir politinius kalinius.

Po mišių dalyviai rikiavosi į šventinę eiseną. Pasipuošę savo chorų atributika, dainuodami dainas choristai Bažnyčios ir Vytauto gatvėmis žygiavo į Kęstučio aikštę, kur prie laisvės paminko vyko Gedulo ir vilties dienos paminėjimas bei poezijos valanda „Po laisvės paukščio sparnais“. Renginio vedėjai Virginija Kochanskytė ir Petras Venclovas pasitiko susirinkusius tremtinių eilėmis.

Susirinkę stebėjo stilizuotą Šventupės romansinio dainavimo ansamblio „Šermukšnėlė“ ir Kultūros centro Vidiškių filialo folkloro ansamblio „Ulyčia“ pasirodymą, kuris, įkūnijęs tremties laikotarpį, sukėlė daug prisiminimų šventės dalyviams.

Sveikinimo žodį tarė Arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, kuris prieš tai dalyvius laimino Šventose mišiose, miesto meras Algirdas Kopūstas, Politinių kalinių ir tremtinių sąjungos pirmininkas Povilas Jakučionis. Buvusi tremtinė, Lietuvos Respublikos Seimo narė Vincė Vaidevutė Margevičienė susirinkusius sveikino ne tik savo vardu, bet ir perdavė sveikinimus nuo Lietuvos Respublikos Seimo pirmininkės Irenos Degutienės.

Lietuvos Respublikos Seimo narė Agnė Bilotaitė, kaip jaunos kartos atstovė, lenkė galvą prieš susirinkusius tremties liudininkus, taip pat  įteikė sveikinimą nuo Ministro pirmininko Andriaus Kubiliaus. Sveikinimo žodį tarė Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė, kuri įteikė padėką Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Ukmergės filialo pirmininkui Albinui Zailskui už ilgametę ir nuoširdžią veiklą ugdant Lietuvos jaunąją kartą patriotine dvasia, įamžinant žuvusių partizanų atminimą, paramą rengiant XI respublikinę politinių kalinių ir tremtinių dainų ir poezijos šventę „Leiskit į Tėvynę“. 

Šventinio minėjimo metu apdovanota respublikinės šventės „Leiskit į Tėvynę“ poezijos konkurso laureatė Leonora Jankeliūnienė, kuriai miesto meras įteikė diplomą ir skulptoriaus Rimanto Zinkevičiaus sukurtą angelo skulptūrą.

Minėjimui artėjant į pabaigą, tylos minute pagerbti visi iškeliavę ir negrįžę tremtiniai. Skambant Ričardo Kamarausko jaunesniojo klarneto melodijai, buvo padėtos gėlės prie laisvės paminklo, taip pagerbiant žuvusių tremtinių atminimą. Minėjimas baigėsi daina „Žemėj Lietuvos“, kurią, susikibę už rankų, atliko visi susirinkę.

Oficiali šventės programa persikėlė į miesto stadioną. Apėję garbės ratą, choristai rikiavosi į tribūnas, diriguojant vyriausiai šventės dirigentei Julei Juodienei suskambo „Tautiška giesmė“. Susirinkusius sveikino UNESCO atstovas Romas Pakalnis. Šventės metu pasirodė Ukmergės Kanklių trio, vadovaujamas Audronės Baronienės, folkloro ansamblis „Kupolė“, šokių kolektyvai, vadovaujami Reginos Zabielienės, Egidijos Merenanu, Jolantos Gražulevičienės ir Virginijos Butvilavičienės.

Šventinį koncertą vainikavo solisto, ukmergiškio Dainiaus Puišio atliekamas kūrinys „Legendų miestas“, kuriam muziką ir žodžius sukūrė ukmergiškiai Petras Pilka ir Antanas Palidauskas. Į aikštę išbėgus šokėjams, iš danguje pasirodžiusio sraigtasparnio pasipylė gėlių žiedlapiai. Suskambus paskutiniams muzikos akordams prasidėjo iškilminga apdovanojimų ceremonija. Garbės raštais apdovanoti visi šventės dirigentai ir chorų vadovai.

Respublikinė politinių kalinių ir tremtinių dainų ir poezijos šventė vyksta kas dvejus metus vis kitame Lietuvos mieste. Ukmergei, prieš du metus, simbolinę dirigento lazdelę ir galimybę organizuoti šventę perdavė Telšių miestas. Laikydamasi tradicijos, vyriausioji šventės dirigentė, Ukmergės kultūros centro politinių kalinių ir tremtinių choro „Tremtinys“ vadovė Julė Juodienė dirigento lazdelę perdavė būsimos šventės šeimininkams – Kauno miesto atstovams.

Šventės akimirkos
Šventės akimirkos
Solistas Dainius Puišys
Šventės akimirkos
Šventės akimirkos
Šventės akimirkos
Šventės akimirkos
Šventės akimirkos
Šventės akimirkos
Šventės akimirkos
Lietuvos Respublikos Seimo narė Agnė Bilotaitė
Ukmergės rajono savivaldybės meras Algirdas Kopūstas
Arkivyskupas Sigitas Tamkevičius
Šventės akimirkos
Šventės akimirkos
Šventės akimirkos