Apsidairau aplinkui, įsiklausau į šnekas ir suprantu, kad geriausias Lietuvos prisistatymas jau seniai tiesiog plevena mūsų ore ir sąmonėje. Lietuva - durna šalis! Būtent DURNA, ir nereikia, kad mūsų kalbininkai vėl kaip nors durnai pakeistų visiems suprantamą žodį į kokį nors nesuvokiamą ar emociškai neatitinkantį durną pakaitalą ar sukabintų į kabutes.

Na, kas gali prieštarauti tokiam pristatymui? Palaiko visi!

Pradėkime nuo to, kad esame tikrai durnoje pasaulio vietoje su durnu klimatu ir durna geografine padėtimi. Taip? Taip! Čia šaltos žiemos, šaltos vasaros ir šalta jūra, prie kurios dar įsikūrę durni kurortai su durna muzika ir durniausiu pasaulyje aptarnavimu.

Mums teko durna istorija, kurios metu mes durnai praš... t. y. praradome didžiausios Europoje valstybės žemes. Žinoma, kad taip! Ir vien todėl, kad turime durnus kaimynus, kurie tik ir galvoja, kaip mus nuskriausti, nes visi aplinkui ieško durnesnių ir štai jie mus surado. Mes visai neturime ką parodyti turistams, nebent tą durną Trakų pilį saloje, ir tai tik dėl to durno pastatymo, nes šiaip pasaulyje pilna geresnių pilių. Ir dar netrukus bus tie durnai atstatyti netikri Valdovų rūmai.

Mūsų durna gamta be jokių įsimenamų kraštovaizdžių, kuria galima grožėtis tik iš viršaus ir su „Fotošopu“ pagražintose albumų nuotraukose. Prie gražiausių vietų vis tiek neprieisi, nes ten durni savininkai apsitvėrė savo durnas tvoras. 

Pas mus gyvena durniausia visuomenė nuo vaikų iki pensininkų ir nuo bedarbių iki Prezidentų. O, taip! Vaikai per dienas tik žiūri per teliką savo durnus filmukus, skaito visiškai durnus savo žurnalus arba žaidžia durnus žaidimus su kompiuteriu. Mokykloje jie gauna durnas ir niekam nereikalingas bei nenaudingas užduotis ir durni mokytojai jiems kiša į galvas durnas žinias, kurių jie niekur nepanaudos, o kalti turi kaip kokie durni einšteinai. Durnesnės švietimo sistemos nėra ir dar keista, kaip ten kas nors dirba už tokius durnus atlyginimus.

Durnos mūsų šeimos arba prisidaro kur nors kaime vaikų, kad galėtų gyventi iš jų pašalpų, arba durnai bando apgauti savo valstybę durnai pasididindamos būsimų mamų atlyginimus, kad gautų didesnes motinystės pašalpas. Durni tėvai iš viso sėdi tik darbe ir visai nekreipia dėmesio į savo vaikų auklėjimą. O jei ir auklėja, tai taip durnai, kad net baisu žiūrėti.

Čia dirba durniausi darbuotojai, nes jie nesugeba dirbti našiai, pažangiai, racionaliai ir efektingai. Visi tik durnai stengiasi atbūti darbo laiką. O dėl ko stengtis, jei Lietuvoje tokie durni atlyginimai? Viskas yra tik dėl to, kad mūsų darbdaviai tai iš viso durnumo įsikūnijimas. Jie nė vienas nesigaudo tame versle, kurio ėmėsi, visiškai neišmano vadybos ir vadovavimo, nemoka motyvuoti darbuotojų, o žiūri tik kaip iš jų išlupti kuo didesnį pelną ir visą pasiimti sau bei išleisti asmeniniams poreikiams. Durniems darbuotojams galima palikti ir minimumą, nes jie yra durni ir neprieštaraus. O profsajungos čia tokios durnos, kad niekada tų darbuotojų neapgins. Jos tik žiūri, kaip prasigyventų pačios. Jei ir suorganizuoja kokį mitingą, tai taip durnai, kad galiausiai visus mitinguotojus iššaudo policija su guminėmis kulkomis.

Aha, policija! Na, pasakykit, ar ne pas mus yra durniausia policija? Žinoma, kad pas mus! Durnesnių nėra! Kelių policija pristato visokių durnų ir nesuprantamų ženklų ir paskui prie jų renkasi kyšius iš durnų vairuotojų, kurie iš viso yra durniausi vairuotojai pasaulyje, nes niekur kitur taip durnai, kaip pas mus, niekas nevairuoja! O kriminalinė policija yra tokia durna, kad dešimt metų negali pagauti vieno durno nusikaltėlio Zamolskio. Jau nekalbant apie durnus teismus, kurie niekaip nepabaigia tos durnos pedofilijos bylos, nors jos teisingą sprendimą žino kiekvienas durnas kaimietis.

Kaimai pas mus tai iš viso ištisas durnynas! Ten visi prisigeria samagono ir paskui vienas kitą tratina, tvatina ir uždubasina. O kaip durnai elgiamės su gyvuliais, tai jau nereikia net pasakoti. O iš ko tiems kaimiečiams gyventi, kai tokios durnos kaimo produkcijos supirkimo kainos. Ką ten kaimo produkcijos - visos kainos pas mus yra durniausios pasaulyje! Palyginus su tais durnais atlyginimais, kuriuos gauname, tai iš viso neįmanoma gyventi. Ypač pensijoje.

Pensininkai tai Lietuvoje visai durni. Kad galėtų, tai pasidalintų visą iki šiol dar esamą Lietuvos turtą ir šauktų, kad dar mažai. Va, „Sodrą“ jau pasidalino. Nors tokią durną „Sodrą“ tai lengva ir išsidalinti. Ir nepaaiškinsi durniem pensininkam, nes jie, atseit, jau užsidirbo. Aha, dirbdami durnoje sovietinėjė ekonomikoje, kurią visą reikėjo sugriauti. Durnai, aišku, padarėm, kad sugriovėm, bet valdžia taip durnai liepė.

Beje, apie valdžią! Mūsų rinkėjai yra tikrai durniausi pasaulyje, nes visada į savo šalies valdžią išrenka pačius durniausius iš visų kandidatų. Ir su kiekvienais rinkimais vis durnesnius. Nors, tiesą sakant, nelabai yra ir ką rinkti, nes ten rinkimų sąrašuose vieni durniai. Kiekvienas durnius Lietuvoje steigia partiją, susikvietęs tokius pat durnius, paskui prieš rinkimus prišneka durneliams visokių durnysčių, o tie durniai ir nubalsuoja. Todėl nėra ko stebėtis, kad priimami tokie durni įstatymai, pagal kuriuos neįmanoma protingai pragyventi. O durna Vyriausybė skelbia vis durnesnius planus. Iš viso tokia santvarka, kaip yra dabar, mūsų šaliai yra durna. Reikėtų kokio nors vieno protingo valdovo, kuris tvirta ranka visus tuos durnelius valdytų. Tik kad nėra. Visi mūsų valdovai yra durni.

Tiesa, buvo vienas nedurnas dalykas - tai krepšinis. Bet durna federacija pasamdė durnus trenerius, kurie surinko durniausius žaidėjus ir taip durnai suvadovavo, kad dabar kaip durniai likom be Olimpiados ir dar reikės dalyvauti durname turnyre kažkur užsienyje.

Ir jei tik kas nors iš užsienio pabando pasakyti, kad mes čia visai gražiai ir pasiturinčiai gyvename (įsivaizduojat, padarė tyrimą, kuriame Lietuvą pagal gyvenimo patogumą iškėlė aukščiau net už Didžiąją Britaniją), kad mes su savo šalimi patenkame į auksinį žmonijos dešimtadalį, kuris valdo devyniasdešimt procentų žmonijos turto, tai mes tokiems durniems ir visai mūsų gyvenimo nesuprantantiems tyrėjams springdami iš nekantrumo ir pasičepsėdami iš malonumo, pripasakosim tūkstančius pavyzdžių, apie visus matytus bomžus miestuose, alkoholikus kaimuose, degradus visuomenėje ir iš bado mirštančius senukus prieglaudose.

O jei jie, susinepatoginę dėl tokios audringos savikritikos, bandys sakyti, kad ir jų klestinčiose šalyse yra dar daugiau bomžų, alkoholikų ir degradų, tai mes iš karto padarysim prielaidą, jog tai greičiausiai mūsų tėvynainiai, kurie yra tokie durni, kad net protingose ir klestinčiose šalyse negali prisitaikyti ir lieka prie konteinerių, viešnamiuose arba nusikaltėlių gaujose, kurios pjauna tik durnus savo tautiečius. Visi pasilikę čia žino, kad išvažiuoja tik durniausi, kurie nemoka gyventi. O išvažiavę į užsienį su užsidegimu visiems sutiktiems naujiems protingo pasaulio gyventojams vaizdžiai papasakoja, kokią durną šalį jie paliko. Ir kaip atsidžiaugti negali, kad buvo tokie protingi, jog ištrūko ir dabar galės auginti vaikus toli nuo tų durnysčių. Ir netgi rašo pasilikusiems tautiečiams ilgus straipsnius apie tai, kokia dar durnesnė atrodo Lietuva žiūrint į ją iš šono.

Čia tai jau mes tikrai vieninteliai tokie pasaulyje. Nėra daugiau tokios valstybės, kurios gyventojai blogiau atsilieptų apie savo pačių šalį nei visi kiti užsieniečiai. Nuo skurdžiausio Laoso (kurį vietiniai vadina Dievų sukurta šalimi) iki Rusijos platybių, nuo sugriuvusio dar prieš žemės drebėjimą Haičio (kurį vietiniai vadina geriausia šalimi, kurią nori sunaikinti visas kitas blogas ir jiems pinigų neduodadantis pasaulis) iki Niujorko dangoraižių papėdėje besivoliojančių valkatų, jei tik išdrįsi pasakyti vietiniam gyventojui, kad jų šalis yra netikusi, tai gausi tiesiai į snukį. Tiesiogine arba perkeltine prasme. Ir be jokių komentarų! Ir tik pas mus gausi į veidą, jei pabandysi mus pagirti. O jei pabandysi palyginti su labiau klestinčiomis šalimis (tai yra su bet kokia kita, nes visos labiau klesti už mūsų durną kraštą) ir rasi pranašumų, tai būsi durniausias netgi šioje durnoje visuomenėje.

Lietuva - durna šalis! O įvaizdžio kūrimui netgi galima palikti tą patį išrinktą šalies ženklą iš spalvotų kaladėlių, nes visi žino, kad ir taip buvo išrinktas durniausias iš visų, kurie dalyvavo konkurse.

O dabar visi durniai galite eiti rašyti savo durnų komentarų.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!