Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus 2011-11-15 įsakymu Nr. AP-625 patvirtintas pareigybės aprašymas, priimti ir užregistruoti konkurse panorusių dalyvauti asmenų dokumentai. Pasidomėjome, kokios gi bus šio specialisto pareigos bei funkcijos, kokia galima nauda rajono bendruomenėms. Linksmybės prasideda jau pačioje pareigybės aprašymo pradžioje ir, kuo toliau, tuo jos darosi vieną už kitą „gražesnės“ ir „įdomesnės“.

Pareigybės aprašymas – neribotos fantazijos vaisius

Liaudies patarlė byloja – devyni amatai, dešimtas badas. Ar tik neatsitiks panašiai ir su Kultūros skyriaus vyriausiojo specialisto (darbui su nevyriausybinėmis organizacijomis, bendruomenėmis bei kūno kultūros ir sporto koordinatoriaus) etatu? Klaipėdos rajono kaimo bendruomenių ir kitų nevyriausybinių organizacijų itin ilgai laukta pareigybė turėtų tapti žingsniu pirmyn tarpsektorinio bendradarbiavimo srityje. Tačiau perskaičius šio specialisto pareigybės aprašymą, darosi akivaizdu, kad vietoj lauktos realios pagalbos rajono nevyriausybinėms organizacijoms (toliau – NVO), specialistas bus priverstas dirbti su neegzistuojančiomis programomis, suteikinėti pagalbą rajono seniūnaičiams (kurios jiems net nereikia) bei atlikti kitas, ne itin su nevyriausybinių organizacijų sektoriumi susijusias funkcijas.

Projektus rengs ir teiks neegzistuojančiai programai

Štai kad ir ši funkcija – „Organizuoja programai LEADER+ ir kitoms su žemės ūkio fondais susijusiomis programoms paraiškų rengimą ir dalyvauja jas rengiant“. Į elementarias gramatines klaidas nekreipkime dėmesio – politinio pasitikėjimo tarnautojams lietuvių kalbos žinios nėra būtinos. Geriau pakalbėkime apie programą LEADER+ ir paraiškų programai rengimą.

O kalbėti išties nėra apie ką – LEADER+ pobūdžio priemonė Lietuvoje įgyvendinta dar 2004-2006 m. Nebent Klaipėdos rajono savivaldybės vadovai iki šiol tebegyvena 2006, o ne 2012 metais. Šią hipotezę patikrinome – Savivaldybės atstovų paklausėme, kiek aktualus šiuo metu darbas su LEADER+ programa ir kokios numatomos pagrindinės veiklos kryptys šioje srityje? Neklydome – rajono vadovų kalendorius vis dar rodo 2006 uosius. Giliu Klaipėdos rajono valdžios įsitikinimu, su LEADER+ programa tebedirba vietos veiklos grupės (VVG „Pajūrio kraštas“, Žuvininkystės regiono vietos veiklos grupė „Klaipėdos rajono iniciatyvos“). Ryšių su visuomene skyriaus teigimu, bendruomenės, teikdamos projektų paraiškas pagal šią programą, visuomet prašo prisidėjimo iš Savivaldybės. Specialistas kartu su bendruomenėmis ir Savivaldybe rengs darbo grupių pasitarimus ir kitaip koordinuos visus klausimus, susijusius su paraiškų rengimu ir Savivaldybės finansiniu prisidėjimu.

Paklausta, ar Savivaldybės atstovų pateikta informacija teisinga, vietos veiklos grupės „Pajūrio kraštas“ pirmininkė Raimonda Damulienė redakciją informavo, kad VVG įgyvendina Klaipėdos rajono kaimo plėtros strategiją. Projektas finansuojamas ir vykdomas pagal LEADER metodą „iš apačios į viršų“, kuris taikomas įgyvendinant KPP trečios ir ketvirtos krypties priemones. Pirmininkės teigimu, LEADER+ programa Klaipėdos rajone išties buvo vykdoma. Tačiau tai vyko prieš penkerius metus.

Mūsų žiniomis, VVG „Pajūrio kraštas“ buvo įkurta 2008 metais. Tuo metu rajonui vadovavo praktiškai ta pati valdančioji dauguma. Klaipėdos rajono savivaldybės administracija yra VVG narė, Savivaldybė į vietos veiklos grupės valdybą yra delegavusi savo atstovus, tad šiek tiek keista, kad Administracijos vadovai tebegyvena atbuline data. O juk už lango jau beldžiasi 2012 ieji metai.

Išvada aiški, Klaipėdos rajono kaimo bendruomenės, rašiusios ir teikusios projektus Klaipėdos rajono kaimo plėtros strategijai įgyvendinti į vyriausiąjį specialistą gali ir nesikreipti – jis su LEADER programa nedirba. Konkursą laimėsiantis kandidatas galės džiaugtis – darbo ir atsakomybės bus mažiau nei tikėtasi.

„Stiprins“ organizacijų sektorių

Skaitome pareigybės aprašymą toliau. Randame dar vieną „įdomią“ funkciją. Pasirodo, specialistas stiprins organizacijų sektorių. Tačiau iš aprašymo visiškai neaišku, kokių. Verslo, biudžetinių, nevyriausybinių? O gal visų iš karto? Visiems aišku, kad ant dviejų kėdžių vienu metu neatsisėsi, o čia jų – visa eilė. Ar nebus taip, kad užuot stiprinęs nevyriausybinių organizacijų sektorių, specialistas... nestiprins nieko? Paanalizavus kitas šio vyriausiojo specialisto funkcijas, susidaro įspūdis, kad būtent taip ir bus.

Pateikiame dar vieną „perliuką“ iš pareigybės aprašymo. Bendruomenių koordinatorius dalyvaus rengiant su žemės ūkio fondais susijusių programų paraiškas. Gan keistai atrodo Žemės ūkio skyriaus funkcijų priskyrimas kultūrai.

Tačiau Savivaldybės vadovai ir į šį klausimą turi atsakymą. Ryšių su visuomene skyriaus atsiųstame laiške rašoma, kad bendruomenėms yra galimybė gauti paramą per Žemės ūkio ministeriją. Išties, nemažai kaimo bendruomenių dalyvauja Žemės ūkio ministerijos skelbiamuose konkursuose. Vis tik pareigybės aprašyme nėra nurodyta, kad specialistas dirbs tik su NVO susijusiomis žemės ūkio programomis. O tai gera žinia Žemės ūkio skyriaus specialistams, jie gali būti ramūs – darbo apimtys gerokai sumažės. Už juos visus projektus parengs ir įgyvendins Kultūros skyriaus specialistas.

Kaip pateisinti tokį funkcijų migravimą iš vieno skyriaus į kitą? Savivaldybės vadovų aplaidumu ar elementarios kompetencijos stoka?

Poreikio nėra, bet dirbti vis tiek vers

Keistai atrodo ir vyriausiojo specialisto pareigybės aprašyme nurodyta funkcija, kad jis privalės padėti seniūnaičiams rengti projektus. Tik įdomu, kokius. Tiek Klaipėdos rajono savivaldybės skelbiamuose NVO ar sporto organizacijų rėmimo, tiek daugumoje respublikinių ar tarptautinių projektų konkursuose dalyvauti fiziniams asmenims nėra leidžiama. Vadovaujantis Lietuvos Respublikos Vietos savivaldos įstatymu, seniūnaitis - seniūnijos aptarnaujamos teritorijos gyvenamosios vietovės bendruomenės išrinktas atstovas. Įstatyme nenumatytas jo, kaip juridinio asmens statusas.

Vėlgi prašome Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos atsakymo. Ir jį gauname. Pasirodo, patys seniūnaičiai projektų ir nerengia. Ryšių su visuomene skyrius nurodo, kad seniūnaičiai, bendradarbiaudami su gyventojų bendruomenėmis, gali inicijuoti jų rengimą, palaikyti bendruomenių iniciatyvą ir prisidėti prie projektų įgyvendinimo.

Kyla klausimas, kas gi yra ta gyventojų bendruomenė. Atsakymo šįkart ieškome jau ne Savivaldybėje. Dar kartelį atsiverčiame Vietos savivaldos įstatymą. Tokio termino jame nėra. Tad kaip seniūnaitis galės inicijuoti gyventojų bendruomenes, jei net nėra aišku, kas tai per darinys? Tiesa, Vietos savivaldos įstatymas pateikia kitą apibrėžimą: Gyvenamosios vietovės bendruomenė. Tai savivaldybės gyvenamosios vietovės (jos dalies arba kelių gyvenamųjų vietovių) gyventojai, susieti bendrais gyvenimo kaimynystėje poreikiais ir interesais ir tenkindami šiuos poreikius ir interesus veikiantys įvairiomis tiesioginio dalyvavimo formomis (susirinkimas, viešas svarstymas, apklausa, veikla per savo atstovus, bendruomeninės organizacijos ir kt.). Ko gero, aiškiau ir būti negali, tačiau Klaipėdos rajono savivaldybė šio apibrėžimo, regis, nepripažįsta ir kuria savus.

Tad ir vėl skubame nudžiuginti konkursą laimėsiantį asmenį. Jums ir vėl nieko dirbti nereikės. Atsiprašome, Jūs privalėsite dirbti, bet nebus ką.
Administruos projektus ar ne?

Dabar pateikiame pareigybių sąrašą vainikuojančią funkciją – Vyriausiasis specialistas pagal savo kompetenciją koordinuos ir administruos kaimo bendruomenių ir nevyriausybinių organizacijų rengiamus ir ES programų remiamus projektus. Nemenka paspirtis savų lėšų dažnai stokojančioms nevyriausybinėms organizacijoms – už vieno Europos Sąjungos lėšomis finansuojamo projekto administravimą privačioms įmonėms neretai tenka atseikėti sumas, siekiančias iki 10 procentų bendros projekto vertės. Šios naujos vyriausiojo specialisto funkcijos taps tikru gelbėjimosi ratu Klaipėdos rajono kaimo bendruomenėms, kurios jau dabar yra perengusios ir vien Klaipėdos rajono kaimo plėtros strategijos įgyvendinimui pateikusios 35 paraiškas.

Klaipėdos rajono savivaldybės atstovų paklausėme, kokios nevyriausybinės organizacijos galės kreiptis į specialistą dėl projektų administravimo. Gavome atsakymą, kad specialistas pats neadministruos rengiamų projektų, bet gali ir, žinoma, privalės, visapusiškai konsultuoti dėl projektų rengimo, įgyvendinimo ir administravimo. Į specialistą galės kreiptis visos nevyriausybinės organizacijos – tiek kaimo (gyventojų), tiek religinės ar sporto klubai.

Tai administruos, vis tik, specialistas projektus ar ne? Funkcija išdėstyta aiškiai ir nedviprasmiškai – administruos. Bet iš Savivaldybės pateikto atsakymo aišku, kad ne. Sveikiname konkursą laimėsiantį kandidatą – Jums eilinį kartą neteks pajudinti nė piršto. Gal ir gerai – žvilgtelkime į specialiuosius reikalavimus šias pareigas eisiančiam valstybės tarnautojui. NĖRA reikalaujama darbo patirties projektų rengimo ir administravimo srityje.

Užsienio kalbos žinios - minimalios

Specialistui keliami reikalavimai – užsienio kalbos mokėjimas pradedančiojo vartotojo lygmens A 2 lygiu. Klaipėdos rajono savivaldybės paklausėme ar specialistas, su nurodytomis užsienio kalbos žiniomis, pajėgs tinkamai įgyvendinti funkciją – „Kurti duomenų bazę apie rajono NVO veiklą ir suteikti galimybę naudotis ja tarptautinėms organizacijoms, užsienio šalių NVO, vyriausybinėms institucijoms, siekiančioms sustiprinti savanorišką sektorių Lietuvoje, bendradarbiavimą su Lietuvos NVO“.

Mums atsakė, kad užsienio kalbų mokėjimas yra svarbu, tačiau pagrindinis šio specialisto darbas, vis dėlto, vyks su vietos bendruomenėmis. Taip ir liko neaišku, kurs jis tą bazę ar nekurs? Na, jei jau projektų neadministruos, su LEADER+ nedirbs ir seniūnaičiams projektų rengti nepadės, gal nors bendruomenių kontaktus surinkti privalės. Vis šioks toks darbas.

Padės rengti technines užduotis ir vertinti dokumentaciją

Čia jau įdomu. Apie kokias technines užduotis ar kokios dokumentacijos vertinimą yra kalbama? Pasirodo, čia kalbama apie didelės apimties projektus, kuriuos įgyvendinant reikalinga vykdyti viešuosiuos pirkimus. Specialistas galės ir privalės suteikti pagalbą rengiant technines užduotis.

Keista, bet įstatymų ir kitų teisės aktų, iš kurių nuostatų bus sudaromi Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos rengiami konkurso Kultūros skyriaus vyriausiojo specialisto pareigybei užimti 30 testo klausimų, sąraše nėra Viešųjų pirkimų įstatymo.

Kyla klausimas, kokią pagalbą suteiks specialistas, jei net nebus susipažinęs su Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatomis, jau nekalbant apie patirtį viešųjų pirkimų srityje.

Išmanys ir švietimo sritį

Funkcijos: „Dalyvauja nustatant kūno kultūros ir sporto įstaigų vadovų, trenerių bei specialistų kvalifikacines kategorijas, juos atestuojant“ bei „Koordinuoja vaikų ir jaunimo ugdymą kūno kultūros ir sporto srityje“ iki šiol buvo priskirtos Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriui. Paklausėme, ar nuo šiol Švietimo skyrius nebebus atsakingas už vaikų ir jaunimo ugdymą kūno kultūros ir sporto srityje? Mums atsakė, cituojame: „Bendradarbiaus ir su Švietimo skyriumi, - jis išlieka atsakingas. Čia kalbama apie papildomas vaikų ir jaunimo ugdymo galimybes sporto srityje per nevyriausybinį sektorių“.

Viskas lyg ir aišku, funkcijos kaip ir buvo, lieka Švietimo skyriuje. O apie kokias papildomas vaikų ir jaunimo ugdymo galimybes sporto srityje per nevyriausybinį sektorių čia kalbama, ko gero, težino Dievas.

Ir pabaigai...

Taigi, konkursą laimėsiantis asmuo turės išmanyti sporto, projektų administravimo, viešųjų pirkimų, žemės ūkio, švietimo sritis. Gan platus veiklos baras vienam darbuotojui.

Be abejo, pareigybės aprašyme įtraukta ir ne viena, išties reikalinga funkcija. Darbo specialistui netrūks. Bet nenutyla klausimas, kokios mistinės jėgos verčia Savivaldybės vadovus į pareigybės aprašymą įtraukti protu nesuvokiamas funkcijas. Juk skylių kamšymas ir milžiniško darbo krūvio vienam specialistui sudarymas esamų problemų neišspręs. O gal?

Su visu Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vyriausiojo specialisto (karjeros valstybės tarnautojo) pareigybės aprašymu galima susipažinti Valstybės tarnybos departamento Prie vidaus reikalų ministerijos tinklalapyje. Belieka palinkėti naujajam Kultūros skyriaus vyriausiajam specialistui kūrybinės sėkmės.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!