Praėjusį penktadienį teko klausytis ankstyvą rytą skaitytos J. Šalkausko spaudos apžvalgos. Atvirai pasakysiu – pakraupino tai, kokius straipsnius J. Šalkauskas apžvelgė.

„Šovinių gamykla peni ir taikingas merginas“, - skelbė Egidijaus Saladžiaus straipsnis „Lietuvos ryte“. Visiems, kiek dažniau turintiems reikalų su žurnalistika, žinoma, kad žurnalistas E. Saladžiaus pavarde neegzistuoja. Vieša paslaptis, kad juo „Lietuvos rytas“ pasirašo užsakomuosius, šiaip nelabai vykusius tekstus ar tuos, po kuriais pasirašyti save gerbiančiam žurnalistui gėda.

Dar labiau nustebino antras J. Šalkausko apžvelgtas straipsnis - „Respublikos“ rašliava „Svečiai lipa ant sprando“. Čia savu stiliumi „Respublika“ rašo apie seminarą, kurio metu „Lietuvos žurnalistams plovė smegenis“. Šiame tekste Tarptautinės migracijos organizacijos biuro darbuotoja vadinama „propagandiste“, minėto biuro darbuotojai esą „pila purvą ant Lietuvoje likusių lietuvių“, o Lietuvoje gyvenantis turkas Gazis Elvanas neva „keikė Lietuvą“. Kiek straipsnio pasirodymo išvakarėse teko skaityti DELFI ir kitoje žiniasklaidoje, G. Elvanas Lietuvos nekeikė ir viskas buvo šiek tiek kitaip, bet tiek jau to.

Tačiau ar normalu, jei šlykščiu, imigrantus ir seminaro dalyvius niekinančiu tonu surašytas straipsnis viešinamas per nacionalinį radiją?

Pamenu, J. Šalkauskas yra citavęs ir už Vilniaus savivaldybės lėšas rengiamame puslapyje „Lietuvos ryte“ skelbiamą informaciją. Ar tai ne anekdotas?

Tai – tik „žiedeliai“, tokia praktika tęsiasi metų metus. Įdomu, kur žiūri nacionalinio transliuotojo vadovai.

Sakysite, o kuo J. Šalkauskas kaltas, kad Lietuvos žiniasklaida tokia. Bet ar ne jo, žurnalistikos profesionalo, pareiga turėtų būti „atsijoti“, atrinkti, kad visuomenę pasiektų objektyvesnė, etiškesnė informacija. Tiek metų dirbant žurnalistinį darbą turėtum mintinai žinoti, kur kieno interesai slypi, kuri informacija patikima, kuri – kelianti įtarimų, kur objektyvus straipsnis, o kur tik „užvarymas“.

J. Šalkauskas LR dirba 41-erius metus. Kiek žinau, jis dažnai įsikūnija į Kalėdų senelio vaidmenį, veda laidotuves ir kitus renginius. Tai jam sekasi kur kas geriau nei apžvelgti spaudą. Pone J. Šalkauskai, gal jau metas?

Mieli komentatoriai nepulkite manęs kaltinti cenzūra ar siekiu užčiaupti žiniasklaidą. Aš tiesiog pasisakau už kokybiškesnę žurnalistiką.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!