„Laplandijos odisėja“ (Suomija, Airija, Švedija). Smagus Kalėdinis kelio filmas. Nelėkštas. Suomių pasišaipymas iš savęs. Visko čia yra – ir trys bedarbiai draugai lyg trys broliai, iš kurių vienas Janas. Ir moteriškas noras – „nueik nežinia kur, atnešk nežinia ką“. Ir blogiukai, kurie vis trukdo tą norą išpildyti. Ir kryžkelė su trimis rodyklėmis, kur tenka staigiai apsispręsti, kuria kryptimi pasukti.

Jei jau odisėja, tai ir sirenos tikrai bus. Ir stebuklingas žodis, padedantis visas kliūtis įveikti, čia yra. Perkele! Bet čia tikrai ne pasaka, čia Laplandijos kasdienybė. Kur, pasak paties režisieriaus, žiemą saulės nėra, vasarą ji nenusileidžia, žmonės negali miegoti ir kraustosi iš proto. O „perkele“ reikšmė daug sudėtingesnė nei gali atrodyti gerai neįsigilinus – tai „kažkas tarp ištvermės, valios jėgų ir dievų plūdimo“.

Spalvingi personažai, greitas tempas, juokingos situacijos – gera humoro dozė garantuota.

Filmo seansai. Lapkričio 26 d., šeštadienis, 21.15 val. „Forum Cinemas Šiauliuose“, 3 salė, Šiauliai.

„Faustas“(Rusija). Įspūdingas, bet slegiantis reginys, stebinantis veiksmo aplinka, kostiumais, detalėmis. Ir vaizdas, ir žodis čia turi didelę reikšmę ir prasmę. Todėl pavydėjau tiems, kas gerai moka vokiškai. Mat A. Sokurovas filmą sukūrė vokiečių kalba. Sako, kad iš didelės pagarbos Goethe'i.

Neįmanoma pilnai mėgautis tokiu kūriniu, kai žvilgsnis turi nuolat bėgioti tarp greitai besikeičiančių subtitrų (teksto filme labai daug) ir vyksmo ekrane. Pavargau bežiūrėdama, išėjau pusalkanė dvasine prasme. Jei ir toliau kalbėti lyg apie maistą, tai jausmas toks, kad tau nešė labai daug, bet tavo paties problema, jog nesugebėjai ir nespėjai viskuo pasimėgauti.

Nevaidinsiu protingesnės nei esu, prisipažįstu – teks pasižiūrėti dar kartą, progai pasitaikius. O gal net ir knygą dar kartą paimti į rankas. Pamąstymus tų, kurie daugiau išmano už mane, rasite scanorama.lt puslapyje. „Žmogus turi dvi rankas, vieną - imti, kitą – duoti“ – šį kartą aš bandžiau paimti, o duoti galėsiu tik tada, kai tikrai turėsiu ką dalinti.

Filmo seansai. Lapkričio 24 d., ketvirtadienis, 18.30 val. „Forum Cinemas Kaune“, 2 salė, Kaunas.

„80 laiškų“ (Čekija). Tylus, ramus, jaukus filmas. Ir labai nuoširdus. Kitoks nei daugelis filmų, kur autoriai taip pat pasakoja savo vaikystės ar paauglystės gyvenimo epizodus, kur daug veiksmo, klegesio, šurmulio ir linksmų spalvų. Šis kūrinys apie ilgesį, liūdesį ir laukimą.

Lėtai keičiasi kadrai, neperkrauti detalėmis, bet turtingi kasdieniais ritmiškais garsais – laikrodžio tiksėjimas, plunksnos krebždesys, vartomų popieriaus lapų šnaresys, varstomų durų trinksėjimas, raktų skimbčiojimas.

Ir berniuko žvilgsnis, tarsi sugeriantis tuos visus garsus. Tik viena berniuko ir jo mamos 1987-ųjų pavasario diena. Tada dar Čekoslovakijoje. Jiedu čia, tėvas pasitraukęs į Angliją. Didžiausia šūsnis įvairių pažymų, surinktų, kad būtų gautas leidimas išvykti pas tėtį.

Kiek dar ilgai reikės laukti biurokratų atsakymo – keletą dienų, savaičių, mėnesių ar metų? Kuo išmatuoti laukimą? Nuaidinčiais žingsniais koridoriaus laiptais, nugirsto tą dieną sutiktų žmonių kalbų nuotrupomis, o gal laiškais, kuriuos mama rašo?

Filmo seansai. Lapkričio 20 d., sekmadienis, 15.00 val. „Forum Cinemas Vingis”, 12 salė, Vilnius; Lapkričio 25 d., penktadienis, 21.10 val. „Forum Cinemas Kaune”, 3 salė, Kaunas.

„Paskutinės Emos Blank dienos“ (Nyderlandai). Dar vienas mėgstančio ir sugebančio juodai juokauti Alexo van Warmerdamo filmas. Prisiminkite jo „Mažąjį Tonį“, mano anksčiau jau aprašytą, ir suprasit, kas jūsų ir vėl gali laukti ekrane - netikėtos absurdiškos situacijos gana griežtai apibrėžtoje aplinkoje su įsimenamais ryškiais personažais ir kruvinių įvykių nuojauta.

Pats režisierius šiame filme pasirinko šuns vaidmenį. Intriga filmo pradžiai jau vien tuo garantuota. Kaip ir gera juodojo humoro dozė. „Už stiprybę atsispirti blogiui, kuris slypi kiekviename iš mūsų“ dėkoja Dievui tie, kurie tą blogį patys ir sėja.

Filmo seansai. Lapkričio 21 d., pirmadienis, 17.00 val. „Forum Cinemas Kaune”, 3 salė, Kaunas; Lapkričio 25 d., penktadienis, 17.00 val. „Forum Cinemas Klaipėdoje”, 5 salė, Klaipėda.

Gero žiūrėjimo!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją