Deja, toks receptas neegzistuoja (bent jau man jis nežinomas), gyvenimas yra įvairiausių spalvų ir atspalvių, kurių meilė - bene pati ryškiausia. Taigi, nors specialaus recepto jai, panašu, nėra, pabandysiu įvardinti galimas „sudedamąsias dalis“, nes juk meilė - užsiliepsnojusi draugystė - yra neapsakomai didelė jėga, milžiniškas postūmis dideliems darbams.

Meilė parodo žmogui, koks jis turėtų būti

Manau, laimingi tie, kurie moka mylėti pirmiausia save, o tada ir visus žmones, sugeba matyti juose ne blogį, o gėrį. Tai pastebima žvelgiant į akis, stebint žmogaus elgesį. Svarbu ir ką į santykius atsinešame iš vaikystės, ką gavome iš savo tėvų, kokie yra jų tarpusavio santykiai. Gal naivu, tačiau įsimylėjus partneris idealizuojamas, jam priskiriamos geriausios savybės, trūkumų nepastebima, o jiems išryškėjus tikimasi su jais susitaikyti.

Iš pradžių užtenka aistros ir į meilę, santykius tarsi nieko nereikia investuoti. Tik tada, kai euforija blėsta, o ji turbūt negali tęstis amžinai, tarsi apsinuogina problemos. Santykių sėkmė, manau, taip pat priklauso nuo žmogaus sugebėjimo atleisti, priimti kito netobulumą, įsiklausyti į kito nuomonę, nereikalauti, kad dominuotų tavoji, prisitaikyti.

Mylėti reikia ne tai, kas amžina, o tai, kas du kartus nesikartoja

Tad ko reikia, siekiant išsaugoti meilę, kaip ją puoselėti ir branginti? Man teko skaityti interviu su vienu širdies chirurgu ir keliais kitais gydytojais, ir manau, padarytos išvados bei duoti patarimai, ką poroms reikėtų daryti, ko siekti, yra pamokantys ir teisingi. Perfrazuosiu juos, o pritaikyti juos galima labai individualiai ir nebūtinai visus, o ir sekti kaip receptą, ruošiant valgį, Jūsų neįpareigoja:

- Kalbėtis, aiškintis, išsakyti jausmus;
- Problemai iškilus, kalbėtis tarpusavyje, o ne guostis draugams ar artimiesiems;
- Ieškoti būdų, kaip praskaidrinti rutiną, bendrų pomėgių, bendros veiklos;
- Rodyti iniciatyvą pačiam, nesvarbu kiek kartų iš eilės tai darei;
- Suprasti kompromisų svarbą;
- Nereikia išsižadėti savęs, savo pomėgių, laisvalaikio;
- Stebinti vienam kitą, be progos pakviesti vakarienės, į teatrą ar kiną;
- Prireikus konsultuotis su specialistais;
- Neištikimybė, melas tolina;
- Skyrybos – kraštutinė, o ne pirmoji priemonė konfliktams spręsti;

Tad mylėkime ir saugokime meilę, juk gyvenimas be meilės - tai kaip metai be vasaros!

--
Dalinkitės savo meilės receptu ir laimėkite prizus! Konkurso sąlygas skaitykite čia.