Atsižvelgdamas į tokią situaciją (pats greitai ruošiuosi laikyti egzaminus), norėčiau pasidalinti keliais praktiniais patarimais, kaip greičiau įsiminti informaciją ir kaip išspausti daugiau naudos iš to mokymosi.

Pirmas dalykas, kurį rekomenduočiau, tai vaizdinių asociacijų skaitymas. Ne paslaptis, jog mes matome kur kas daugiau nei suvokiame. Pagrindinis įsiminimo proceso dalykas yra tas, jog pasąmonėje informacija užsifiksuoja vaizdais, todėl geriausias patarimas mokantis bet ką – stengtis viską paversti aiškiais vaizdais.

Žinoma, tam reikės lakios vaizduotės, tačiau nemanau, jog tai bus labai sudėtinga, jeigu dalykas bus per sunkus įsivaizduoti – jam visada galima rasti asociacijų. Štai net A. Einšteinas buvo sakęs, jog logiškas mąstymas jus nuves tik iš taško A į tašką B, o vaizduotės pritaikymas gyvenime nuves visur. Todėl kitą kartą, prieš kaldami informaciją, stenkitės ją sieti su vaizdais atmintyje ir suprasti dalykų esminius principus.

Antras dalykas, tai sugebėjimas greitai skaityti ir apdoroti informaciją. Nuskambės gal ir juokingai, tačiau reikia išmokti mokytis, kad mokymosi procesas būtų efektyvus. Mano patarimas šioje vietoje būtų stengtis atsisakyti fonetinio skaitymo (kai mintyse girdime balsą skaitydami tekstą), nes toks minčių pavertimas garsinėmis sulėtina visą mąstymo procesą. O lavinimas šio greito skaitymo ateis ne iš kur kitur, tačiau iš praktikos. Duosiu 4 praktinius patarimus iš savo gyvenimo:

1. Visada stenkitės laikyti išvėdintą kambarį – neims miegas.

2. Užuot kalę visus konspektus iš eilės, stenkitės išsikelti sau klausimus tos informacijos, kurią reikia iškalti kontekste.

3. Skaitydami tekstą, stenkitės nuspėti jo tolimesnę informaciją ir neužsisėdėkite ties vienu sakiniu ir prasmės ieškojimu. Tausokite akis ir greitai perskaitę informaciją, stenkitės ją apdoroti.

4. Tai, ką suvokėte, stenkitės kuo greičiau pritaikyti praktikoje.

--
Šis straipsnis yra DELFI Piliečio abiturientų straipsnių ciklo apie pasiruošimą artėjantiems egzaminams dalis.