Šeškams, šunims ir katėms reikia pasų

Romoje yra tokia aikštė, kur šalia senovinių griuvėsių, atidengtų amžius menančių kolonų veisiasi katės. Ir ne šiaip sau katės, o įvairiausių tautybių, išvaizdos ir manierų aristokratės. Čia jos benamės ir globojamos savanorių. Norint į tokią aikštę atvykti su savu augintiniu iki Romos, teks jam išrūpinti pasą, jei keliaujate su kate, šešku ar šunimi. O į Airiją, Didžiąją Britaniją ar buvusią šios koloniją Maltą įvežamus gyvūnėlius turės būti patikrinti nuo erkių sukeliamų ligų ar kaspinuočio. Dėl tos pačios ligos teks tikrinti norint pasiimti augintinius į Švediją ar Suomiją.

Pagalba

Keliaujant svarbu žinoti, kad pagalbą galima prisišaukti vienu ir tuo pačiu telefono numeriu - 112 visoje Europos Sąjungoje. Kelionėje pravers sveikatos draudimo kortelė, kurią išduoda Valstybinės ligonių kasos. Ji leis naudotis gydytojo, skubios pagalbos, ligoninių paslaugomis, tačiau neužtikrins parvykimo namo ir kitų paslaugų, kurias užtikrina įprastas kelionių draudimas. Svarbu žinoti, kad kortelė nepadengia privačių gydymo įstaigų suteiktų paslaugų

Jeigu iškyla klausimų dėl savo teisių ir galimybių, bet kuriais klausimais galima konsultuotis nemokamu „Europe Direct“ telefonu 00 800 67891011, skambinant iš bet kurios ES šalies.

Apsipirkimas

Norintiems pigiau apsipirkti, verta pasitikrinti mokesčius. Tarkim, jei pridėtinės vertės mokestis skiriasi Lietuvoje ir kitose šalyse, galėsite dalį sumos sutaupyti pirkdami tas pačias prekes. Žinoma, prekių kaina priklauso ne tik nuo mokesčių, bet ir nuo darbo jėgos apmokestinimo, nuomos kainų ir kitų verslui reikalingų sąnaudų. Tačiau jei kainą apdairiai pasitikrinsite internetu, dalį pirkinio sumos galėsite galbūt ir sutaupyti.

Praėjusių metų vidurio duomenimis, standartinis pridėtinės vertės mokestis nei Lietuvoje (21 proc.) mažesnis Austrijoje, Bulgarijoje, Čekijoje, Estijoje, Jungtinėje Karalystėje, Italijoje, Slovakijoje, Slovėnijoje (20 proc.), Kipre, Liuksemburge (15 proc.), Vokietijoje, Nyderlanduose (19 proc.), Ispanijoje, Maltoje (18 proc.), Prancūzijoje (19,6 proc.).

Atvirukai draugams

Siunčiant draugams ir artimiesiems atvirukus pasirūpinkit juos išsiųsti toje pačioje šalyje, kur pirkote pašto ženklą, net jei kaina nurodyta eurais. Tarkim, jei pašto ženklas įgytas Liuksemburge, reikia spėti iš ten išsiųsti atviruką ar laišką, kitaip jis nepasieks adresato, nepaisant to, kaina ant pašto ženklo nurodyta eurais – valiuta, kuria naudojasi ne tik Liuksemburgas.

Su kokiomis problemomis tenka susidurti keliaujant užsienio šalyse? Dalinkitės savo patirtimi komentaruose.

„Euroblogas.lt“ yra tinklaraštis, kuriame jauni žmonės, gyvenantys įvairiuose Europos kampeliuose, dalijasi savo požiūriu į žemyno aktualijas ir pasakoja asmenines patirtis. Svetainės autoriai kasdien rašo jaunimui svarbiomis temomis – nuo karjeros galimybių iki savanorystės, nuo ekonomikos iki pramogų.