Prielaidos susidaryti avarinei situacijai atsirado uždarius R. Kalantos gatvėje ties „Nemuno“ gamykla esančia geležinkelio pervaža. Dėl šios priežasties į abi puses nutįso didelės transporto spūstys.

Atidarius pervažą, automobilių ir viešojo transporto priemonių kolona pajudėjo žiedinės sankryžos link, jungiančios K. Baršausko, M. Riomerio ir Kovo 11-osios gatves bei Pramonės prospektą. Avarija greičiausiai įvyko dėl didelio transporto srauto ir slidžios kelio dangos. Liudininkų teigimu, į maršrutinį autobusiuką įpuolė sunkvežimis, o nesuvaldytas maršrutinis rėžėsi į troleibuso, stovėjusio gretimoje eismo juostoje, šoną.

Dėl avarijos susidarė naujas kamštis, kuris tęsėsi nuo geležinkelio tilto, esančio R. Kalantos gatvėje iki žiedinės sankryžos. Automobilių srautas judėjo labai lėtai. Nepatogumų dėl to patyrė ne tik lengvųjų automobilių vairuotojai, bet ir viešojo transporto keleiviai, mat dėl užtvertos važiuojamosios dalies į sankryžą negalėjo įvažiuoti troleibusai, tad keleiviams pėsčiomis teko keliauti iki artimiausios 6-ojo forto stotelės. Stipriai vėlavo 4, 5, 9 ir 12 maršrutus aptarnaujantys troleibusai bei 39 maršruto autobusai.