Pati ES paskelbė statistiką, kad ketvirtadalis europiečių yra ant skurdo arba socialinės atskirties ribos, o dėl darbo vietų nepatenkinta viena Nyderlandų partija renka skundus prieš rytų europiečius, atvykusius dirbti.

Graikijos parlamentas šimtatūkstantinei miniai protestuojant, degant bankams ir kavinėms, priėmė sprendimą dar labiau taupyti, kad iš ES būtų gauta dar viena paskola dalis, būtina šaliai užtikrinti įprastą gyvenimą ir išvengti bankroto. Riaušės ir smurtas nuo Atėnų išplito ir iki turistų pamėgtų salų, tarp jų ir Kretos, praneša Reuters. Graikai jaučiasi nuskriausti ir skurdinami, o kaip gyvena likusi Europa?

Praėjusią savaitę paskelbta statistika rodo, kad ketvirtis ES populiacijos yra ant skurdo arba socialinės atskirties ribos. Tarp jaunimo toks procentas dar didesnis. Nors moksliškai skurdo riba labai sąlygina – kiekvienoje šalyje ji nustatoma vyriausybės.

Kaip pavyzdį galima pateikti ir tai, kad lietuvis, uždirbantis minimalią algą ir sumokėjęs nuo jos mokesčius valstybei, patenka tarp penkiolikos procentų turtingiausių pasaulio žmonių, tačiau gyvena žemiau skurdo ribos. 23,4 proc. europiečių gyvena namuose, kuriuose pajamos yra nepakankamos, stinga įprastų patogumų, tokių kaip šildymas, arba suaugusieji šeimoje dirba mažiau nei 20 proc. savo galimybių.

Bulgarijoje ant tokios ribos atsidūrusių žmonių dalis didžiausia - 42 proc., po jos eina Rumunija, Latvija 38 proc. ir Lietuva – 33 proc. Per metus šis skaičius labiausiai išaugo Lietuvoje nuo 29,5 proc. iki 33,4 proc. Mažiausia skurdo ir socialinės atskirties grėsmė yra Čekijoje 14 proc. ir Švedijoje bei Nyderlanduose - po 17 proc.

Ragina skųstis atvykėliais

Taigi vienoje iš mažiausiai skurdo grėsmę jaučiančių ES šalių - Nyderlanduose atidarytas skundų prieš rytų europiečius tinklalapį. „Ar jūs praradote savo darbą dėl lenko, rumuno, bulgaro ar kitų rytų europiečio? Mes norėtume apie tai išgirsti“, - rašoma tinklalapyje.

Po ES plėtros 2004 m., kada buvo priimta dešimt naujų šalių, tarp jų ir Lietuva, paprastai apsaugotas Vakarų Europos rinkas užplūdo pigi darbo jėga. Klasikiniu vakariečių pavyzdžiu yra tapęs „lenkų santechnikas“ - kaip simbolis visų emigrantų, užimančių vietos gyventojų darbo vietas.

Labiausiai lenkams kliuvo ir Nyderlanduose. Minėta partija skaičiuoja, kad jų šalyje gali būti iki 350 tūkst. atvykėlių, daugiausia lenkų, kurie sukelia rūpesčių, nepatogumų ir okupuoja darbo rinką. Partijai vadovauja dėl rasinės neapykantos kurstymo išteisintas, tačiau antiislamiškomis pažiūromis garsėjantis, musulmonų Koraną su A. Hitlerio knyga lyginęs Geertas Wildersas. Jis nėra iš parlamento gyvenimo išmestas eilinis radikalas. G. Wilderso laisvės partija (PVV) liko trečia užpernai per birželio 9 dieną vykusius parlamento rinkimus. Jos atstovai užsitikrino 24 mandatus 150 vietų Nyderlandų parlamento žemuosiuose rūmuose. O apie emigrantus tinklapyje surinktus rezultatus politikas žada pristatyti socialinės apsaugos ir darbo ministerijai.

Linksniuojamų lenkų ambasada stojo ginti saviškių ir pradėjo domėtis, ar tokia svetainė neprieštarauja prieš diskriminaciją kovojantiems įstatymams.

Vienas lenkų politologų, reziumuodamas pastarųjų kelių mėnesių įvykius teigė, kad visuomenės atskirose šalyse elgesys priklauso nuo to, kiek jie suvokia savo atsakomybę ir kokią kainą linkę mokėti už ES sukurtą bendrą rinką. Rinką, prie kurios naudos kasdien tiek įprato, kad net nežinotų kaip ją išmatuoti, o atėjus krizinėms situacijoms staiga ji pasirodo pernelyg sunki.

Tad šią savaitę Euroblogas ir toliau kviečia diskutuoti apie aktualiausius šių dienų įvykius Europos Sąjungoje. Kokie įvykiai svarbiausi atrodo Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslo instituto studentams galite pasižiūrėti video reportaže.

O ką manote Jūs? Kokius ES įvykius užgožia Graikijos finansų krizė?

„Euroblogas.lt“ yra tinklaraštis, kuriame jauni žmonės, gyvenantys įvairiuose Europos kampeliuose, dalijasi savo požiūriu į žemyno aktualijas ir pasakoja asmenines patirtis. Svetainės autoriai kasdien rašo jaunimui svarbiomis temomis – nuo karjeros galimybių iki savanorystės, nuo ekonomikos iki pramogų.