Tokių kelių – labai daug, viešai prieinamos informacijos apie juos taip pat gausu, tačiau kartais ją nėra taip paprasta rasti įvairiuose virtualiuose „brūzgynuose“. Šią savaitę Euroblogas.lt pasistengs padėti tą padaryti, juo labiau, kad tokia tema puikiai tinka prie naujiesiems metams duotų pažadų sau imtis naujų iššūkių.

Taigi, į kokias ES veikiančias programas dėmesį turėtų atkreipti ambicingas ir žingeidus jaunas žmogus?

Veiklus jaunimas

Veiklus jaunimas – viena didžiausių ir svarbiausių ES programų, skirta visiems iki 30-ies, ne tik ES šalių, bet ir Kroatijos, Islandijos, Lichtenšteino, Norvegijos ir Turkijos piliečiams. Tai galimybė sukurti idėją ir gauti jai finansavimą. Tiesa, teks laikytis kelių esminių principų: pagarbos kitai kultūrai, religijai, lyčiai, daugiakalbiškumui, noro pažinti ir mokytis.

Tai galimybė turintiems idėjų tarptautinei stovyklai, mainams, bendrai darbo programai ar savanorystei. Visi projektai turi padėti jauniems žmonėms suvokti, kas yra europietiškumas ir kokia gali būti ES ateitis. Vienas iš svarbiausių tikslų – padėti jaunimui suprasti tarpkultūriškumo naudą.

Pavyzdžiai? Jaunimo iš septynių ES šalių stovykla Kaune aptarti galimybes mokytis ir keliauti. Konferencija kaip tobulėti, mokyti ir išnaudoti visas teikiamas galimybes, kuomet susirasti darbą ne taip paprasta.  Arba jaunų žmonių kelionė po Islandiją ant arklių, mokanti atrasti savo stipriąsias puses, susidraugauti su gyvūnais, pažinti svečias šalis ir kultūras.

Ką daryti? Kreiptis į Jaunimo tarptautinio bendradarbiavimo agentūrą ir bandyti surasti savo būdą įgyvendinti idėjas.

Erasmus Mundus

Libanas, Sirija, Jordanija, Indija, Pietų Afrika, Tadžikistanas – tai dar ne visos šalys, kurias galima aplankyti mokslo tikslais. „Erasmus Mundus“ programa suteikia galimybę siekti išsilavinimo ne tik tarp ES sienų, bet ir toli nuo Europos. Ja pasinaudoję puikiai žino – tai ne tik proga pagilinti akademines žinias, bet susipažinti su kitų šalių, tautų tradicijomis bei susirasti draugų visam gyvenimui.

Liko kiek mažiau nei mėnuo iki šių metų paraiškų priėmimo paskutinio termino. Visą informaciją rasite čia. Tai per 130 magistrantūros ir doktorantūros programų, dauguma jų dėstomos anglų kalba, bet suteikiama galimybė išmokti ir vietos kalbą. Programoje gali dalyvauti studentai, jauni mokslininkai, mokytojai ir dėstytojai.

Visą šią savaitę „Eurobloge“ skaitykite apie įvairias studijų ir kitokias ES teikiamas galimybes jaunimui.

O kaip Jums atrodo, kokius kelius jaunimui atveria ES? Ar patys naudojatės suteikiamomis galimybėmis? Kokiose programose dalyvaujate? Rašykite savo nuomonę ir diskutuokite apie tai su kitais DELFI skaitytojais komentaruose. Jeigu savo nuomonę norite išdėstyti plačiau, rašykite į rubriką „Vox populi“ el.pašto adresu pilieciai@delfi.lt . Jeigu norite gauti taškų ir už juos išsirinkti prizus, registruokitės mūsų sistemoje ir kelkite savo straipsnį ten.